2013. április 7., vasárnap

Növényszaporítás saját magról.

El lehet-e vetni a boltban vásárolt zöldség magját?

Fórumokon gyakori kérdésként merül fel, hogy a boltban, piacon vásárolt paprika, paradicsom, vagy egyéb ízletes, tetszetős termés magját el lehet-e vetni. Mint minden magot, ezeket is el lehet vetni természetesen. Aztán jön a csalódás, hogy sokszor az elvetett magból kikelt növényeken lévő termés sem ízben, sem kinézetben nem hasonlít arra, amit szerettünk volna. Nézzük, mi ennek az oka.
A boltokban, piacokon vásárolt termések eleve nem biológiai, hanem fogyasztási érettségben vannak. Így ezek magja nem használható vetésre, mert nincs beérve, az eltárolhatóság miatt éretlenül szedik le. A paradicsomok esetében még esetleg lehet próbálkozni, de a paprikák nagy része biológiai érettségben piros színűek.

A vetőmagtermelés során igyekeznek új tulajdonságú fajták előállításával a fogyasztói igények legteljesebb körű kielégítésére törekedni. Az így kikísérletezett növények keresztezéssel vannak előállítva, így hibridek, amik az anya és apa növény megfelelő tulajdonságát hordozzák.

Hibridek magját nem lehet tovább szaporítani. Kikel, de nem fajta azonos. A termés nem lesz azonos az előző évben szedett terméssel. A vetőmag csomagoláson a jelzésük F1. Ezek magjának meghagyása és elvetése után kikelő növény nagy valószínűséggel vagy az anya, vagy az apa növényre üt vissza.

A piacon, boltban vásárolt termések esetében legtöbbször a fajta nevét sem lehet tudni. Ha lehet tudni, akkor már a neten hamar utána lehet járni, hogy ez hibrid, vagy konstans fajta-e.
Elsősorban piacokon, kistermelőktől vásárolt termések lehetnek konstans, tájfajták, de ekkor is meg kell kérdezni a nevét. Még így is lehet meglepetés, mint ahogyan én jártam Erdélyben egy szép paradicsomnál. megkérdezve, hogy milyen fajta, azt a választ kaptam, hogy holland hibrid fajtát termesztenek J
  
A konstansok azok nem hibridek. Neten az angol nyelvterületen  heirloom néven lehet megtalálni. Ezeket nálunk régi, tájfajtáknak nevezik, vagy azok szelektációjával előállított, államilag elismert fajtaként hozzák forgalomba. Pl: cecei, hatvani, kecskeszarv, elefántormány, kecskeméti fehér, bogyiszlói, bikaszarv stb. De ez más növényekre is vonatkozik: paradicsom, retek, répa stb....
Ezekből fogott magok fajtaazonos termést hoznak, keresztbeporzás is ritka. Nálam eltérő fajták vannak egymás mellett, de nincs  keresztezés, hacsak nem a következő generációban. Akkor történhet "elfajzás", ha virágzási időpontban többfajta növény virágzik közel egymáshoz, egy időpontban.
Viszont a  paradicsom önbeporzó növény, és az idegen beporzás veszélye nálunk néhány ezreléktől 1%-ig terjedhet, a vonatkozó szabvány 4 m-es fajtaválasztó utakat ír elő. Az izolációs távolságot illetően eltérőek a vélemények. A paprikánál nagyobb a keresztbeporzás veszélye.
Néhány paprika fajta:

Ahol F1 jelölés van, az hibrid!

Fehér:
Fehérözön Synthetic
Suptol
Tizenegyes
Táltos Synthetic
Hosszú Táltos
Albaregia
T–52
Hó F1
C 1–39 F1
HRF F1
Syn Cecei
Rezisztens Keszthelyi
B–420 F1 (bolcky)
B–56 (blocky)
Blondy F1 (blocky)
Savó F1
Hungarian Wonder (bl)
Karmen
Javított Bogyiszlói

Paradicsom alakú pritaminok:
Paradicsom-alakú zöld Szentesi
Paradicsom-alakú zöld Pallagi
Greygo
Pritavit F1

Zöldpaprikák:
Novator F1
Novares F1
Radipus F1
Rapires F1
Kovácsházi
Keceli I F1
Hatvani
Szentesi kosszarvú
Duna F1
Elefánt-ormány

Édesalma, Alma,

Néhány hazai paprika fajta részletes ismertetőjét innen lehet letölteni.

