2011. február 26., szombat

Vissza az alapokhoz 5. Vetés vagy ültetés?

Melyek a növények szaporításának helyes kifejezései?


Nagyon sokszor találkozom különböző helyeken az alábbihoz hasonló mondatokkal:
- Elültettem a paprikákat.
- Már akkorák a palántjaid?
- Nem még csak most ültettem el a magokat.

Amikor valaki növények szaporításakor ültetést mond, akkor én mindig csak arra tudok gondolni, hogy elülteti a palántákat, vagy más növényi részeket, de másnak ezek szerint nem ez a természetes, így nézzük, mit is jelentenek ezek a kifejezések:


Tehát a szaporítás módjai.

generatív és vegetatív

A generatív szaporítás magról történik. Ez ivaros szaporítás. Ezt a műveletet, ha ember végzi, VETÉSnek nevezzük. Tehát minden magot vetünk.

A vegetatív (Ivartalan) szaporítás a tőösztás, dugványozás, oltás, sajrajzás stb, amikor növényi részekel, vagy kész növényekkel szaporítunk. Ilyen a palántázás is, amikor a kis növényt el ÜLTETjük. Az ültetés gyökérzettel rendelkező növények, vagy növényi részek talajba helyezése továbbnevelési célból.

Amikor valaki azt írja, hogy elülteti a répát, én azonnal arra gondolok, hogy répa palántája van. Ugyanakkor ez is lehet helyes, mert, ha répa gyökeret ültet, abból szár, termés, végül mag lesz. De ez más cél:)

Elébe menvén a megjegyzéseknek. A krumplira mondanak vetést, ültetést. A gumója az nem a termése, mert az a gyökereken van, a termése pedig a szárán, a föld felett, tehát ez ültetés lenne, de ennél tájanként is változik. Nevezik még elrakásnak is.
Tudom a tájnyelvekben különféle módon neveznek dolgokat, cselekvéseket. (de még az nem biztos, hogy úgy helyes.)

A hagymaféléket, ha magról szaporítják, akkor vetik. Ha dughagymáról, akkor a művelet nevéről, dugdosásnak is nevezik ezt, de ez már nem vetés.
  
"Ivaros szaporítás magról történik. Mindazokat a növényeket szaporíthatjuk így, amelyek magot érlelnek, és magról kelve megtartják fajtatulajdonságaikat. Magvetéssel szaporítjuk a zöldségnövények legtöbbjét és a dísznövények kisebb részét.

Az ivartalan szaporítás regenerálódó képességű növényi részekkel történik, amelyek minden tulajdonságukban az anyanövénnyel megegyező egyeddé alakulnak. Ivartalan Szaporítás módja igen sokféle. Aszerint, hogy melyik növényi részt használjuk szaporításra, megkülönböztetünk dugványozást (szár, levél és gyökér), bujtást, oltást, szemzést (transplantatio), tőosztást és szaporodó szervekkel (sarjról, indáról, hagymáról) való szaporítást. Az egyes ivartalan szaporítási módokat meghatározott időben lehet eredményesen végezni. Így szaporítjuk mindazokat a növényeket, amelyek a termelési szempontból értékes tulajdonságaikat nem ivaros szaporítás esetén tartják meg."


Tehát, ha pl olyan paradicsomunk van, amelyik hibrid, abból magot fogva legközelebb nem biztos, hogy fajtaazonos növényt kapunk. de, ha egy szár darabot legyökereztetünk, és azt átteleltetjük, és, ha sikerül, ebből ugyanaz a fajta növény lesz.

Hátha segítettem egy kicsit tisztázni a kifejezések jelentését.

2011. február 23., szerda

Vissza az alapokhoz 4. Permetezés a biokertben 2.

Használjunk  növényi és természetes anyagokat a gombák elleni permetezéskor.

Talán még korai permetezésről beszélni, de a tél végi metszés elvégzése után lassan a gyümölcsfák és bokrok téli lemosása is elkövetkezik.
Ámbár most a legfontosabb a holnap reggeli időjárás lesése, ugyanis jön Mátyás. Aztán minden attól függ, hogy mit talál. Jeget, vagy vizet. mert, ha nem talál legalább egy kockára való jeget, akkor biztosan csinál.
A téli lemosásra elsősorban ez a két szer  használatos, ami kivételesen nem növényi eredetű, de használható biokertben is Bordóilé (Rézgálicból való készítését Szijj Feri jól leírja) valamint a mészkénlé. Lemosásra a növényolaj réz és kén tartalmú Vegasol készítmény is használható.

