2011. augusztus 29., hétfő

A nyár vége a kertben.

Augusztus végén

Augusztus igazi termésérlelő meleggel telt el. Néha, még túl meleg is volt. A mi vidékünkön eső sem olt a hónap első napjai óta. Azonban túlságosan az öntözést sem vittem túlzásba. Egyrészt bőséges vízkivételre nincs lehetőségem, másrészt a növényeket sem kell túlságosan elkényeztetni. Talán kissé felkészülve az éghajlat melegedésére, érdemesebb azokat a fajtákat előnyben részesíteni, melyek kevesebb vízzel is beérik. Főleg az uborkákat locsoltam, a paprikák hetente, a paradicsomok még ritkában kaptak vizet.
Az erős meleg hatására sok helyen elszaporodtak a zöld poloskák. Kérdezték többen, hogy mit lehet tenni természetes módon ellenük. Ezekkel túl nagy tapasztalatom nincs, mivel nálam nem fordulnak elő. Más poloskafajoknál azt tapasztaltam, hogy főleg a fészkesvirágzatú növényeket kedvelik. nekem mindíg van a kertben felmagzani hagyott sárgarépa, kapor, zeller, petrezselyem, paszternák. Ezeken vígan elvannak a poloskák és nem mennek más növényekre. Talán ezért sem jelentkeznek paradicsomon nálam. A cikkek szerint a szaguk miatt nem nagyon van természetes ellenségük. (nem bio módos a decist javasolják ellenük) Külföldön természetes ragadozóit telepítik kultúrákba, de ez kiskertben nem hiszem, hogy nálunk megoldható. Itt nagyon jó cikk található erről.
A paradicsom szépen érik, jut már aszalásra is. Volt jó meleg napon való szárításhoz is, de én idő híján aszaló géppel készítettem el. készült alma és szilva is elég sok téli csemegének aszalva. Én kizárólag San Marzanót aszalok (Alsó tálcában. A fölsőben Lugas F1). Hosszában cikkekre vágva, kevés levét, magját kiszedve.



Alma aszalásról jut eszembe, hogy leérett a Nyári fontos nevű almám. Azért ez a neve, mert ennyinek kell lenni egy gyümölcs súlyának, (magyar (ún. bécsi font) = 0,5606 kg) Ez meg is van annyi:)

Túl sok kinti tennivaló nincs. Szedni az uborkát és kovászolni,savanyítani, vödrösbe tenni. Aztán szintén eltenni a paprikákat savanyúnak, az erőseket felfűzni és megszárítani. Na meg amit lehet, megenni,minél több hasznos anyagot juttatni a szervezetünkbe. Savanyításról bővebben itt:







A kert ilyenkor már önfenntartó.Túl sok munka nincs vele. Még a leürült területekre vethetünk még céklát, retekféléket. A nem hibrid növények magjait meghagyhatjuk jövő évre elvetni. A saját magok általában jobban kelnek. Csak hibrid (F1) ne legyen a fajta. Paprikákat teljes érésig (piros állapot) hagyjuk a növényen, majd így szárítsuk meg és száradás után szedjük ki a magokat. A paradicsom magjait kiszedés után átmosom a húsoktól, majd szűrőben megszárítom, és így teszem el. Retekfélék magjait kicsépelem a tokból.
A kabakosok terméseit akkor is szedjük le, ha nem kell, mert csak így hoz újabb termést, ami zsengébb. Másként a meglévő termését növeli, érleli (cukkini, uborka, tökfélék)
A céklákat nem kell teljes nagyságig nevelni, már tyúktojás nagyságtól fogyasztható. Zsengén finomabbak. A jól kifejlődött, nagy céklák gyakran rostosabbak, esetleg fásabbak.
Aztán, ha kigyönyörködtük magunkat, kidolgoztuk magunkat és főleg teleettük magunkat, akkor még legyünk kint a melegben, szívjuk télre magunkba a napfényt és élvezzük a jó időt, mert nemsoká nyakunkon az ősz.