2015. március 10., kedd

A paprika és paradicsom vetése palántának.

KEZDŐDIK A PALÁNTANEVELÉS

Általában január közepén zellert, kelkáposztát és karfiolt, valamint néhány üvegházba kiültetendő paprikát szoktam elvetni ládába. Azonban ebben a kertben nincs üvegházam, így a korai palántanevelésről le kell mondanom. A szabadföldi kiültetés idejéről pedig még nem késtem le. A szabadföldi termesztéshez régebben is március első dekádjában szoktam elvetni a paradicsom, paprika, padlizsán magjait. Ekkor még bőven van idő a májusi kiültetésig.

Palántavetéshez egyszerű, bárhol megvehető, legolcsóbb virágföldet használom. Ezt kissé lazítom ¼-ed arányban némi homok, duzzasztott perlit, és kőpor belekeverésével. A növényeknek a magvetéstől a lomblevelek kialakulásáig nincs szükség külső tápanyagra, hiszen megfelelő gyökérzet híján azt fel sem tudnák venni. Erre vannak a  szikleveleik. A sziklevelek a lomblevelek kialakulás után elvesztik szerepüket, és elsárgulnak, majd lehullanak. Ha valaki korai palántakorban a legalsó levelek sárgulását és hullását tapasztalja, akkor ez történik.
A palántanevelő közegbe ilyenkor nem is ajánlott komposztot, trágyát keverni, mert nedvesség hatására rothadás is felléphet. Akár föld nélkül is lehetne magokat kikeltetni.
 

Más földkeveréket én később sem alkalmazok, csak kissé több homokot perlitet és némi szárított marhatrágyát keverek a földbe, összesen 1/3-ad részben. Ha van megfelelően porhanyós, korábban előkészített kerti földünk, ezt is lehet keverni hozzá. Ha valaki tőzeget használ, abba mindenképpen kell föld, vagy homok, mert hamar kiszárad.


A magokat általában 40 cm-es virágládákba, vagy ha csak kevés palántát akarok egy fajtából, akkor 10*10-es kis cserépbe vetem. Ezekből tűzdeléssel kerülnek szálanként (esetleg ikertőben) kis műanyag cserepekbe, poharakba a növények 2 lombleveles kortól. Ha valamit nem akarok tűzdelni, akkor egyből cserépbe vetem. A földkeveréket vetés előtt meleg helyre viszem, hogy a talaj melegedjen át. Hideg földbe ne vessünk.


A ládába betöltöm a földet, tömörítem, a tetejét elsimítom egy falappal, majd két sorban kis árkot nyomok a földbe. Ebbe kerülnek a magok, 0,5-1 cm távolságra. Annyi szem + 10%, amennyi tőre van szükségem. Egy ládába mehet több fajta mag is. A jelölésre azonban már ekkor gondot fordítsunk, hogy tudjuk melyik mag, milyenfajta. Erre én lapos kávékavaró pálcát, vagy műanyag poharakból vágott csíkokat használok, amely több évig jó.


A vetés után meleg (kb 30 fokos)  vízzel beöntözöm a magokat egy fújóval, hogy a locsoló víz ne mossa őket szét, majd földdel lefedem, tömörítem és még egyszer beöntözöm. Ezután üveglappal, fóliával lefedem a ládákat és meleg helyre teszem. A zellert ablakba, mert annak fény is kell. A káposztaféléket is ablakba, mert azoknak meg nem kell akkora meleg. A paprikákat radiátorhoz közel A kaliforniai típusoknak az átlagostól még nagyobb melegre van szükségük a csírázáshoz, mert ezeknél ez nehezebben következik be.


Naponta megpermetezem langyos vízzel a talajfelszínt, ne száradjon ki. Locsolást csak hetente a tálcába öntött vízzel végzem. Innen a talaj felszívja a vizet, de a magágyat nem nedvesíti el nagyon. Vigyázni kell a túlzott vízadagok elkerülésére is, mert ekkor magrothadás előfordulhat. Esetleg már ekkor felütheti a fejét a palántadőlést okozó gomba.
Amikor a növények kibújnak,  (paprikánál akár 2 hét is kellhet) a vetésre bordóilé 15-os oldatát permetezhetjük védekezésül.


A kelés után én szoktam csalánlével (melyet egy kanálnyi szárított csalánból 1 liter meleg vízben áztatva készítek) meglocsolni a sorokat. A túlságos locsolástól mindenképpen tartózkodjunk.
A keléshez az a jó, ha legalább 22-25 fokot tudunk biztosítani. Kelés után megfelel a 17-20 fok is.

A tűzdelésről korábban már beszámoltam.


2015. február 15., vasárnap

Vetési terv 2015


Minden szezon elején számba kell venni, hogy mit, milyen fajtát és milyen mennyiséget akarunk termeszteni. Ehhez fel kell mérni a szükségleteinket, (miből mennyit termesszünk, erről itt írtam) a kertünk méreteit, no meg a saját időnket, erőnlétünket.