A teljes táblázat az előző résszel együtt letölthető innen:


Gombaölő szerek
Adjunk hozzá egy kis szappant és / vagy egy pohár tejet (nedvesítőszer), a folyadék kifújása előtt, hogy jobban taapadjon a levelekre!

Növény
Módszer
Hatások
torma
Armoracia Parasztbecsület
Permetezés
Tegyünk 150 g durvára őrölt friss tormát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Gombaölő
gyümölcsfák gombabetegségei ellen.
snidling
Allium schoenoprasum
Permetezés
Tegyünk 150 g durvára aprított metélőhagymát 5 liter forrásban lévő vízben. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Gombaölő
alma varasodás, peronoszpóra uborka, ribizlirozsda.
metélőhagyma 2. módszer
Allium schoenoprasum
Permetezés
Áztassunk, 60 g metélőhagymát 1 liter vízben 24 órán keresztül, majd leszűrjük.
Gombaölő
alma varasodás, peronoszpóra uborka, ribizlirozsda.
zsurló
Equisetum hyemale
főzet
500 g zsurló 5 l vízben áztasunk, 3 órán át, majd forraljuk 30 percig. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre. Hígítsuk 30%, kivéve a betegség meglétekor amikor kifejezetten a tiszta főzetet fogják használni. Fújjuk egy héten kétszer, ha a betegség van, ha nincs havonta egyszer.
Gombaölő
gombás betegségek (gombák), rozsda, penész, rothadás. Ideális bab, paradicsom, burgonya, saláta számára.
Kovasav tartalma nagy
fokhagyma
Allium sativum
Permetezés
Tegyünk 150 g friss durvára vágott fokhagymát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Fokhagyma 2. módszer
Allium sativum
maceráció
80 g fokhagyma, 5 l vízben áztatva 12 órán át. Szűrjük le, és adjunk hozzá 4 ml alkohol, fújjuk a  növényekre.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Fokhagyma 3. módszer
Allium sativum
kivonatát az olaj
100 g fokhagyma 20 ml olajban áztatva, 24 órán keresztül. Adjunk hozzá 1 liter vizet és 10 ml szappan. Szűrés 30 perc után. Fújjuk a  növényekre. Hígítsuk 20 szorosára alkalmazása előtt. Lehet kombinálni erőspaprika kivonattal.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Közönséges csalán
Urtica urens
Permetezés
Tegyünk 1kg felaprított növényt és áztassuk 9 liter vízben. Fedjük le a tartályt. 3 napi ázás után, szűrjük és fújjuk a  növényekre hetente.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Bordói lé
Ugyan nem növényi eredetű, de biokertben engedélyezett, régóta használt gombaölő szer. Általános gomba ellen 1-1,5 %-os, lemosásra2-3 %-os oldata.
baktériumos- és gombabetegségek ellen (peronoszpóra) 
Lisztharmat ellen NEM jó.
Mészkénlé (Tiosol)
Ugyan nem növényi eredetű, de biokertben engedélyezett, régóta használt gombaölő szer. Általános gomba ellen 1-1,5 %-os, lemosásra 2-3 %-os oldata.
baktériumos- és gombabetegségek ellen(Liszharmat) 




