2011. március 9., szerda

Az a vészes palántadőlés!

Hogyan csökkenthetjük a kialakulásának esélyét?

 
Március első hetében már mindenki teljes erőből kezdi a palánták vetését. A palántagyár üzeme során azonban ott leselkedik az egyik legnagyobb ellenség, a palántadőlés.

 
Mit tegyünk?

  
Az otthoni palántanevelésnél a legtöbben a palántadőlés megjelenésétől félnek. Ez az a gombabetegség, amely a legtöbb palántát képes elpusztítani és a legvédtelenebb korukban éri őket. Elmondhatjuk, hogy szinte az összes palántanevelő földközegben jelen lehet a kórokozó gombacsalád valamelyike.

 
A növények a csírázástól a két lombleveles korukig a legérzékenyebbek rá, de helytelen nevelési körülmények között később is felléphet. A megjelenésekor a növény föld közelében lévő szárrészén a szövetek megpuhulnak, előbb áttetszővé válnak, szürkülnek, majd megfeketednek, elhalnak és a növény eldől. Jellegzetes tünete a megjelenésnek, hogy a szövetek sötétednek és a növény nem fejlődik.

 
Azonban nem annyira veszélyes a helyzet, mint első olvasatra tűnik, hiszen megfelelő körülmények teremtésével, és védekezéssel megelőzhető

 
Az előidéző körülmények, melyek fokozzák a fellépésének veszélyét:

 
  • Túl sűrű vetés
  • Állandóan túl vizes talajfelszín
  • Párás levegő
  • Meleg
  • Nem kellő megvilágítás
  • Fertőzött mag
  • Fertőzött föld
  • Levegőtlen, tömör talaj

  
Nézzük, mik azok, amivel segíthetünk:

 
A talaj, amit alkalmazunk szinte biztosan tartalmazza valamilyen formában a gombákat. Amiket üzletben vásárolunk, bármilyen típusú földet, ezek nincsenek fertőtlenítve. Házi körülmények között a talaj gőzölésére nemigen van lehetőségünk. Azt pedig, hogy sütőben valaki süsse a talajt nem tanácsolom, mert eléggé kényes művelet, másrészt nem túl illatos tevékenység.

 
A vetéshez felhasznált földet inkább tegyük levegőssé, áteresztővé, mégpedig ¼, 1/3-ad mennyiségű homok és/vagy perlit hozzákeverésével. De akármilyen ásványi porral is lazíthatjuk.

 
Ezzel már egy lépést tettünk az elkerülésre.

 
A felhasznált magot 2-3 óráig áztathatjuk kamilla és fokhagyma lébe csávázásként. Majd a vetést ezzel a lével és 1,5%-os Bordóilével öntözzük be.

 
A kelésig tartsuk nedvesen a talajt, de ne legyen tocsogósan vizes.

 
Ha a magokat túl sűrűn vetettük, akkor feltétlen tűzdeljük át őket poharakba, vagy legalább egy másik ládába 4-5 cm-es tőtávolságra. A sűrű vetés miatt meg fognak nyúlni a növények, és gyengébbek lesznek. Kelés után a növényeknek (főleg a paradicsomnak) kb. egy hétig amúgy is alacsonyabb a hőigénye, így 5 fokkal csökkenteni kell a hőmérsékletüket. Majd tűzdelés után újra melegebbet kívánnak.

 
A túlzott gondoskodással is több kárt okozhatunk, főleg az öntözéssel. Nem szabad a talajnak állandóan vizesnek lennie. A felszínt én nem is locsolom felülről soha, csak alulról a tálcában öntözök, és nem kell naponta. Elég egy héten egyszer, legfeljebb kétszer. Csak akkor öntözöm felülről, ha valamilyen növényi ázalék levet használok, de ez a mennyiség is növényenként kb. egy műanyag kupaknyi. Ezek a levek: csalán és kamillalé, áztatott fokhagymalé (ennek eléggé penetráns illata van)

 
Tehát FÖNTRŐL SOHA NE ÖNTÖZZ!