Nálunk a legelsőnek a zöldborsó kerül a földbe. tegnap meg is történt az idei első kapavágás, a borsót elvetettem. igaz a föld felszíne néhol fagyos volt, de a borsónak nem számít, nem is kell neki jól elmunkált talaj. Az a lényeg, hogy a földben legyen, és, ha jön a számára kedvező idő, akkor kikelhessen.


Mi rendszeresen a Rajnai törpe fajtát szeretjük. Ez alacsony növésű, korai cukorborsó. Egy hátránya van, hogy, amikor érik, pár nap alatt egyszerre kell leszedni.
Két fő csoport van.
A kifejtőborsó gömbölyded magja éretten is sima, telt. Bár frissen kellemes, édességét és frissességét hamar elveszti. Hidegtűrőbbek, korán vethetők.
A velőborsó magja szögletes, ráncos, édesebb. Mivel a cukortartalom lassabban alakul keményítővé, tovább zsenge marad. Elhúzódóan szedhetők.
Fő termés nálunk a paradicsom és paprika.
Évente eldöntöm, hogy kevesebb fajta is elég, de annyiféle tulajdonságú fajta van és mindet szeretjük valamiért, így nehéz kevesebbet beválogatni. Ebben az évben ezek a nyertesek
Paradicsomok:


Paradicsom
megjegyzés

San Marzano Lungo
nagy
4
 olasz
San Marzano Vesuvio 2
nagy
6
  olasz
Principe Borghese
fürtös
5
  olasz
Lugas F1
Folytonnövő
5

Korall
determinált
5

Kecskeméti 407
determinált
5

Erdélyi kerek
nagy
3
 nagy
Black prince
Fekete
3

Ribizli fürtös
Koktél
2

Mini sárga
Koktél
2

Balkon
Koktél
5

Fürtös sárga
Koktél
2

összes

47




Paprikák:
Paprika



Rapires F1
zöld, csípős
5

Rekord
zöld, csípős
5

Keszthelyi
fehér
5

Senator
fehér
5

Pelso
fehér
5

Szentesi piacos
fehér
5

Start
fehér
5

Kapia
Édes nagy
5

Bocskor
Édes nagy
5

Faludi
zöld, csípős
3

Kocsolai
fehér
5

Kosszarvú
zöld édes
3

Erős kicsik
zöld, csípős
15

összes

71


A tövek száma eltérhet. A paprikák egy részét kettesével, ikertővel szoktam ültetni, így azokat duplán kell számolni. A folyton növő paradicsomokat karózni kell, de érdemes a determináltak mellé is tenni karót, mert akkor éretten nem terülnek el a földön. Kimaradt a fehér, csípős Bogyiszlói, ami nélkül a lecsó elképzelhetetlen.

Egyebek:
Uborka
megjegyzés

Ritmo F1
saláta
5

Palermo
kígyó
5

Perez F1
berakó
20





Gyökerek
megjegyzés


Danvers 127
130-150 napos

répa
Rekord
160-180 napos

répa
Nantes2
80-95 napos

répa
Kinga F1
110-120 napos

répa
Levélpetrezselyem



Bíborgömb cékla
kerek


Alabástrom zeller



összes

30

Cukkini



Nero di Milano

2

Black Beauty

2

Stiato di Napoli

2

Tondo Chierro di Nizza

2

Sárga

2





Zöldborsó
megjegyzés


Rajnai törpe
korai
Kifejtő


Ezeken kívül vetek még korai és őszi retkeket, hagymákat (dughagymának és pórét). Rendszeresen van Kecskeméti lila fajtájú padlizsán 10 tő. Valamennyi korai újburgonya.
A sorok között, mellett kapor, körömvirág, tagates, mézontófű.

Ha megvan a lista, a következő a magok beszerzése. De előtte nézzük meg, mi van otthon. Sok mag több évig eláll, így többször is használhatjuk.
Csíraképességről egy lista:
Csíraképesség megőrzésének ideje: a vizsgálat idejét a zacskókon fel szokták tüntetni, innen lehet az éveket számolni.

Káposztafélék: 3-4
Zeller:2-3
paradicsom: 2-4
Paprika: 2-4
Kabakosok: 5-8
Kapor: 2-3
Jégsaláta: 3
Fejessaláta: 3
Cékla: 4-5
Petrezselyem, répa: 2-3
Hagymafélék: 1-2, de a tapasztalat szerint ezekből minden évben új mag kell.
Borsó, bab 2-3 év

A Kertimag Zrt letölthető paprika, paradicsom, uborka fajtái.
ZZZ-Termkkatalgus-2012-013paradicsom
ZZZ-Termkkatalgus-2012-028uborka
ZZZ-Termkkatalgus-2012-018paprika