A termesztéssel együtt ismertetve a hazai fajták innen tölthetők le:

Csak példának néhány fajta ismertetője a letöltésekből:
Tizenegyes (Államilag minősített fajta, 1986)
Származása: ÉT 399-es (feltehetően mutáns) törzsből szelekcióval állították elő. Fajtafenntartó a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Budatétényi Osztálya.Morfológiai jellemzése: alacsony, determinált növekedésű. Levelei sötétzöld színűek, a többi fehér bogyójú fajtától jól elkülöníthető. Virágai csokrosan fejlőd­nek. Bogyói megnyúlt kúp alakúak, fehér színűek, nem csípősek, csüngő állásúak. Bogyói közt előfordulhat horpadt, kismértékben csőrösödésre hajlamos. TMV-rezisztens, takácsatka-toleráns fajta. Gazdasági értéke: jó termőképességű, rövid tenyészidejű fajtajelölt. Dohány­mozaik vírussal szemben rezisztens.Termesztési javaslat: kizárólag haj tatásra, elsősorban fólia alatti termesztésre javasolható. Vízigényes, folyamatos és egyenletes tápanyagellátást igényel.
Fehérözön (Államilag minősített fajta, 1981) Származása: Keyston R. G. Csokros felálló II., 11 C/D törzsekből keresztezéssel előállított fajta. Fajfenntartó a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Kecskemét, Kutató Állomás Újmajor, Budatétényi Osztálya.Morfológiai jellemzése: alacsony (25-30 cm), determinált növekedésű. A rövid elágazások virág-, illetve terméscsokorban végződnek. Szára szilárd, rövid internó­diumokkal. Levele világoszöld színű, széles csüngő állású. Virágai fehérek, csokrosan felállóak. Bogyói szabályosan nyújtott kúp alakúak, 10-12 cm hosszúak, vállátmérőjük 6-7 cm, húsvastagságuk 5-6 mm. Bogyóátlagtömege 55-60 g. Színe sárgásfehér. Csípősségtől mentes. (30. ábra).Gazdasági értéke: jelentősen megelőzi a köztermesztésben levő tölteni való paprikák terméseredményeit. Igen bőtermőfajta. Bogyói darabosak, jó minőségű­ek. Determinált növekedése ellenére gyorsan regenerálódik, így termésképzése viszonylag folyamatos. Konstansfajta.Termesztési javaslat: igen értékes hajtatási és szabadföldi fajta. Termesztése biztonságos fényszegény időszakokban is. Őszi és téli hajtatásra egyaránt alkal­mas. TMV-rezisztens, takácsatka-toleráns.
D. Cecei SH (Államilag minősített fajta, 1978)
 Származása: a Keyston resistant giant és a Javított Cecei fajtákból back cross módszerrel, valamint TMV-re rezisztens egyedek szelekciójával állították elő. Fajtafenntartó a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Újmajori Állomása, Budatété­nyi Osztály.Morfológiai jellemzése: a növény középmagas, ágas bokor. Szára szilárd, az internódiumok hosszúak. Folytonos növekedésű bokor. A levelek tojásdadok, hegyesek, középnagyok, színük középzöld. Termése 10 cm hosszú, vállátmérője 6 cm. Felülete sima, húsa vastag, színe fehér, csüngő állású, íze édes.Gazdasági értéke: az egyik legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező fehér húsú, jó alkalmazkodóképességű, nagy terméshozamú, gazdaságosan termeszthető fajta. Dinamikus éréslefolyású. Jó minőségű, darabos bogyókat terem. A bogyó alakja, íze mind a friss fogyasztás, mind a konzervipar igényeit kielégíti. Betegségek­kel, különösen a vírusfertőzésekkel (TMV) szemben ellenálló.Termesztési javaslat: szabadföldi termesztésre alkalmas. Termesztési igénye a Cecei típusú fajtáéval azonos.
 Szintetikus Cecei SH (Államilag minősített fajta, 1980)
 Származása: Keyston R. G., Javított Cecei, Soroksári, Csokros csüngő, Antibois, Góliát hibridek Cecei típusú törzséből diallél keresztezéssel előállított szintetikusfajta. Fajtafenntartó a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Újmajori Állomás, Bu­datétényi Osztály.Morfológiai jellemzése: a növény középmagas, ágas bokor. Szára szilárd, az internódiumok hosszúak. Folytonos növekedésű. Levelei tojásdadok, hegyesek, középnagyok. Színük középzöld. Termése 10-12 cm hosszú, vállátmérője 5,5-5,6 cm, nyitott vagy széles kúp alakú. Átlagtömege 50-60 g. Színe fehér, felülete enyhén bordás, csüngő állású, csípősségtől mentes (25. ábra).
Gazdasági értéke: a Cecei fajtasor legújabb tagja. Dinamikus éréslefolyású, középkorai érésű fajta. Állománya kiegyenlített. Jó minőségű osztályos bogyókat terem. A bogyó alakja, íze, minősége - a Cecei fajtával azonosan - friss fogyasztás­ra, de konzervipari felhasználásra is alkalmas. Mint szintetikusfajta első a fajtavá­lasztékunkban Termesztési javaslat: a különböző termesztési viszonyokhoz jól alkalmazkodó fajta. Hajtatásban nagy terméshozama, szabadföldön pedig jó alkalmazkodó ké­pessége teszi értékessé. Termesztése biztonságos. Dohánymozaik vírussal szemben rezisztens, az uborkamozaik vírussal szemben toleráns. 
 Én salátát, vörös, lila, póréhagymát, petrezselymet, céklát, kerekrépát régóta saját magról nevelek. Sőt egyes paprika, paradicsom és cukkini fajtákat is.

