2014. január 31., péntek

Fajtajegyzék 2014

Fajtajegyzék 2014

Megérkezett a sokak által várt tél. A kertet jótékony hópaplan takarja, alattuk a kintlévő magok melegről és napról álmodnak. A kertész a meleg szobában tervezgeti, hogy miket fog vetni ebben az évben. Az asztalt magos zacskók fedik, és különböző katalógusokat lapozgat.

Itt kell megállni egy kicsit. Gondoljuk meg jól, hogy mit és mennyit akarunk termelni. Nincs értelme génbankot létesíteni, inkább kevesebb fajtát termesszünk, de azokat tudjuk gondozni.

Ha sokféle növényfajtát termesztünk, ezeknek a magját már nem nagyon tudjuk úgysem felhasználni, mert a sokféleség miatt nem lesznek fajtaazonos magjaink. A szél, és a rovarok keresztbe porozzák őket. Ha pedig hibrid (F1 jelölés) vetőmagot vásárolunk, ebből szintén nem lesz fajtaazonos termés a következő évben mert ezek már keresztezéssel vannak előállítva.

Vannak olyan kedvenc növényfajtáim, melyeket szívesen termesztek minden évben. Van néhány olyan is, melyet kíváncsiságból, kísérletképpen próbálok ki. Aztán eldől, hogy marad-e, vagy nem.

A 2014 évben ezeket tervezem.


Paprikák:
  • Zöldek: Állandók a Rapires (F1), Rekord. 
  • Szeretem a Dunát is, de még nem tudtam magot venni.
  • Fehérek: Keszthelyi fehér, (kúpos, kemény húsú, kiválóan savanyítható) Pelso (csípős), Faludi (zöldes, csípős). Start, Senator,  Bogyiszlói.
  • Csemegék. Kapia, keceli, Kocsolai.
  • Ezeken kívül cseresznye és ceruza típusú erősek lesznek.
  • Tervezek valamennyi fűszerpaprikát is. Palotás F1.

Paradicsom:
  • San Marzano Vesuvio, 
  • Lugas F1, 
  • Korall, 
  • Black Prince, 
  • Erdélyi óriás, 
  • Ribizli, 
  • Principe Borghese,
  • Kipróbálok egy brazil óriás fajtát is.
Cukkinik: Nero di Milano, Black Beauty, Stiato di Napoli, Tondo Chierro di Nizza, Sárga.

Uborkák. Ritmo F1, palermo (kígyó) Perez.

Sárgarépa: Danvers (130-150 napos), Nantes2 (80-95 napos) Rekord (160-180 napos)

Petrezselyem: Félhosszú, Hanacka, Levélpetrezselyem.

Zeller: Alabástrom.

Zöldborsó: Rajnai törpe.

Cékla: Rubin, bíborgömb, Alstar F1.

Hagymák: 
Pórék, vörös és fokhagymák.
Hagymából kipróbálom ebben az évben a kibédi piroshagymát, amire nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz nálam. Ez egy kellemesen édes, belül fehéres, kívül lila színű hagyma, amit az erdélyi Kibéd községben termesztenek, és palántázással szaporítják.

Tervben van még valamennyi csemegekukorica és az elmaradhatatlan fűszernövények is.
Aztán mindig előfordul valami terven felüli növény.

Aktuális:

Január végén el lehet vetni a zellert. A zeller magjai nehezen és soká csíráznak ki. A palánták nevelése sok időt vesz igénybe, mire májusban ki lehet ültetni, így időben el kell kezdeni az előnevelését. Egy ládába vessük el a magokat. Kevés homokkal kevert palántaföldbe szoktam elvetni, amit előzőleg beöntözök. A magokat a talaj felszínére ritkásan elszórom, mert nem szoktam áttűzdelni őket. Ezután vékonyan lefedem a magokat és újra megöntözöm a felszínét is. Ezután, csak arra kell figyelni, hogy a felszín ne száradjon ki. Erre jó eszköz egy kis kézi virágfújó.



Bármennyire is szeretnénk, a paprika és paradicsom magokat még palántának sem szabad elvetni ilyenkor, hacsak nincs fűthető növényházunk. A fóliás és főleg a tavaszi kiültetésre még korai. Én csak március első hetében szoktam elkezdeni a vetést. Ha most kezdjük a palántanevelést, addig azok elvénülnek, megnyúlnak. Nincs értelme, tehát türelem!

Végül itt köszönöm meg KamillaMamilla  sok, értékes hozzászólását. Remélem ír többször is megjegyzéseket a cikkekhez, mert sok jó ötlete van.

10 megjegyzés:

  1. Ó, de jó! Vmi ilyesmit gondoltam. Káposztafélékkel nem kezdesz? Mert egy sincs a listádon.:)

    VálaszTörlés
  2. Babot sem látok a listán. A padlizsánt mondjuk nem mindenki szereti, de azért a bab fontos.

    Már régóta olvaslak csendben, nagyon szeretem a blogod.

    Kérdésem lenne most: a kibédi piroshagymát honnan szerzed be? Általánosságban magokat saját magad fogod már vagy veszed őket? Hol?

    Bartush

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv. A fajtajegyzék egy terv, ami nem mindig teljesül. Rugalmasan változhat, és változik is. Van úgy, hogy a tervezett növény magját nem tudom beszerezni, vagy jön új ötlet. Padlizsánt szoktam termeszteni, de mivel a palánta nevelése meleget igényel, most erre nincs lehetőségem. De lehet, hogy meg fogom próbálni. A ZKI Kecskeméti lila fajtáját szoktam vetni.
      A babokról annyit, hogy ezek vetését még az ovisok is sikeresen gyakorolják. Kivéve engem. Az előző kertemben bármit csináltam, a bab semmilyen fajtája nem sikerült. Sem bokor, sem futó. Így ezeket nem vettem fel a listára. De kísérletképpen, hogy megismerjem a kert tulajdonságait, valamennyit vetni fogok.
      Ugyanígy vagyok a káposztafélékkel is. Karalábém régen mindig volt sok, de jó ideje az sem sikerült. Itt azt is megpróbálom újra, és a kelkáposztát is.

      A magok nagy részét egyszerű gazdaboltokban vásárolom, nagyrészt ZKI és Budapesti kertimag készítményeket. Van pár olyan növényem, melyekből saját magot hagyok. Ilyenek a hagymák, fűszernövények, retkek, pár paradicsom és paprika. A kibédi hagymát sokáig kerestem, míg végül a chilioázis nevű weboldalról tudtam rendelni.

      Törlés
    2. Kedves IL! Ez a "kibédi hagyma" az én fantáziámat is izgatja. (Már tavaly is láttam az eladó listáján.) Ezért kérlek, hogy mindenképpen számolj majd be a sikeréről, vagy éppen a hiányáról. Köszönöm: Laci

      Törlés
    3. Feltétlen írok róla. Érdekesség, hogy ott a hagymát palántázással szaporítják. Tehát először palántanevelés, majd kiültetés. Majd meglátjuk, hogyan sikerül.

      Törlés
    4. De jó, kibédi hagyma :D Nekem a szomszéd völgyből való van, az is olyan, arrafelé mindenik olyan, mint a kibédi :D
      Igen, palántázással szaporítják, anyukám egy hete közölte, hogy elvetette hó alá :D Így mondja, a nagyon korai vetésre. Jó sűrűn szokta vetni, ha száraz a tavasz, locsolni kell. Május közepe táján szoktuk átpalántázni, gyufaszálnál vastagabb legyen a szára, és legalább kétágú :D. Sokkal lágyabb ízű lesz, mint amit dughagymáról szaporítunk. Ugyanis, a sűrűn kelt sorból mindig a javát ültetjük át, a többi marad a helyén és dughagyma lesz belőle. Kíváncsian várom, neked mi lesz a tapasztalatod vele. Majd számolj be róla, légyszíves.

      Törlés
  3. Kedves InLandír! Én igazából most csak köszönetet szeretnék mondani neked, mert ezt a rengeteg információt ami nálad megvan kevés helyen lehet így megtalálni! Sokszor sajnos csak útólag olvastalak, és derült ki számomra mit is szúrtam el.

    Most kezdem leporolni a blogocskámat, és ébredezek a téli álomból én is. Egy kis ismerkedős játékba is beinvitáltak, én Téged is szeretnélek ebbe belevonni. :) Ha van kedved kukkants majd be a http://kerteszleszek.blogspot.hu/2014/02/ki-lettem-pecezve.html posthoz a részletekért. :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Fernel, Nagyon örülök, hogy írtál. A kibédi (és környékbeli) hagyma termesztésének nem nagyon van irodalma, én legalábbis nem találtam. Itt elsősorban a palántanevelésre gondolok, hisz ez ne elterjedt módszer nálunk. nem tudtam, hogyan történik a palántanevelés. Edényben meleg helyen, de írásodból ezt megtudtam. Túl sok magot most még nem tudok vetni, mert nagyon nehezen tudtam hozzájutni, és nem is túl olcsón. De így most már bátran elvetem szabadba, és érthető a termesztése, ahogyan írtad.

    VálaszTörlés
  5. Hát persze hogy nincs irodalma, az öreg paraszt10asszonyok titkos tudása az :D
    Én nem is szeretem a dughagymából lett hagymát, nekem az nem olyan finom, mint a palánthagymából lett.
    Az idénre nem ígérem, mert tavaly sikerült újra hozzájutni a hagyományos hagymánk kevéske magjához, az előző kissé már elsilányodott, és anyukám a hagyma őrzője, ő tudja, hogy épp mennyi magja van, de őszre biztosan lesz magunk. Ha szeretnél, szívesen küldök belőle. Csak írj rám egy mailt ősszel, másként elfelejtem, hogy kinek mit ígértem :D Ha van kérdésed,szívesen válaszolok ezzel kapcsolatban, amire tudok.

    VálaszTörlés