Növény
Módszer
Hatások
Közönséges csalán
Urtica urens
trágya
Tegyünk 1kg felaprított növényt és áztassuk 9 liter vizben. Fedjük le a tálat, és keverjük minden 2 napon.  15 nap múlva, amikor már több buborék nincs,szűrjük le. Hígítsuk fel 10szeresre vízzel, hogy elkerüljük a növényeket leégetését, öntözzük a  növényekre 10naponta és ültetéskor.
nitrogénben és vasban  gazdag. Ideális burgonya, káposzta, spenót, cukkini számára..  Fekete nadálytő hígtrágyával keverhető
Közönséges csalán 2. módszer
Urtica urens
trágya
Áztassunk 3-4 napig 75 g apróra vágott friss csalánt vagy 15 g szárított csalánt 1 liter vízzel. Ne tároljuk.
nitrogénben és vasban gazdag
Fekete nadálytő
symphitum officinale
symphitum officinale
trágya
Tegyünk 1kg felaprított növényt és áztassuk 10 liter vízben. Fedjük le a tálat, és keverjük minden 2 napon.  15 nap múlva, amikor már több buborék nincs,szűrjük le. Hígítsuk fel 10szeresre vízzel, hogy elkerüljük a növényeket leégetését, öntözzük a  növényekre 10naponta és ültetéskor.
Nyomelemekben és káliumban. gazdag és Ideális burgonya, paradicsom, zöldség, gyümölcs, bogyós gyümölcsök számára. Társulhat csalán trágyával
fekete nadálytő és csalán tea kombinációja
trágya
Tegyünk 500g csalánt és 1kg fekete nadálytő levelet és áztassuk 10 liter vízben. Fedjük le a tálat, és keverjük minden 2 napon.  15 nap múlva, amikor már több buborék nincs,szűrjük le. Hígítsuk fel 10szeresre vízzel, hogy elkerüljük a növényeket leégetését, öntözzük a  növényekre 10naponta és ültetéskor.
nitrogénben gazdag és a vas, nyomelemek és kálium. Ideális burgonya, paradicsom, zöldség, gyümölcs, bogyós gyümölcsök számára.




Növény
Módszer
Hatások
burgonya
(vagy rizs)
Solanum tuberosum
főzővíz
Szűrjük le a burgonya vagy a rizs főzővizét és permetezzük azt gyomokra. A víz gazdag keményítőben is.
gyomírtó

A legjobb megoldás:
Talajtakarás a zöldség növények sorában: szalma, len, csalán vagy akár levágott fű vagy szárított gyógynövények,  földre terítve, és frissítve 4 / 5 naponta.

gyomírtó




2011. február 21., hétfő

Vissza az alapokhoz 4. Permetezés a biokertben

Mi ellen mivel permetezzünk szelíd módon?

(Mi is az a bió?)


Valamikor régen, amikor először találkoztam a biotermesztéssel, akkor szinte mindenki számára a kukacos alma volt az első, ami eszébe jutott. Az akkori felfogás szerint minden bió volt, amit nem permeteztek. Lassan és szerencsére mára ez a felfogás lassan kezd megváltozni. Bár még ma is vannak elegen, akik a nem permetezett kertjük terméseire azt mondják, hogy ők biomódon termesztenek.
Nos ki kell ábrándítsam azon kezdő, ámde lelkes kezdő kertész társaimat, akik azt hiszik nem kell permetezni. Bizony a biokertész is permetezik. Sőt, többet, mint a "hagyományos" termelő.többet, mert nem használ felszívódó, hosszabb hatású kémiai szereket, hanem esetről esetre gyakran permeteznie, trágya leveznie, öntöznie kell. Sem szervetlen trágyát, sem kémiai szereket nem használ fel.
Ugyanakkor a biotermesztés nem azt jelenti, hogy nem permetezzük a növényeinket, hanem azt is, legalábbis számomra, hogy a természet egyensúlyára törekedve, a természet által felkínált lehetőségeket kihasználva, A természet törvényeit betartva, azt tisztelve, kárt nem okozva termesztjük meg a szükséges terményeinket.
ez egyben kissé filozófia is. Másrészt nem csak a kertészkedéssel megtermelt munka gyümölcse tölt el jóérzéssel, hanem az a tudat is, hogy egészséges termést teszek a családom elé és, ha csak a magam módján kicsiként is, de megóvom a Földet a vegyi hatásoktól.
A termesztés során felhasználjuk őseink tapasztalatait is. Én magam nem is szeretem a biokertészkedés kifejezést használni, nem is nevezem a saját kis kertemet sem biokertnek. Maga a biotermesztés is azt az eljárást jelenti, ahol az egyik legfontosabb tényező az ellenőrzés és minősítés.
Még maga a blog sem használja címében ezt a kifejezést, kockáztatva, hogy kevesebben találnak rá a keresőkben. A külföldi irodalomban az organikus kifejezést használják arra a termelési elvre, amit én is elfogadok. Magának a szónak az egyik jelentése: az élő szervezetek rendezettsége. Ez a lényege, hogy élő és rendezett. Egyensúlyban kell lenni mindennek, mert másként ez a rendezettség felborul, annak pedig kárát látja az ember és kárát a természet. Ez pedig senkinek sem jó.