Példaként:

A Kapia tipusú paprikák alapfaja a nálunk, a magyar Kocsolai nevű fajta.
Ez nem hibrid. A piacon, boltban vásárolt paprika magját meghagyva az a baj, hogy sosem tudhatod, hogy pontosan milyen nevű fajtából való. A Kapia tipusú paprikák között is van sok hibrid, melyek  a második nemzedéknél, már valószínű, nem lesznek fajtaazonosak.
Kikelni ki fog, virágot is fog hozni, de a termés nem biztos, hogy az elvárt lesz.
A boltban kapott magok zacskóján fel kell tüntetni, ha valami hibrid. Ezt a fajtanév melletti F1 jelzés mutatja.
A ZKI Kurtovszkaja Kapia nevű magja nem hibrid, ebből fogható mag. A kaliforniai tipusok nagyrészt hibridek.

Saját termésből való magszedésre nem a tévesen hitt, megmaradt utolsó termést, hanem pont a legelső termés, a legszebbet kell meghagyni, teljes beérésig.
Vásárolt magnál a kísérlet pont egy évig tart. Ugyanis elvetéstől a termés beéréséig lehet megtudni, milyet terem. Mint feljebb említettem, ez nem így van, ha pontosan lehet tudni, mi a fajta neve. Ekkor megtudható róla minden.
Ismeretlen fajú, kísérletképpen cserépben nevelt palántánál, kiültetés után, a meghozott termés megmutatja, hogy milyet terem. Ennek megfelelően el lehet dönteni, hogy a következő évben elvetjük-e vagy sem.

Különböző régifajta zöldségfélék magjait cserélgetve, idősebb emberektől kunyizva lehet beszerezni.
Ha valaki nem hivatásszerűen, megélhetésből, a minősített termék eladására termel, nem kell vérkomolyan venni a mag bio voltát. Ha valami megtetszik, nyugodtan meg kell venni a bolti magot. 20 szem paradicsom mag, ami nem biotermelésből származik, nem fog megmérgezni.
Aztán ami megtetszett, és nem F1 hibrid, annak meg lehet szedni a saját magját.
Beszerzési forrás lehet még külföldi, webes magrendelés, szép katalógusok vannak, már csak a fajták miatt is érdemes nézegetni. Itt sokszor be lehet azonosítani nálunk kevésbé elterjedt fajtákat is.
Néhány paprikafajta vetőzacskó képe:









Remélem a leírtak nyújtanak segítséget ebben a kérdésben. Tehát a legfontosabb: beazonosítani a termés fajtáját. Ha ismeretlen fajtával találkozunk lehet akkor is kísérletezni, de az eredmény nem garantált. Ekkor sem kell sehol hibát keresni, csak egyszerűen hibrid volt a növény.

A különlegesebb fajtáink magját továbbra is érdemes üzletben megvenni. Mint korábban is írtam, a magok elállnak több évig, így a költség már nem is olyan magas, és teljesen felesleges egy évben egy teljes zacskó magot elvetni.

