2011. február 10., csütörtök

Mennyi idő kell a vetéstől a kiültetésig.2.

Palántanevelés 3., avagy mikor kezdjük a paprika és paradicsom vetését?

Amint egyre többször kisüt a nap, az emberek egyre türelmetlenebbül várják, hogy kerti munkát végezhessenek. Ha a szabadban nem is lehet dolgozni, akkor már vetni kell, még ha ládába, lakásban, akkor is vetni.

Ha nem jól mérjük fel a vetés és kiültetés közötti időt, azaz a palánta előállításának idejét, akkor sikertelenség is érhet bennünket, ami esetleg elveheti a kezdő kertész kedvét, elrontja az örömét. Jól esik nézni, hogy nőnek a növénykéink, de ha sápadnak, megnyúlnak, leveleiket hullatják, azt rossz látni, de mivel kint még nem alkalmas az idő, még nem lehet kiültetni őket. Ezért helyesen kell megválasztani a vetés idejét., és a türelmetlenséget le kell győzni.

A káposztafélék vetésével nincs gond, azokat márciusban, ha nem fagy, már ki lehet ültetni. Elsősorban mindenki a paprikát és a paradicsomot kezdené elvetni.
Még egyszer: Ha valakinek nincs megfelelő helye a palánták nevelésére, nincs fűtött üvegháza, fóliája, melegágya a kiültetésre, az még ne vesse el a szabad földbe szánt palánták magjait!

Egy táblázat arról, hogy mennyi idő kell a paradicsomnak a vetéstől a kiültetésig:

Február 01-március 10 között fűttt fólia alá, március 25-április 10-között kiültetve.

Február 15-i vetés 7,5 cm-es edényben 70 nap, 10-es edénybe tűzdelve  80 nap
Márc 1-15-i vetés 7,5 cm-es edényben 65 nap, 10 cm-esben 75 nap 
Ápr 5-i ritka vetéssel és tűzdeléssel, 55-60 nap,   7,5 cm-es edényben 60 nap.

Ugyanez paprika esetében:

Vetés jan. 20. kiültetés ápr 1. fűtött fólia alá
Febr. 20. vetés ápr 20. hideg fólia alá
Febr. 25 május 1 hideg fólia alá
Márc. 01 vetés május 10-15 szabadba.


Ha olyan fajtánk van, ami hosszú tenyészidejű, a vetés idejét két héttel előbbre lehet hozni.
Én a szabadföldi tömegpaprika (fehér, savanyító, erős, szárítandó, zöld erős) és paradicsomok vetését hagyományosan március 8-án nőnapon szoktam elvégezni.

Paprika termesztésekor alkalmazott Békéscsaba környéki módszer a koraiság fokozására: A paprikát fóliába egymástól 10 cm távolságba ültetik ki. Amikor a kinti hőmérséklet megengedi,  minden második és harmadik tövet kiemelik és amik eddig a fólia alatt megerősödve fejlődtek, kiültetésre kerülnek. a fólia alatt pedig meg lesz a 30 cm-es tőtávolság.

Tehát: türelem! Van még idő. Addig fólia alá lehet vetni retket, salátát, dugdosni hagymát, amit zöldhagymaként kiszedünk, mert a fagy hatására úgyis magszárba menne.

1 megjegyzés:

  1. Kérdésem:ma vehetem a paradicsommagot? 1 éjszakára beáztattam őket, milyen mélyre ültessem a magokat? Azután hány leveles töveket ültessem szét?

    VálaszTörlés