 
Igyekezzünk a növényeknek megfelelő fényt biztosítani. Segíthet nappal egy erősen villanyégővel történő pótvilágítás is, amit 50-70 cm-re föléjük lógatunk. Vannak különféle színhőmérsékletű neoncsövek is erre a célra.

 
Fogassuk a tálcákat, vagy legalább az edényeket, hogy ne csak egy irányba fejlődjenek a palánták. Időnként, és ahogy nőnek egyre többször szellőztessünk. Szobában lévő fólia szekrényben nevelt növényeinknél rendszeresen szellőztessünk, két lombleveles korban már ne legyen zárt a nevelő. Itt ugyanis a keletkező párás levegő kedvez a gombák szaporodásának.

Ha mégis előfordul a fertőzés, akkor azonnal tűzdeljük át, vagy ültessük át a nem fertőzött növényeket másik földbe és öntözzük be réztartalmú szerrel. A fertőzött növényeket és földet távolítsuk el.
Ha igyekszünk ezeket a módszereket betartani, elkerülhető a betegség előfordulása.

 

 

 

 
 
1 példa. A ládában látható kelést már tűzdelni kell.
 
 
Szellősen tartva, áttűzdelve, alulról locsolva elkerülhető a fertőzés.
 

 
 
 
 

2011. február 26., szombat

Vissza az alapokhoz 5. Vetés vagy ültetés?

Melyek a növények szaporításának helyes kifejezései?


Nagyon sokszor találkozom különböző helyeken az alábbihoz hasonló mondatokkal:
- Elültettem a paprikákat.
- Már akkorák a palántjaid?
- Nem még csak most ültettem el a magokat.

Amikor valaki növények szaporításakor ültetést mond, akkor én mindig csak arra tudok gondolni, hogy elülteti a palántákat, vagy más növényi részeket, de másnak ezek szerint nem ez a természetes, így nézzük, mit is jelentenek ezek a kifejezések:


Tehát a szaporítás módjai.

generatív és vegetatív

A generatív szaporítás magról történik. Ez ivaros szaporítás. Ezt a műveletet, ha ember végzi, VETÉSnek nevezzük. Tehát minden magot vetünk.

A vegetatív (Ivartalan) szaporítás a tőösztás, dugványozás, oltás, sajrajzás stb, amikor növényi részekel, vagy kész növényekkel szaporítunk. Ilyen a palántázás is, amikor a kis növényt el ÜLTETjük. Az ültetés gyökérzettel rendelkező növények, vagy növényi részek talajba helyezése továbbnevelési célból.

Amikor valaki azt írja, hogy elülteti a répát, én azonnal arra gondolok, hogy répa palántája van. Ugyanakkor ez is lehet helyes, mert, ha répa gyökeret ültet, abból szár, termés, végül mag lesz. De ez más cél:)

Elébe menvén a megjegyzéseknek. A krumplira mondanak vetést, ültetést. A gumója az nem a termése, mert az a gyökereken van, a termése pedig a szárán, a föld felett, tehát ez ültetés lenne, de ennél tájanként is változik. Nevezik még elrakásnak is.
Tudom a tájnyelvekben különféle módon neveznek dolgokat, cselekvéseket. (de még az nem biztos, hogy úgy helyes.)

A hagymaféléket, ha magról szaporítják, akkor vetik. Ha dughagymáról, akkor a művelet nevéről, dugdosásnak is nevezik ezt, de ez már nem vetés.
  
"Ivaros szaporítás magról történik. Mindazokat a növényeket szaporíthatjuk így, amelyek magot érlelnek, és magról kelve megtartják fajtatulajdonságaikat. Magvetéssel szaporítjuk a zöldségnövények legtöbbjét és a dísznövények kisebb részét.

Az ivartalan szaporítás regenerálódó képességű növényi részekkel történik, amelyek minden tulajdonságukban az anyanövénnyel megegyező egyeddé alakulnak. Ivartalan Szaporítás módja igen sokféle. Aszerint, hogy melyik növényi részt használjuk szaporításra, megkülönböztetünk dugványozást (szár, levél és gyökér), bujtást, oltást, szemzést (transplantatio), tőosztást és szaporodó szervekkel (sarjról, indáról, hagymáról) való szaporítást. Az egyes ivartalan szaporítási módokat meghatározott időben lehet eredményesen végezni. Így szaporítjuk mindazokat a növényeket, amelyek a termelési szempontból értékes tulajdonságaikat nem ivaros szaporítás esetén tartják meg."


Tehát, ha pl olyan paradicsomunk van, amelyik hibrid, abból magot fogva legközelebb nem biztos, hogy fajtaazonos növényt kapunk. de, ha egy szár darabot legyökereztetünk, és azt átteleltetjük, és, ha sikerül, ebből ugyanaz a fajta növény lesz.

Hátha segítettem egy kicsit tisztázni a kifejezések jelentését.

2011. február 23., szerda

Vissza az alapokhoz 4. Permetezés a biokertben 2.

Használjunk  növényi és természetes anyagokat a gombák elleni permetezéskor.

Talán még korai permetezésről beszélni, de a tél végi metszés elvégzése után lassan a gyümölcsfák és bokrok téli lemosása is elkövetkezik.
Ámbár most a legfontosabb a holnap reggeli időjárás lesése, ugyanis jön Mátyás. Aztán minden attól függ, hogy mit talál. Jeget, vagy vizet. mert, ha nem talál legalább egy kockára való jeget, akkor biztosan csinál.
A téli lemosásra elsősorban ez a két szer  használatos, ami kivételesen nem növényi eredetű, de használható biokertben is Bordóilé (Rézgálicból való készítését Szijj Feri jól leírja) valamint a mészkénlé. Lemosásra a növényolaj réz és kén tartalmú Vegasol készítmény is használható.

A teljes táblázat az előző résszel együtt letölthető innen:


Gombaölő szerek
Adjunk hozzá egy kis szappant és / vagy egy pohár tejet (nedvesítőszer), a folyadék kifújása előtt, hogy jobban taapadjon a levelekre!

Növény
Módszer
Hatások
torma
Armoracia Parasztbecsület
Permetezés
Tegyünk 150 g durvára őrölt friss tormát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Gombaölő
gyümölcsfák gombabetegségei ellen.
snidling
Allium schoenoprasum
Permetezés
Tegyünk 150 g durvára aprított metélőhagymát 5 liter forrásban lévő vízben. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Gombaölő
alma varasodás, peronoszpóra uborka, ribizlirozsda.
metélőhagyma 2. módszer
Allium schoenoprasum
Permetezés
Áztassunk, 60 g metélőhagymát 1 liter vízben 24 órán keresztül, majd leszűrjük.
Gombaölő
alma varasodás, peronoszpóra uborka, ribizlirozsda.
zsurló
Equisetum hyemale
főzet
500 g zsurló 5 l vízben áztasunk, 3 órán át, majd forraljuk 30 percig. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre. Hígítsuk 30%, kivéve a betegség meglétekor amikor kifejezetten a tiszta főzetet fogják használni. Fújjuk egy héten kétszer, ha a betegség van, ha nincs havonta egyszer.
Gombaölő
gombás betegségek (gombák), rozsda, penész, rothadás. Ideális bab, paradicsom, burgonya, saláta számára.
Kovasav tartalma nagy
fokhagyma
Allium sativum
Permetezés
Tegyünk 150 g friss durvára vágott fokhagymát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Fokhagyma 2. módszer
Allium sativum
maceráció
80 g fokhagyma, 5 l vízben áztatva 12 órán át. Szűrjük le, és adjunk hozzá 4 ml alkohol, fújjuk a  növényekre.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Fokhagyma 3. módszer
Allium sativum
kivonatát az olaj
100 g fokhagyma 20 ml olajban áztatva, 24 órán keresztül. Adjunk hozzá 1 liter vizet és 10 ml szappan. Szűrés 30 perc után. Fújjuk a  növényekre. Hígítsuk 20 szorosára alkalmazása előtt. Lehet kombinálni erőspaprika kivonattal.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Közönséges csalán
Urtica urens
Permetezés
Tegyünk 1kg felaprított növényt és áztassuk 9 liter vízben. Fedjük le a tartályt. 3 napi ázás után, szűrjük és fújjuk a  növényekre hetente.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Bordói lé
Ugyan nem növényi eredetű, de biokertben engedélyezett, régóta használt gombaölő szer. Általános gomba ellen 1-1,5 %-os, lemosásra2-3 %-os oldata.
baktériumos- és gombabetegségek ellen (peronoszpóra) 
Lisztharmat ellen NEM jó.
Mészkénlé (Tiosol)
Ugyan nem növényi eredetű, de biokertben engedélyezett, régóta használt gombaölő szer. Általános gomba ellen 1-1,5 %-os, lemosásra 2-3 %-os oldata.
baktériumos- és gombabetegségek ellen(Liszharmat) 