Csíraképesség ideje:
Már jó néhány év óta a vetőmagok csomagolásán a faj és a fajtanév mellett nem a csíraképesség megőrzésének idejét, hanem a fémzárolás érvényességét kell feltüntetni. rajta van a csomagoláson a fémzárolás ideje, a fémzár, vagy a vetőmag tétel száma, illetve annak érvényességi ideje is, ami két év. Tehát "lejárt" magokat is el lehet vetni, csak ismerni kell a csíraképesség idejét.
 A felbontott tasakokat lehetőleg légmentesen lezárt fémdobozban, vagy befőttes üvegben,  csekély minőségromlással eltarthatók a csíraképesség megőrzésének idejéig.
A zöldség vetőmagok csíraképessége
1 év
Fekete gyökér
Metélőhagyma
Pasztinák
Rebarbara

2-3 év
Csemegekukorica Petrezselyem
Póréhagyma
Spárga

3-4 év
Bab
Cékla
Csillagtök (patisszon)
Paprika
Sárgarépa
Sóska
Új-zélandi spenót
Vöröshagyma
Zeller

4-6 év
Fejes saláta
Káposztafélék
Paradicsom Retek
Spenót
Sütőtök
Tojásgyümölcs
Zöldborsó

6 év
Görögdinnye

6-8 év
Spárgatök

8 év
Uborka

8-10 év
Sárgadinnye


Sok sikert! No, meg még mindig várjuk a Tavaszt!

2013. április 1., hétfő

Kerti napló: Március vége.

Kerti napló 01.

Vége márciusnak, de a tavasz nagyon kéreti magát. A kertet néhány napja még hó takarta.
Így kinti kertezésről nem nagyon lehet beszámolni.
Bent a lakásban nőnek a palánták. A paradicsomok jól tűrték az áttűzdelést, és szépen fejlődnek.
A paprikák elég jól keltek ki, és nemsoká át kell őket tűzdelni.

Most így néznek ki, ahogyan a lenti videó mutatja:


A növényházban még hűvösek az éjszakák, így nem lehet őket kivinni, még nappalra sem.
Arra nagyon figyeljen mindenki, hogy a lakásban tartott palántákat ne öntözzük túl, és, ha már nem sziklevelesek, akkor hűvösebb hőmérséklet is elég.
Remélhetően már melegedés várható, így a kinti munka is elkezdhető.

Kiegészítés:
Nem csak én nézem rosszallóan a hideg kertet, hanem a visszatérő vendég is.



 Néhány napja még hó takart mindent.


Salátafélék csatornában

Amint elolvadt a hó, elvetettem a salátafélék magjait. Ebben az évben új módszert próbálok ki. Eddig a salátával az volt a baj, hogy a talajon elég sok csiga lakta be.
Most újításképpen kiemelem a talajszintről. Kiselejtezett esőcsatornákat helyezek el egy állványon, kb egy méter magasságban, kicsit egy irányban lejtősen. A végét úgy zárom le, hogy a felesleges esővíz ki tudjon csurogni.

Amit remélek tőle:
Itt nem érik el csigák, tisztább lesz a termés, nem kell annyit lehajolni.
A szabadban már kikelt fejes salátákból ültettem át, vetettem bele jégsalátát és kétféle tépősalátát, valamit ritkásan karalábét.


Várom az eredményt.

2013. március 21., csütörtök

Gardenexpo

Hétvégi programajánló.

2013. március 22-23-24., Papp László Budapest Sportaréna


A Gardenexpo Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállítása, melyet 2013-ban már hetedik alkalommal rendezünk meg.
Célunk, hogy látogatóinknak a lehető legszélesebb kerti kínálatot bemutassuk a  kerttervezéstől a kertápoláson át a kerti eszközökig, gépekig, mindezt egy színvonalas helyszínen, kellemes környezetben, változatos kísérő programokkal.
A Gardenexpo nem csupán egy kiállítás, hanem egy élménydús hétvégi program, ahol az egész család jól érezheti magát a kisgyerekektől a nagyszülőkig.




Kerti trendek:

Funkcionalitással párosuló kreativitás és dizájn, időjárásálló, innovatív kültéri anyagok alkalmazása: egy mondatban megfogalmazva ez jellemző a kerti trendekre 2013-ban.

Konkrét példákat találhatnak a kerti- és terasz bútor, kültéri világítás és árnyékolástechnikai újdonságokra. Személyesen idén is a Gardenexpón találkozhatnak az érdeklődök ezekkel a termékekkel először március 22-24. között a Budapest Sportarénában. A kiállításon több mint 120 kiállító mutatja be újdonságait, ahol igazi kuriózumként egy hatalmas tulipánkertet is felépítenek 5000 virágzó és illatozó növénnyelwww.gardenexpo.hu

A mai hírek (2012-03-23) szerint ez nem teljesen olyan, mint amilyenre egy kertbarát számított:

"Csalódott hobbikertészek verik szét a Sportarénát"

2013. március 16., szombat

A vetésről újra


Kezdődik a palántanevelés..

Jelenleg ez a legtöbb kertezőt érdeklő kérdés. Mit lehet vetni és hogyan.
Először utalok megint a helyes kifejezésre hogy mi a vetés és amiről már írtam.
Tehát az, ahogy a mag a földbe kerül, az a vetés.

Amikor úgy érezzük, hogy kezd a tél elmúlni, nagyon kellene valami kertes dolgot csinálni, bizseregnek az ujjaink, elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy a magok a földbe kerüljenek.
Persze ilyenkor még nem a szabadba, hanem a lakásban kertészkedünk. Már a tél folyamán kigondoltuk és elterveztük, hogy milyen növényeket és azokból milyen fajtákat fogunk termeszteni.

A magokat pedig beszereztük időben.
Figyelembe kell venni, hogy egyes növényeknek milyenek az életkörülményei, mennyi idő kell a palántanevelésre a vetéstől a kiültetésig. Erről itt és itt írtam korábban.



 A vetéshez korábban melegebb helyre bevittük a palántaföldet, amire én jobb minőségű, bolti palánta, vagy virágföldet használok.
Esetleg keverem 1/4 rész homokkal, kis perlitet és finom kőport hozzákeverek.
A vetést lehet ládába, poharakba, kis cserepekbe, vagy rekeszekbe végezni.


Igazából ez nem fontos, attól függ, hogy milyen edényeink vannak, hova tudjuk tenni.
Én szinte minden növényt tűzdelek később, így a vetéshez nem kell sok hely. A paradicsom, paprika magjait külön edényekbe vetem el, így nem keverednek el a fajták.

 De lehet ládába is vetni, csak figyelni kell a pontos jelölésre.


Bármibe vetek, a föld betöltése után elegyengetem és kissé tömörítem egy fadarabbal.
 Ládában vájatot készítek és abba szórom a magokat,
 Míg pohárban csak elhelyezem őket.


Majd egy spriccelővel óvatosan langyos vízzel lefújom. Még jobb, ha csalán és kamillatea keverékével fújjuk, ez jót tesz a magnak.


Sejttálcába ugyanígy vetek. Feltöltöm, lenyomkodom, majd langyos vízzel, teával benedvesítem a földet.


Elvetem a magokat egyenletesen. Nem baj, ha több, később a vetést lehet ritkítani, szétültetni.


A magokat is lefújom,


Majd apró magra nagyon vékonyan, nagyobbakra kissé vastagabb rétegben földet szitálok és újra nedvesítem.



Az üveglappal, folpackkal történő takarás segít a nedvességet megőrizni, és nedvesen tartani a földet.



Amint kikelnek a növények, a takarást le kell venni, majd el lehet végezni a tűzdelést. Erről itt írtam.

FONTOS! Legtöbben ott rontják el a palántanevelést, hogy sűrűn, sokat öntözik a vetést, majd a kikelt növényeket. A vetésnek nem kell a víztől tocsogni. Ez akár magrothadáshoz is vezethet. Elég akkor a föld felszínét fújóval nedvesíteni, amikor látjuk, hogy száraz.
Kikelt növényeket pedig csak alulról a tálcába öntözzünk. A földben felszivárog a nedvesség. És hetente 1-2 alkalommal. Ne, amikor csak arra járunk. Ellenkező esetben megjelenik a vészes palántadőlés. Erről itt írtam részletesen:

Nincs más hátra, mint türelemmel várjuk az eredményt. A paradicsomok átlag 10 nap, a paprikák 14-20 nap alatt ki fognak kelni. A kiültetési időt figyelembe véve, ha március 20-ig elvetjük a magokat, akkor a májusi fagyok elmúltával ki tudjuk ültetni őket. Ha nem akarja valaki tűzdelni a palántákat, akkor ritka vetéssel, amit poharakba szemenként, ládába 1,5-2 cm távolságra lehet végezni, így még hónap végéig vethetünk. (az előbbi tápkockás, az utóbbi szálas palántát eredményez) Tűzdelés nélkül kb.10 nappal rövidebb a nevelési idő.


Mikor ezeket a sorokat írom, megint hó takar mindet, de remélhetőleg ez a tél utolsó próbálkozása, és néhány nap múlva már a kertben is lehet dolgozni.

2013. március 10., vasárnap

Tavaszi merengés a kertművelés ürügyén



  
Ahogyan egyre több a napsütés és egyre hangosabb a madarak éneke odakint, úgy dolgozna egyre többet a kertész a szabadban. Csábít a napsütés, de reggelente még gyakran fagyok vannak. Bár most csak az eső esik

Vannak olyan munkák a kertben, amiket ilyenkor is lehet végezni. Lehet a fákat metszeni, összeszedni a télre kint maradt gazokat, talajtakarókat. Esetleg elgereblyézni az ágyások felszínét, hogy amint az idő engedi lehessen vetni.


Sokan ilyenkor türelmetlenül elkezdik a veteményezést, mondván, hogy a zöldség, retek, saláta hidegtűrő. Az lehet, de a csírázáshoz ezeknek is kell megfelelő hőmérséklet, és nem nagyon szeretik az éjszakai fagyokat. Várni kell, míg kissé felmelegszik a talaj is. Ellenkező esetben a magok elfekszenek és, ha sok nedvesség van, akár el is rothadnak, mire kikelnének. Erre mondják, hogy a zöldség „kotlósodik”, befullad.

A zöldborsót azt lehet kezdeni, mert annak először a talaj nedvességét magába kell szívnia, meg kell duzzadni. Na a többi magnak is, de a borsó mennyivel nagyobb!

Tehát türelem. A földművelők sok-sok évszázad tapasztalatával generációkon keresztül megőrizték egymás tudását. Tudták mit, mikor vessenek, tudták, hogy mi mehet egymás mellé, és mi az, ami gátolja a másik növény fejlődését. Egymásnak adták át a tudást a nemzedékek.

Mai korunkra ez is megváltozott, generációk estek ki a megváltozott életkörülmények miatt, a földművelés egyre kisebb mértékben jelent megélhetést. Én voltam olyan szerencsés, hogy gyermekként még nagyszüleim mellett szívhattam magamba az ők tudását, lehettem el módszereiket, fogásaikat. Némely szerszámom még a nagyapámé, apámé volt. Nagyapám érdekes módon a kertjében mindig mezítláb dolgozott legtöbbször. Azt mondja így érzi a földet. A melegét, hűvösségét, nedvességét, porát. Itt a lényeg. Érezni kell a körülöttünk lévő természetet. Nem benne, hanem vele kell élnünk.

Sokan talán éppen ettől a vágytól vezérelve vonzódnak a kertműveléshez. Érzik, hogy a napi élet rohanásában, a mindenkori taposómalomból időnként ki kell törni. Le kell állni és valami teljesen mást kell csinálni. Így fordulnak vissza a természethez. Vannak akik túráznak a szabadban, vannak akik valamit alkotni akarnak. És vannak, akik mindkettőt. Ők kertet gondoznak. Nem baj, ha nem csinálták, nem baj, ha nem ismerik a fogásokat. A kapa, az ásó majd egyszer csak belesimul a kézbe, és a sokadik magból termés lesz. Akkor pedig jó érzéssel leül, és büszkén nézi a teremtményét.


A legtöbben idegenkednek, félnek a kémiai szerek használatától, hiszen mindenhol azt hallják, hogy ma már nem lehet mérgek nélkül termeszteni semmit. De lehet. Magunk és gyermekeink számára meg tudjuk termelni a zöldségeket, gyümölcsöket, amiknek nem az anyagi értéke a jelentős, hanem az érzés, hogy ezt mi termeltük, a saját földünkben, kezünk munkájával, mérgek nélkül.

Nekik (is) szól ez a blog. Segítség, kapaszkodó, ha elbizonytalanodnak.

A kertészkedés állandó kísérletezés, hiszen a régiek is így jöttek rá összefüggésekre, így találtak új fajtákat. Némi sikertelenség előfordulásakor sem kell elcsüggedni. Majd legközelebb sikerül.

Sok sikert és kellemes időtöltést kívánok mindenkinek.


2013. március 5., kedd

Új növényház készül.


Új palántanevelő növényház.

Elérkezett az ideje a palántanevelőm minőségi cseréjének.
Az eddig használt, bontott ablakkeretekből és fóliából készült építmény megérett a cserére. A tetőt borító dupla fólia sok évig szolgált, azonban ezen a télen hosszában elrepedt. 


