2011. május 8., vasárnap

Májusi eső aranyat ér.

Május az első igazi kertezős hónap 


Felénk közel egy hónapja nem volt számottevő eső, így a mostani eső nagyon jókor jött. A fejlődő növényeket öntöztem, de semmilyen öntözés nem ér fel egy rendes esővel. Ilyenkor szinte ugrás szerű fejlődésnek indulnak a növények.



Áprilisban felhívtam a figyelmét mindenkinek, hogy 25-e után már ne palántázzon ki paradicsomot, paprikát, uborkát meg el se kezdjen. Nos be is köszöntött a lehűlés, és mint minden, ez is korábban jött két héttel ebben az évben.


Komoly fagyok felénk nem voltak, így csak 3 tő paradicsomot ért kisebb  fagyhatás, de mivel ezek is már be voltak gyökeresedve, remélhetően kiheverik.

A paprikákkal és padlizsánokkal még várok egy hetet, azok minden lehűlésre érzékenyek, és nem is nagyon heverik ki a károsodást. Addig jó helyen vannak az üvegház polcain. A fagyosszenteket megelőzően ezeket kockázatos kiültetni, mert még lehet jelentős lehűlés.


Megjelentek a tetvek is, ellenük megfelelő védekezés a kenőszappanos permetezés. Egy napig áztatott, hígítatlan csalánlével a hatást fokozhatjuk. Szükség szerint másnap ismételjük meg a kezelést, két alkalom általában megfelelő szokott lenni. Főleg szilva és meggyfáknál van szükség, de a rózsák is hajlamosak tetvesedésre. 

Tetvek rózsán, egy szappanos permetezés elintézi őket.


De dolgoznak a segítőink is.

A meggyeket bordóilével permetezzük monília ellen, egrest pedig mészkénlével lisztharmat ellen.
Májusban vethetünk céklát, a ki nem kelt sárgarépát és petrezselymet is pótolhatjuk, még lesz használható termés belőle. A babbal várjunk egy kicsit melegebbet. Uborkát, cukkinit, csemegekukoricát is vethetünk.
Szamócát érdemes tejsavóval és fokhagyma lével megpermetezni a gombabetegségek ellen.


Májusban még jelentős palántázás van előttünk, de magvetéssel is sok növény vár szaporításra. Ez a hónap még a szaporítási időszakba tartozik. Ugyanakkor ebben az időszakban a leglátványosabb a növekedés, a fejlődés. De sok minden még most virágzik. A retkeket és zöldhagymát már esszük. Ne feledjük a retkek talaját állandóan nedvesen tartani, mert ez gyéríti a földibolhák kártételét. A Rajnai törpe borsó már virágzik.


Így a munkán kívül van miben gyönyörködni is.

1 megjegyzés: