Azokat a növényeket szaporítjuk így, amik nem annyira érzékenyek a fagyokra, jól bírják a hideget és tavasszal, az első jobb idők beköszöntésekor fejlődésnek indulnak, így korán jutunk friss vitaminokhoz.
Két féleképpen lehet elvégezni.
Őszi vetés:
Ősszel, tehát így szeptemberben elvetjük, eldugdossuk a szaporítóanyagot, az kikel, begyökeresedik. Így telel át, és tavaszzal indulfejlődésnek.
Tél alá vetés:
A másik módszer a tél alá vetés. Ekkor a magokat november végén, de, ha jó az idő december elején vetjük el, ha már lehült a levegő 2-3 fok alá, hogy a hideg hatására ne induljanak csírázásnak. A magok a téli csapadékhatására megduzzadnak, és tavasszal, a számukra már optimális hőmérsékleten csíráznak ki és hamar kikelnek. Mire egyáltalán rá tudunk menni a talajra, ezek már kisorolnak. Ilyenek elsősorban a petrezselyem, sárgarépa, de lehet kiszórni saláta magokat is. van aki kísérletezik így zöldborsóval is. Ha nagyon nagy a fagy, a borsó nem bírja. De - 5 fokot még kikelve is kibír. ki lehet próbálni. én volt, hogy januári enyhe időben vetettem, és szépen kikelve átvészelte a februári fagyokat. Januárban így el lehetvetni a mákot is. Ha sikerül, akkorra, mire a máktokbarkó rajzik, a mák már elvirágzik.
Kora tavasszal mire mások vetik, nekünk már hajt a saláta, van zöldhagyma. (a fátyolfólia alatt répa és petrezselyem van, tavaszi vetésű).
Elsősorban az őszi fokhagyma. Legkésőbb október elejéig el kell dugdosni. én 0 cm sor, 10 cm tőtávolságra szoktam. Kihajtva, meggyökeresedve szépen áttelel, legalább két héttel korábban szedhető fel, mint a tavaszi, és a fejek is nagyobbak, gerezdesebbek. Egyetlen hátránya, hogy nem áll el oly sokáig.
Ugyanígy el teszek egy jó adag dughagymát. Ebből lesz a korai zöldhagyma. Ezeket mindeképpen meg kell enni majd zölden, mert a vöröshagymát, ha bármilyen formályában, tehát dughagymaként is fagyhatás éri, magszárba fog menni. De ezzel nincs is baj, mert mindíg elfogy.
Ősz végén ilyen a saláta a hagymával.
Aztán a következő a petrezselyem. A lombnak nevelt metélő, és a gyökérpetrezselyem is. De, aki szép, hosszú gyökeret akar, az ne vesse el télre. Mert tavasszal ezek lombot nevelnek előbb, és a petrezselyem, mivel már átélt egy fagyot, azt hiszi, hogy már két éves, így egy idő után magszárat nevel. De addig korai vékonyka gyökereket is meg lehet enni. Ugyanez vonatkozik a sárgarépára is. A kikelt sorokat esetleg lehet vékonyan takarni szalma, széna, falevél takaróval. Vastagon ne, mert kipállik alatta, vagy beköltöznek a pockok. A fóliatakaró még rosszabb, mert a hőingadozástól állandó pára csapódik ki, a növény bepállhat. Én nem szoktam takarni. A petrezselyem levél télen csak megfagy, de konyhahőmérsékleten kienged, és jól felhasználható.
Jobb oldalt látszik a rengeteg elszóródott magból kikelt petrezselyem, fölötte saláta.
A fagy a kelkáposztának sem árt.
A lehullott paradicsomot beássuk a földbe, és jövőre szépen kikel. Igaz, a későn vetett palánták beérték a növésben, és nagyjából egy időben hoztak termést.
VálaszTörlésÉrdemesebb inkább nagyon korán elkezdeni a szobában a palántanevelést, esetleg szakaszosan, hogy ha az egyik csapat túlságosan nagy lesz, elpusztul, legyen utánpótlás. Idén augusztusra értek be a paradicsomok, jövőre előbb szeretnék enni, mikor kezdjem (vetni? a magokat)?
Kedves InLandir, nagyon jól néz ki a kerted a téli képen is - sőt, egyenesen gyönyörű! Sokat lehet okosodni a bejegyzéseidből, ebből is tanultam. Egy blogban 'Romanian Red' néven emlegetnek egy fokhagymát, amit kipróbálnék. Esetleg ismered? Eszter
VálaszTörlésA paradicsomot és a paprikákat én március első dekádjában szoktam elvetni szabadföldi termesztéshez, lakásban, ládába.
VálaszTörlésÜdv!
Köszönöm az elismerő szavakat.
VálaszTörlésÉn nem ismerem ezt a fokhagymát, hazai, makói őszi és tavaszit dugdosok.
Itt találtam képet róla.
http://www.epinions.com/review/Garlic_Romanian_Red_epi/content_479619485316
üdv.
Köszi, pont erre vártam, és én is hamarosan megírom, mit alakítottam ez ügyben.
VálaszTörlésA minap láttam áttelelő borsót, ami -30 fokig birja a csomagolása szerint.
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni hogy milyen zöldséget érdemes az idei piacolásra még be vetni?
VálaszTörlés