Egy cserével még sokáig használható lett volna, de az alaposabb vizsgálat során kiderült, hogy az ablakkereteket hat év alatt megette az idő, jelentősen elkorhadtak. Így arra döntésre jutottam, hogy el fogom bontani.

A döntésben megerősített az is, hogy a korábbi 4*2 méteres méretre nem volt szükségem. Elsősorban palánták tűzdelés utáni nevelésére szolgált. Primőrök termesztésére az ilyen építmény nem alkalmas. Arra fűteni kellene.

A blog indulásakor beszámoltam az első kicsi, majd a most meglévő palántanevelő készítéséről.


Az első kicsi.
A nagyobb még használható állapotban

Most itt a harmadik készítéséről a beszámoló.

A korábban látott külföldi filmekben, könyvekben, folyóiratokban látott kisméretű üveg és polikarbonát növényházak megnyerték tetszésem. Sok adatot és képet találtam ezekről az interneten is. Méretben úgy gondoltam, hogy számomra elég a korábbinak a fele. Az első kis építményem, amit a nagyobb kedvéért elbontottam, szintén kb 4 négyzetméteres volt, és megfelelt a célnak.

4 négyzetméter elég palántanevelésre és 2-3 tő kígyóuborka, 2 tő paradicsom és pár db paprika elfér benne. A retek és korai karalábé, fejes saláta nem sok helyet igényel.

Külföldön akár házhoz szállítással megrendelhető egy ilyen növényház. Nálunk a Vaterán vannak, akik ilyen beszerzésével foglalkoznak. Egy ilyenre esett a választásom:

Jago GWH07 Gewächshaus 3,6 m² 1900x1900x1833 mm


Megrendeléstől számítva a 4. napon meg is hozta a futár Németországból. Két db csomagban volt a küldemény, az egyikben a keret, másikban a polikarbonát lapok, valamint a kötőelemek, és leírás.
A vonatkozó leírásokat áttanulmányozva néhányan hibának hozták fel a keret szilárdságát, a PK lapok rögzítését, a szélnyomásnak való ellenállás elégtelenségét. Volt aki azt írta, hogy az összeállítás után pár napon belül összedőlt.  Ezért alaposan oda kellett figyelni az előkészítésre és a kivitelezésre.
Az egyik legfontosabb az alap előkészítése. Mivel én a kertben nem szívesen készítek „örök életű” beton dolgokat, így nem lesz beton alapja. Helyette Dexion-Salgó polc tartóiból készül a keret, melyre maga az építmény lesz ráépítve.

Gyárilag ilyen alap kapható hozzá:

 Az enyém ennél sokkal erőseb lesz, mivel az oldalsó keretek magasságában végig ér a földben lévő tartó, melyhez fölül is hozzáfogatom a keret vázát.



 A polctartók kellő szilárdságú szögvasak, melyek közül a vízszintesek a épület alapját képezik, a négy sarkon függőlegesen elhelyezettek a rögzítést és szilárdságot biztosítják. A függőlegesek karóként 80 cm mélyen vannak a földbe leverve, a talajszinttől 25 cm magasságban vannak hozzácsavarozva a vízszintes tartók.
Innen kezdve, ha van egy biztos alap már gyerekjáték, (valamint némi idő és türelem) az összeszerelés.


A mellékelt leírás elég jól használható volt. Mielőtt még hozzáfogtam, elmentem és üzletben beszereztem olyan csavarokat, amik voltak mellékelve. Tapasztalatom szerint mindig kell plusz csavar, anya és alátét. No nem, mert hiányos a csomag. Elejtem, elvesztem, elgurul, jön közbe még ötlet. Még vettem két db szilikonos tömítőt is.
Tehát a leírás alapján, alapos figyelem mellett két félnap alatt sikerült összeszerelni.

Először tehát a keret váza állt össze,

Majd a hátfal készült el a panelek behelyezésével. 

Minden panelt tömítő szilikonnal be is ragasztottam a nútjába. A paneleken szépen volt jelölve, hogy melyik a külső és belső oldala.

Következett az első homlokfal az ajtóval.

Ezután a felső összekötők, 
mire megjött a menetrend szerinti eső. Aznapra eddig jutottam.


Másnap folytatódott az ajtó összeszerelésével, a tető és oldalpanelek behelyezésével.