Rovarkártevők elleni levek:

Ezért most nézzük át, mik azok a permetezési praktikák, amikkel felvehetjük a küzdelmet a terményeink számára káros kártevőkkel és kórokozókkal.
Amikor a mennyiségekről írok, akkor abból indulok ki, hogy nekem maximum egy vödörnyi anyagra van egyszerre szükségem. A súlyok sincsenek kőbe vésve. Nálam általában a kanálnyi és a  félmarék az alap mérőeszköz. Többet nincs értelme készíteni, mert nem használom el. akinek több, vagy kevesebb lére van szüksége, az változtathat, csak az arányokra kell ügyelni. Ez a táblázat természetesen csak egy összefoglaló. Minden egyes növényre nem terjed ki és minden kártevőre sem. Bátran kell kísérletezni a kertben. Ha nem sikerül, akkor legfeljebb lesz néhány kukacos almánk. 

Rovarok elleni védekezés levekkel
Adjunk hozzá egy kis szappant és / vagy egy pohár tejet (nedvesítőszer), a folyadék kifújása előtt, hogy jobban tapadjon a levelekre!


Növény
Módszer
Hatások
Fokhagyma
Allium sativum
Permetezés
Tegyünk 150 g durvára vágott friss fokhagymát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűvös időben fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarölő szer - fungicid

hernyók, kukacok, atkák, csigák.
Fokhagyma 2. módszer
Allium sativum
maceráció
80 g fokhagyma kivonatát tartalmazza,   5 l vízbe 12 órán át áztatni. Szűrjük le, és adjunk hozzá 4 ml alkoholt.
Rovarölő szer - fungicid

hernyók, kukacok, atkák, csigák.
Fokhagyma 3. módszer
Allium sativum
olajos kivonat
100 g fokhagyma kivonatolásával 20 ml olajban, 24 órán keresztül áztatva. Adjunk hozzá 1 liter vizet és 10 ml szappan. Szűrjük le. Hígítsuk 20 szorosra alkalmazása előtt. Lehet kombinálni chili kivonatával.
Rovarölő szer - fungicid

hernyók, kukacok, atkák, csigák.
4. módszer fokhagymás hagymás
Allium sativum és Allium cepa
maceráció
80 fokhagyma kivonatát tartalmazza, hagyma: 500 g8 l víz 12 órán keresztül áztatva. Szűrés, majd fújjuk a  növényekre.
Rovarölő szer - fungicid

hernyók, kukacok, atkák, csigák.
Közönséges csalán
Urtica urens
Permetezés
tegyünk felaprított és áztatott csalánt kb 1kg- 9 liter vizbe. Fedjük le a tartályt. 3 nap után szűrjük, fújjuk a  növényekre minden héten.
Rovarölő szer - fungicid

levéltetvek sárgarépa legyek és  penész ellen,.
varádics
Tanacetum vulgare
Permetezés
tegyünk 150 g durvára őrölt friss varádicsot 5 liter forrásban lévő vízben. 10 perc után szűrés, hűtsük és fújjuk a    növényekre, ahogy van. Alkalmazzuk napi 3-szor 10 napos időközzel.
Rovarirtó

levéltetvek, hangyák, moly, káposztalepke, málnamoly és szár likasztó ellen .
Üröm (fehér)
Permetezés
150 g friss durvára őrölt ürmöt 5 liter forrásban lévő vízbe tegyünk. Szűrés után, hűtsük ki és fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.. Alkalmazzuk napi 3-szor 10 napos időközzel.
Rovarirtó

levéltetvek, hangyák, moly, káposztalepke, málnamoly ellen .
páfrány
trágya
felaprított és áztatott leveleket 1kg 10 liter vízbe tegyük. Fedjük le a tálat, és keverjük minden 2 nap.  8 nap után, kész a törzsoldat. Hígítsuk 10% vízzel
Rovarirtó

levéltetvek ellen.
bazsalikom
Ocimum basilicum
Permetezés
tegyünk 150 g friss bazsalikom durvára aprított 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után, hűtsük és fújjuk a    növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