Növény
Módszer
Hatások
Közönséges csalán
Urtica urens
trágya
Tegyünk 1kg felaprított növényt és áztassuk 9 liter vizben. Fedjük le a tálat, és keverjük minden 2 napon.  15 nap múlva, amikor már több buborék nincs,szűrjük le. Hígítsuk fel 10szeresre vízzel, hogy elkerüljük a növényeket leégetését, öntözzük a  növényekre 10naponta és ültetéskor.
nitrogénben és vasban  gazdag. Ideális burgonya, káposzta, spenót, cukkini számára..  Fekete nadálytő hígtrágyával keverhető
Közönséges csalán 2. módszer
Urtica urens
trágya
Áztassunk 3-4 napig 75 g apróra vágott friss csalánt vagy 15 g szárított csalánt 1 liter vízzel. Ne tároljuk.
nitrogénben és vasban gazdag
Fekete nadálytő
symphitum officinale
symphitum officinale
trágya
Tegyünk 1kg felaprított növényt és áztassuk 10 liter vízben. Fedjük le a tálat, és keverjük minden 2 napon.  15 nap múlva, amikor már több buborék nincs,szűrjük le. Hígítsuk fel 10szeresre vízzel, hogy elkerüljük a növényeket leégetését, öntözzük a  növényekre 10naponta és ültetéskor.
Nyomelemekben és káliumban. gazdag és Ideális burgonya, paradicsom, zöldség, gyümölcs, bogyós gyümölcsök számára. Társulhat csalán trágyával
fekete nadálytő és csalán tea kombinációja
trágya
Tegyünk 500g csalánt és 1kg fekete nadálytő levelet és áztassuk 10 liter vízben. Fedjük le a tálat, és keverjük minden 2 napon.  15 nap múlva, amikor már több buborék nincs,szűrjük le. Hígítsuk fel 10szeresre vízzel, hogy elkerüljük a növényeket leégetését, öntözzük a  növényekre 10naponta és ültetéskor.
nitrogénben gazdag és a vas, nyomelemek és kálium. Ideális burgonya, paradicsom, zöldség, gyümölcs, bogyós gyümölcsök számára.




Növény
Módszer
Hatások
burgonya
(vagy rizs)
Solanum tuberosum
főzővíz
Szűrjük le a burgonya vagy a rizs főzővizét és permetezzük azt gyomokra. A víz gazdag keményítőben is.
gyomírtó

A legjobb megoldás:
Talajtakarás a zöldség növények sorában: szalma, len, csalán vagy akár levágott fű vagy szárított gyógynövények,  földre terítve, és frissítve 4 / 5 naponta.

gyomírtó