2015. január 25., vasárnap

Kertkezdet 2015-ben


Üdvözlök minden régi és új látogatót az új kertészkedési szezon kezdetén.

Köszönök minden kedves levelet, melyben érdeklődtetek a hogylétem felől, mivel jelentkezéseim tavaly igen kis mennyiségben történtek. Jól vagyok én is és a kert is, csak az írások maradtak el. Ebben az évben igyekszem többet jelentkezni.

A tavalyi év általában sikeres volt, minden megtermett, amire szükségünk volt. Ami zavaró volt, az a sok pocok. A sárgarépa teljes sorait, és a céklákat kiették. A csicsókát, retket, petrezselymet viszont nem szerették. A nyári retkek egy részét nem szedtem fel, így felmagzottak. A magokat leszedtem, és a maradék szárakat fűnyíróval levágtam. A bennmaradt magok kikeltek, és a csapadékos ősznek köszönhetően még decemberben is méretes retkeket tudtunk enni.

Jó volt a póréhagyma is, még fagyottan is használható volt. Krumplival viszont nem fogok foglalkozni. Ilyen kis mennyiségben nemérdemes vele kínlódni.

Most januárban pedig kezdődhet a tervezgetés is. Már többen érdeklődtek különböző fajták iránt, így nézzük át, hogy én mit tervezek ebben az évben.

A legfontosabb, hogy problémára mindig számítani lehet. Nincs kertészeti szezon kihívások nélkül, még azok számára is, akik hosszú ideje kertészkednek. Ha valamiben segítségre van szükség, remélem a korábbi írásokban itt is válaszokat, megoldásokat találtok. Keressetek a régi cikkekben, vagy írjatok kérdéseket közvetlenül. Ha tudok én, vagy valamelyik másik olvasó remélhetően tud megoldást.

Január vége felé már a legtöbbünknek viszket a keze, és legszívesebben földet készítene, és magokat vetne bele. Azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy minden növénynek megvannak az igényei. Ezek a talaj, hőmérséklet, fény, víz. na meg a fajták sajátosságai. Nem mindegy, hogy a növény fajtatulajdonsága milyen. Vannak korai, középérésű és kései növények. Hajtatásban és szabad földben termeszthető. palántázással, vagy helybevetéssel szaporítható. Ezért fontos, hogy tudjuk annak a növénynek a tulajdonságait, amit vetni akarunk, és tudjuk azt, hogy mire van szükségünk. Ha ezt jól tudjuk összeegyeztetni, akkor nem fogunk csalódni.


Ízelítő korábbi írásokból:

Végül a palántanevelésről, ha már valaki nagyon türelmetlen.

Én is el fogom készíteni az idei vetési tervet, a fajtajegyzéket, és meg fogom mutatni. Mindenkinek ajánlom, hogy előbb készítsen terveket, így elkerülhető a felesleges magok megvásárlása. Előtte még nézzük át, milyen magunk maradt ki az előző években. Sok mag több évig is használható.

Csíraképességről egy lista:
Csíraképesség megőrzésének ideje, a vizsgálat idejét a zacskókon fel szokták tüntetni, innen lehet az éveket számolni.

Káposztafélék: 3-4

Zeller: 2-3

paradicsom: 2-4

Paprika: 2-4

Kabakosok: 5-8

Kapor: 2-3

Jégsaláta: 3

Fejes saláta: 3

Cékla: 4-5

Petrezselyem, répa: 2-3

Hagymafélék: 1-2, de a tapasztalat szerint ezekből minden évben új mag kell.

Borsó, bab: 2-3 év

Így egy zacskó mag több évig is felhasználható. Mindenki nézze át a készletét, a pótlásról pedig még nem maradt le senki. 

Remélem nemsoká újra találkozunk.