levéltetvek és spárgalegyek ellen
macskamenta
Nepeta cataria
Permetezés
tegyünk 150 g durvára őrölt friss macskamentát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. hűvös és spray növények, ahogy van.
Rovarirtó

bogarak
koriander
Coriandrum sativum
Permetezés
tegyünk 150 g durvára aprított friss koriandert 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után, hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

levéltetvek és atkák. ellen
bodza
Sambucus
Permetezés
tegyünk 150 g összetört bodza levelet, virágot 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

levéltetvek és lárváik, sárgarépa legyek, molyok, kukacok.
borostyán
Hedera helix
Permetezés
tegyünk 150 g friss durvára őrölt borostyán levelet 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. hűvös és fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

kukoricamoly
menta
Mentha
Permetezés
tegyünk 150 g durvára aprított friss mentát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

burgonyabogár és a hangyák. ellen,
petrezselyem
Petroselinum crispum
Permetezés
tegyünk 150 g  levelet durvára vágva, 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

spárgalegyek.
muskátli
muskátli
Permetezés
tegyünk 150 g durvára őrölt friss levelet 5 liter forrásban lévő vízben. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

káposztalepke és a kukaca  kukoricamoly.
fehércirok
Sorghum halepense
Permetezés
tegyünk 150 g durvára aprított fűvet, levelet 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

szőlőmolyok.
zsálya
Salvia officinalis
Permetezés
Tegyünk 150 g durvára őrölt zsálya levelet, virágot 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

Káposztalepke és kukaca.
Citromfű
Artemisia abrotanum
Permetezés
tegyünk körülbelül 150 g citromfű levelet aprítva 5 liter forrásban lévő vízben. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

Káposztalepke és kukaca.
kakukkfű
Thymus vulgaris
Permetezés
150 g kakukkfű tegyünk az 5 l forrásban lévő vízben. Filter 30 perc után. hűvös és fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

Káposztalepke és kukaca.
paradicsom
Lycopersicon lycopersicum
Permetezés
tegyünk 150 g durvára zúzott levelet  5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

spárgalegyek káposztalegyek
üröm
üröm
Permetezés
tegyünk 150 g durvára zúzott levelet  5 liter forrásban lévő vízben. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

legyek.
rebarbara
reuma rhabarbarum
Permetezés
tegyünk 150 g durvára aprított friss levelet a 3 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
TELJES ROVAR

rovarok ellen
eukaliptusz
eukaliptusz
Permetezés
tegyünk 150 g durvára őrölt eukaliptuszt  5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
TELJES ROVAR

rovarok ellen.
Erős paprika
Paprika növény
Permetezés
tegyünk 150 g durvára őrölt erős paprikaport 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
TELJES rovarriasztó

riaszt minden rovart.
Erős paprika
maceráció


Áztassunk 250 ml erős paprikát 500 ml vizben 24 órán keresztül. Hígítsunk 15 ml-t a keverékből, 4 liter vízben alkalmazása előtt. Ne fújja palántára!
TELJES rovarriasztó

riaszt minden rovarot.
Szappanos víz

(kenőszappan, káliszappan)
hígítás
Hígítsuk 30 ml szappant-vagy mosogatószert 4 liter vizzel. Adjunk hozzá 25 cl alkoholt, 50-70 %-ost (ha van), fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
TELJES ROVAR

rovarok de főleg levéltetvek ellen a a leveleken.
Mohák

(tető és fűmoha)
tegyünk 150 g durvára zúzott levelet  5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Csigariasztó hatása van.


Maceráció (hideg vizes kivonás, áztatás): Szobahőmérsékleten végzett szakaszos kivonási módszer. Több órai, napi állás, áztatás után különítik el a kivonatot a növényi résztől. A kivonó folyadék mennyisége rendszerint 5-10-szerese a drognak. A kivonó folyadék párolgása elkerülhető jól záró edény alkalmazásával. A nyálkatartalmú növényi részek esetében hideg vizes kivonatokat készítenek. 
(Erről a kifejezésről nem is hallottam, míg a szakirodalomban rá nem akadtam. mindeddig csak egyszerűen áztattam ezeket a leveket. Most már tudom, hogy macerálok:)
(legközelebb a gombák elleni és egyéb szerekkel folytatom.)