2010. január 17., vasárnap

Fűszerövények! Start!

Bazslikom és majoranna nélkül nehéz elképzelni a konyhát.

Egy sima tojásrántottát is feldob egy kis bazsalikom. Ha korán akarunk fűszert használni, akkor ilyenkor már lehet vetni. Ezeket úgyis cserépben tartjuk az ablakpárkányon.

A szokásos földkeveréket szaporító pohárba teszem, elegyengetem, és benedvesítem. A magokat a felszínre szórom, nem túl sűrűn. A vetést csak nagyon vékonyan szabad takarni, mert a csírázáshoz fényre van szükség. A vetést tömörítjük. Nem szabad hagyni kiszáradni, így naponta be kell nedvesíteni a földet.
Normál és görög bazsalikomot vetettem, valamint majorannát.

A bazsalikom nem csak kiváló fűszer, hanem biokertben sikeresen alkalmazható védőnövény. A veteményesben a paprika, a paradicsom sorában elűzi a kártevőket, csalogatja a hasznos rovarokat, és jobb ízű lesz a termés. A növények egymásra gyakorolt kölcsönhatása érvényesül (allelopatia). Az biztos, hogy a bazsalikom társaságában egészségesebb a paradicsom. De én még az uborkához is ültetem. Ha van elég hely, akkor a szélső sorként a palánták elé, kb 30-40 cm távolságra, ha nincs elég hely, akkor közéjük is lehet. Nincs ezekre az ültetésekre pontos szabály. Ahogy a hely és a lehetőség adott.
 
Utólagos kiegészítés:

Volt ilyen jellegű kérdés, így néhány szó egyes fűszernövények kelési jellegzetetsségéről.
A bazsalikom, majoranna magját lehelletnyit kell takarni, erről már volt szó. A levendula maját hideghatásnak kell érnie csírázás előtt. Ezért vagy zacskóstól kitesszük a fagyba egy napra, vagy a fagyasztóba tesszük. Ezután lehet vetni. Citromfűvel ugyanez a helyzet. A legjobb szeptemberig szabadban elszórni a magját. A kakukfüvet, zsályát március végén el lehet vetni palántának.







7 megjegyzés:

  1. Minden évben ültetek bazsalikomot, de nem mindig sikeresen. A kérdésem az (jelzem nem vagyok túl jó a veteményezés terén) hogy a milyen sűrűn kell a magokat ültetni?Egy ilyen tasak mag, mekkorra "területre", hány ilyen kis vödörre elég?

    VálaszTörlés
  2. Szia Ottis!
    A bazsalikomról legfontosabb azt tudni, hogy a magja fényben csírázik, tehát nem szabad betakarni a magokat. Az edényke tetejére kell szórni, kb 15-20 szem magot, és csak nagyon finom szemcséjű földdel, vagy homokkal meghinteni, mintha sóznád. Aztán a vetést nem tocsogósan, csak annyira, hogy ne száradjon ki, nedvesen tartani. Ha kikeltek, és sok az edényben, olyan 3 cm-es nagyságnál szét lehet ültetni másik edénybe. nem számoltam még, mert én szakaszosan vetem, de legalább 10 edényre biztosan elég a mag. Ha a növények elérik a 10 cm magasságot, 2/3-ban el lehet csípni, hogy bokrosodjon. Paradicsom enélkül elképzelhetetlen. Alig várjus a bruscetta szezont:)
    Üdv: IL

    VálaszTörlés
  3. Kedves InLandír! A levendula magokat néhány órára tettem csak fagyóba, okozhatta ez, hogy nem kelltek ki?
    Nem mind vetettem el, így újra kipróbálnám, szóval min. 24 óra?
    köszönöm
    szilvia

    VálaszTörlés
  4. Biztos, hogy egy hosszabban tartó fagyhatás jobb lett volna. Viszont a vetést sem szabad vastagon földdel takarni, mert a csírázáshoz fény is kell. Inkább csak a nedves talajba nyomkodni a magokat, és legfeljebb csak annyira meghinteni földdel, mintha sóznánk. A kiszáradásra is ügyelni kell.
    Viszont még kelhet ki az előző vetésből is, mert eléggé elhúzódik a kelése.
    Március körül kell vetni, így még nincs semmi veszve. A biztonság kedvéért vessél egy újabb adagot.
    Fontos! Ha elérik a növények a 8-10 cm magasságot, csípd vissza, hogy bokrosodjon.

    VálaszTörlés
  5. Üdv!
    Most kezdem olvasni a blogot, így most osztanám meg tapasztalataim az épp aktuláis témához.
    Most épp a bazsalikomhoz.
    Nekem még palántát előnevelni sohasem sikerült belőle, már nem is próbálkozom.
    5 év tapsztalata szerint, azonban az ősszel felhúzott növényekből kiszóródott magokat a helyén hagyva, Húsvét táján megjelennek a kis palánták. Kb. 3 hét alatt utóléri a vehető palánták méretét. A hely, ahol "kitelel" a mag - déli oldalon, a ház előtt van, nem védett hely. Tavasszal az a hely csak fel van kapálva. Így érdemes egy helyet kinevezni ezen növényeknek. (Hasonló tapasztalatom van a zsálya, kakukkfű, levendula, oregnó, édeskömény - a magnak való -, borsikafű terén is.)
    KM

    VálaszTörlés