2015. január 25., vasárnap

Kertkezdet 2015-ben


Üdvözlök minden régi és új látogatót az új kertészkedési szezon kezdetén.

Köszönök minden kedves levelet, melyben érdeklődtetek a hogylétem felől, mivel jelentkezéseim tavaly igen kis mennyiségben történtek. Jól vagyok én is és a kert is, csak az írások maradtak el. Ebben az évben igyekszem többet jelentkezni.

A tavalyi év általában sikeres volt, minden megtermett, amire szükségünk volt. Ami zavaró volt, az a sok pocok. A sárgarépa teljes sorait, és a céklákat kiették. A csicsókát, retket, petrezselymet viszont nem szerették. A nyári retkek egy részét nem szedtem fel, így felmagzottak. A magokat leszedtem, és a maradék szárakat fűnyíróval levágtam. A bennmaradt magok kikeltek, és a csapadékos ősznek köszönhetően még decemberben is méretes retkeket tudtunk enni.

Jó volt a póréhagyma is, még fagyottan is használható volt. Krumplival viszont nem fogok foglalkozni. Ilyen kis mennyiségben nemérdemes vele kínlódni.

Most januárban pedig kezdődhet a tervezgetés is. Már többen érdeklődtek különböző fajták iránt, így nézzük át, hogy én mit tervezek ebben az évben.

A legfontosabb, hogy problémára mindig számítani lehet. Nincs kertészeti szezon kihívások nélkül, még azok számára is, akik hosszú ideje kertészkednek. Ha valamiben segítségre van szükség, remélem a korábbi írásokban itt is válaszokat, megoldásokat találtok. Keressetek a régi cikkekben, vagy írjatok kérdéseket közvetlenül. Ha tudok én, vagy valamelyik másik olvasó remélhetően tud megoldást.

Január vége felé már a legtöbbünknek viszket a keze, és legszívesebben földet készítene, és magokat vetne bele. Azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy minden növénynek megvannak az igényei. Ezek a talaj, hőmérséklet, fény, víz. na meg a fajták sajátosságai. Nem mindegy, hogy a növény fajtatulajdonsága milyen. Vannak korai, középérésű és kései növények. Hajtatásban és szabad földben termeszthető. palántázással, vagy helybevetéssel szaporítható. Ezért fontos, hogy tudjuk annak a növénynek a tulajdonságait, amit vetni akarunk, és tudjuk azt, hogy mire van szükségünk. Ha ezt jól tudjuk összeegyeztetni, akkor nem fogunk csalódni.


Ízelítő korábbi írásokból:

Végül a palántanevelésről, ha már valaki nagyon türelmetlen.

Én is el fogom készíteni az idei vetési tervet, a fajtajegyzéket, és meg fogom mutatni. Mindenkinek ajánlom, hogy előbb készítsen terveket, így elkerülhető a felesleges magok megvásárlása. Előtte még nézzük át, milyen magunk maradt ki az előző években. Sok mag több évig is használható.

Csíraképességről egy lista:
Csíraképesség megőrzésének ideje, a vizsgálat idejét a zacskókon fel szokták tüntetni, innen lehet az éveket számolni.

Káposztafélék: 3-4

Zeller: 2-3

paradicsom: 2-4

Paprika: 2-4

Kabakosok: 5-8

Kapor: 2-3

Jégsaláta: 3

Fejes saláta: 3

Cékla: 4-5

Petrezselyem, répa: 2-3

Hagymafélék: 1-2, de a tapasztalat szerint ezekből minden évben új mag kell.

Borsó, bab: 2-3 év

Így egy zacskó mag több évig is felhasználható. Mindenki nézze át a készletét, a pótlásról pedig még nem maradt le senki. 

Remélem nemsoká újra találkozunk.

2014. május 28., szerda

Májusi körkép

A legszebb tavaszi hónap a május. Ilyenkor borul virágba a legtöbb növény, már kellőképpen meleg van, és szedhetők az első termések is.

A zöldhagyma és a retek voltak az első friss zöldségek, majd a fejes saláta.

Nemrég elkezdtük a zöldborsó szedését, ami nagyon jól sikerült. A Rajnai törpe most is beváltotta a reményeket. Nekünk ez a korai édes fajta ízlik a legjobban. Így meg volt az első zsenge tavaszi leves is.




Végeztem a palántázással. Az áprilisban kiültetett paradicsomokat már fel kellett kötözni, és kacsolni is kellett.



Ebben az évben nincs karónak való anyagom, így madzaggal oldom meg a futtatást. Az egyik végét a palánta tövére kötöm, nem túl szorosan, a másik végét egy vízszintesen kifeszített dróthoz.

A paprikák és a padlizsánok is a földben vannak.Az eső is a megfelelő időben jött, így locsolni nem is kellett a palántákat.



A többi növény is szépen fejlődik. Elvetettem a az uborkákat is, melyeket a borsó helyére fogok palántázni. Csemegekukoricával vegyesen fogom kiültetni.


 A krumpli virágzik, fel vannak töltve.


 A növényápolással, tápanyag ellátással, takarással kapcsolatban ajánlom a régebbi írásokat.

2014. április 2., szerda

Beindul a kertészkedés a szabadban.

Kinti vetés.


Itt a jó idő, azonban én először benti munkáról beszélek.

A paradicsomok már áttűzdelve növekednek. Hetente egyszer, esetleg kétszer megöntözöm őket, ahogy kívánják. Túl sok víz, az káros és a palántadőlés fő okozója.


A múlt héten áttűzdeltem a paprikákat is. Elég vegyesen keltek, egyes fajták 10 nap alatt, mások majdnem 3 hétre.


De most már elérték azt, hogy ideje volt őket áttűzdelni. A tűzdeléshez való földdel nem sokat bíbelődök. Ősszel elkészített kerti földhöz keverek 1/3-ad homokot és némi perlitet. Régebben használtam tőzeget, de nem volt jó tapasztalatom. sűrűn kiszáradt, tápanyagtartalma semmi, savanyú, nem fejlődtek benne a növények. ha nincs kerti föld, a tőzegnél a vásárolt virág, vagy palántaföld is jobb. A palánták nevelésénél nem alkalmazok semmilyen különleges eljárást. Nincs csoda talajkeverék, nincs tápoldatozás, legfeljebb 1-2 csalánleves permetezés. Nincs semmilyen pótvilágítás, legyezgetés és egyéb eljárás.



A szabadban az első csapat Rajnai törpe zöldborsó szépen kikelt, rá két hétre vetettem még egy adagot.A március közepén vetett gyökérzöldségek közül a Nanti 2 -es répa bújik. A hónap végén elvetettem az előcsíráztatott Impala nevű korai krumplit.

A tavaly augusztusban, sebtében, levelesen áttelepített ribizlik szépen hajtanak.  A borsó sorol, és a krumpli elvetve.

A barázdába vetve és a kiszáradás ellen fűvel védve a póré.

A kabakosokat általában helyszűke miatt palántának vetem, de most kicsit több helyem van és így helybe vetettem 3 fajta cukkinit (sárga, Black Beuty, és Nápolyi). Tudom, hogy még hideg lehet rá, de régebben, ami termés télre kint maradt, azoknak a magja sokszor kikelt. Majd érzi, hogy mikor van az ideje.
Vetettem még céklát, tarlórépát, karalábét és pórét.

Elől az ősszel dugdosott hagymák ,közte elszóródott magból kelt mák. A bakháton, vékonyan fűvel takarva a répa, petrezselyem, mögötte karalábé, cékla stb...

A kibédi hagymák szépen kikeltek, még várom, hogy erősödjenek és azután szétpalántázom.
A zöldhagymákat már régen esszük, lassan lesz retek is. Azokat több turnusban vetettem.
Folyamatosan vetek büdöskét, körömvirágot, kaprot.

Zöldhagymás reggeli.

Ha marad a jó idő, nem soká lehet palántának korai salátauborkát is vetni.
Ha marad az idő, egy csapat paradicsomot érdemes korainak kiültetni április 15-20 között. Ezek a májusi fagyokig jól begyökeresednek, és a lehűlést is átvészelik. Az a lényeg, hogy a paradicsomoknak erős gyökérzetük legyen.
A kert ilyenkor már egyre szebb. Zöld minden, virágzanak a fák és egyre éled a rovarvilág is. Reméljük, nem lesz erősebb lehűlés.

A zeller.

Sokan, akik most ismerkednek a kertészkedéssel, lehet, hogy túl bonyolultnak érzik ezt a sok megismerni valót. Mit hova, mivel, mikor ültessünk, hogyan gondozzuk:

Ami a lényeg, nem kell annyira tudományosan, és mérnöki precizitással kezelni azokat, amik le vannak írva. Elrettenni meg főleg nem.

Biztos, hogy minden helyes, amit én írok? Nem tudom. Nekem beváltak. Már jártam úgy, hogy olvasóm írta, hogy nem úgy termesztett valamit, ahogy írtam, és sikerült neki. Miért ne. Általában hangoztatom, hogy a kertészkedés állandó kísérletezés, mert két egyforma év nincs, nincs két egyforma időjárás, egyformán csapadék, és egyforma mag sem.

Hogy miért írom ezeket mégis le, ha nem vagyok biztos benne? Mert másnak is sikerülhet. Amikor a nagyszüleimet kérdeztem, hogy valamit miért úgy csinálnak, csak annyit mondtak: mert így láttam a szüleimtől. Ha mégsem jön össze, akkor sem kell elkeseredni, majd máskor.
Ha kicsi a helyed, akkor jó ötlet az elő- és utóvetemények alkalmazása. Pl. a letermett borsó után mehet még uborka, cékla, őszi káposztafélék, őszi és téli retek. A paprikák és paradicsomok előtt még beterem egy kis retek, korai karalábé például.

Javaslom, hogy az oldalon lévő linkek közül töltsd le a Balás Sándor féle Zöldségtermesztés könyvet, amiben szinte minden benne van, amit érdemes tudni. 
Csak egy titok: Nekem sincs minden a fejemben, azért jegyzetelek, leírom miből mennyit vetettem, mikor kelt ki, mikor tűzdeltem, mikor ültettem ki, sikerült-nem sikerült. No, meg, ha szükséges olvasok másoktól is. Egy idő után a rendszeres dolgok úgyis rögzülnek.

És főleg, ne bonyolítsd túl, nem kell izgulni, csak egyszerűen.:)