Helyére került a tetőablak is, valamint a magasítás is kész lett


Belül készen lett egy kis járó felület, a talaj felásva. Még majd egy tartó asztal is bekerül.


A tapasztalatokról, használhatóságról később be fogok számolni.
Várjuk a jó időt.

2013. március 4., hétfő

2013 paprika és paradicsom fajtái.

Új reményekkel a tavasz elé.

Egy év szünet után újra kezdődik a kerti idény.
Miután az elmúlt évet nem nevezhetem kertészetileg túl sikeresnek, annál nagyobb reményekkel vágok bele az idei kerti szezonba.

Elterveztem, hogy melyek lesznek a maradó növényfajták, és miket fogok kihagyni.

A paradicsomok maradnak továbbra is az állandó helyükön. Sokan állítják, hogy a paradicsom szereti a saját kigőzölgését, és sokáig termeszthető ugyanazon a helyen, nem lép fel több betegség és talajuntság. Nekem 7. éve lesz ugyanazon a helyen és nem tapasztaltam semmi káros jelenséget. Semmivel nem volt több betegség, mint a kontrollnak máshová ültetett néhány tőnél, vagy mások kertjében.
Annyi változás lesz, hogy a tőtávolságot a szellőzés miatt kicsit megnövelem 40-ről 60 cm-re.
A többi növény a vetésforgó szerint új helyre kerül.
(Az idei fajtajegyzék itt elérhető letöltésre is)
Sok újfajta növény nem lesz, általában maradok a bevált fajtáknál.

Paradicsom

megjegyzés
  Tő
megjegyzés
San Marzano Lungo
nagy
5
San Marzano Vesuvio 2
kicsi
5
Principe Borghese
fürtös
5
Kerek
nagy
4
Lugas F1
4
Korall
nagy fürtös
3
Fekete Black Prince
fekete kumato
Ribizli fürtös
kicsi fürtös

Paprika

Keszthelyi
fehér
9
Start
6
fehér
Kosszarvú
zöld édes
3
Rekord
erős
6
Duna
csípmentes zöld
?
nincs mag
Csipke
enyhén csípős
3
Ceruza
erős vékony
6
Bikaszarv piros
hosszú édes
3
Faludi
új
6
Zöld, kúpos, csípős
Kapia
nagy édes
3
Keceli 
piros kúpos
3
Kocsolai
piros kúpos hosszú
3
Cseresznye piros
6
Cseresznye sárga
6
Macska
méreg
3

Spanyol tőr

Bogyiszlói

édes

fehér

3

6




A többi magok: gyökérzöldségek, kabakosok, káposztafélék....





Legkorábban a zeller (Alabástrom) palántanevelését kezdtem, mert ennek kell a legtöbb idő. Január 20-án vetettem el a magokat és már elég szép kis növénykéim vannak.
 A paradicsomok és paprikák február 06-n kerültek földbe.





Elsőnek a paradicsomok bújtak ki, majd a saját magból vetett paprikák, végül a bolti magos paprikák és a padlizsán.
A vetés módjáról itt írtam korábban.
Lassan elérik a tűzdelési méretett.
Hogy miért kell tűzdelni, és hogyan, arról itt írtam.

Nagyon vigyázzunk a palántanevelés során a túlzott öntözés és a nagy meleg kerülésére. Az előbbi a palántadőlés betegség, a meleg pedig a megnyúlás egyik okozója.
A palántadőlésről és megelőzéséről itt írtam.

Szabadföldben elvetettem 03-03-án az első csapat zöldborsót. (Zsuzsi fajta).
Dugdostam új, zöldnek való hagymát is. A hagymákról itt írtam.
A hagymákat ilyenkor, amikor még fagyok várhatók, ne dugjuk el, csak azokat, amiket megeszünk zölden. Fagy hatására a dughagymák nagy részénél szárképződés és magtermesztés indul be, így ezeket nem tudjuk tárolásra vöröshagymának felhasználni. Több részletet a hagymákról innen tudhatunk meg.


( Az írásokban ezután azokról a témákról, melyekről korábban részletesen írtam, az ismétlések elkerülése miatt utalni fogok. A vastagon, kékkel szedett aláhúzott, "itt írtam" (kurzort rajta tartva villogó) szövegrészre kattintva megnyílik a teljes idézett cikk.)
Tehát most már lessük a hőmérőt és várjuk a tavaszt.
Mindenkinek sikeres kertészkedést kívánok: