2014. február 22., szombat

A paradicsom palántanevelése

Elvetettem a paradicsomokat


A paradicsom a meleg igényes növények közé tartozik, így a kiültetése a májusi fagyok után. esedékes, mint a paprikáé. Azonban több tájegységünkön régóta elterjedt megfigyelés, hogy a paradicsomot korábban is ki lehet ültetni. Ha április 24-ig szent Györgyig van ideje meggyökerezni, megerősödni, akkor kisebb fagyot is kibír. Bár a levélzet megfagy, de a hidegek elmúltával újra kihajt.

Ehhez az időjárástól függően legkésőbb április 20-ig ki kell ültetni.

A paradicsom palántaneveléséhez 8-9 hétre van szükség, így február közepén el kell kezdeni a vetést. Az időbeni visszaesés még kisebb, ha a ládába vetett palántákat 1-2 szikleveles állapotba közvetlen tápkockába, pohárba, cserépbe tűzdeljük át a kiültetésig.


A keléshez és a szikleveles kori fejlődéshez a palántáknak nincs szüksége tápanyagra. (ez vonatkozik minden növényre) Ebben a fejlődési szakaszban a gyökerek fejletlenek, a tápanyagot a szíkzacskók, szíklevelek biztosítják. Ezért van az, hogy, amikor már a gyökerekkel fel tudják venni a tápanyagot, a sziklevelek funkciójukat veszítve elsárgulnak, és leszáradnak.


A palántaneveléshez én ősszel begyűjtött kerti földet, esetleg vásárolt virág vagy palántaföldet keverek homokkal és perlittel. (2,5 rész föld. egy rész homok. 0,5 rész perlit)

Kis ládába, vagy cserépbe beleteszem a keveréket, tömörítem, beöntözöm. Beleteszem a magot, befújom vízzel, esetleg csalánteával, majd vékonyan befedem földdel, tömörítem. Az edényeket zacskóval, vagy üveglappal fedve meleg helyre teszem. Erre jó a radiátor fölötti ablakpárkány. De, mivel a keléhez a paradicsomnak nincs fényre szüksége, lehet egyéb meleg helyre tenni.


A fontos, hogy kelés után azonnal fényre, és a kelési hőmérsékletnél hűvösebb helyre kell tenni, mert azonnal megnyurgulnak. Amikor szépen fejlődnek, két sziklevelesen át fogom tűzdelni.


Ezzel egy időben, hasonló módon el lehet március első 10 napjáíg vetni a paprikákat is, de azok nem kerülnek május előtt kiültetésre, és a keléshez még melegebbre van szükség.


Most elvetettem a bazsalikom és majoranna magokat is, de ezeket nem kell földdel takarni. legfeljebb a kiszáradás elkerülésére, csak annyira, mint ha sóznánk. Azért kell így, mert ezeknek a csírázáshoz fényre van szükségük.

A tűzdelés, az mindig sokakat érdeklő kérdés, erről később újra írok. Akiket érdekel, visszaolvashat, mert már korábban írtam erről itt és itt is.


16 megjegyzés:

  1. Én is ezt tapasztalom évek óta a paradicsommal! Viszonylag koràn vetem ( már 6-7 centisek) majd tűzdelés után szép időben nyaralnak az ablakban kívül. Ha véletlenül kinn maradnak, és majdnem fagy, izgulok de bírják. Mindig kiültetem a korai fajtákat áprilisban, ûgy gondolom durvább fagyok ígéretêt olvasva ráérek izgulni a védelmen. Fólia, cserép, meleg tégla...:-)

    VálaszTörlés
  2. Ebben az évben nem csalánteával locsoltam a magocskákat (földet), hanem zsurlóteával; Öt nap után megkezdték a kikukucskálást a földből; Szép erősnek tűnik mind; Egy hétig permeteztem a földet zsurlóteával, majd átváltottam pár napja állottvízre; Nem estek vissza ekkor sem;
    Szintén ebben az évben alkalmaztam először az alufóliával történő edény-oldal takarást; Tényleg nem kell forgatni a növénykéket, nem lesznek egyoldalasak :):) Köszönöm a jó tanácsot!!!

    VálaszTörlés
  3. Ha lehet, még egy tapasztalatot megosztanék veletek - ebben az évben nem általános virágföldet használtam a földkeverék egyik elemeként, hanem jó érett komposztföldet (3éves); Nem tegyétek!!! Tele van apró "kukacokkal"! Nem győzöm naponta többször is kiszedni őket, a palántabébik közül; Nem csak, hogy undorító, de - szerintem - a magok nagyrészét is megzabálták már; Lehet, hogy újra kell vetnem mindent; Csak a megfelelő holdállást várom az újravetéshez :(

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ez a hely a neveléshez, meg időben is jól állsz. Én a jövőhéten fogom csinálni.
    Kiültetni a fagyok után szoktam. A zöme palántát úgy veszem. Nincs jó helyem a neveléshez.

    VálaszTörlés
  5. Most szeretnék először palántákat nevelni. Van rengeteg magocskám. Nézem a holdnaptárt, próbálok alkalmazkodni. Ma paradicsomot és paprikát vetek, mert termésnap van. Azt szeretném kérdezni, hogy melyik ablakomba tegyem először és később a palántákat. Van egy déli, nagyon napos ablak és van egy északi, ahová csak délután süt a nap. Azt olvastam, hogy ha a paradicsom kikel, akkor hűvösebb helyre kellene tenni. Van hideg szobánk is északi ablakkal. Még egy kérdés. Van saláta magom. Hová vessem? Be palántának, vagy ki a szabadba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kelésig a paprikának és paradicsomnak nem kell fény, csak meleg, így a meleg a meghatározó. Kikelés után, viszont alacsonyabb hőmérséklet kell, így radiátor fölé nem túl szerencsés helyezni, viszont ablak közelébe jó, ahol van fény. A paradicsomot érdemesebb a hűvös szobába vinni, a paprika maradhat a déliben.
      A salátát hűvös helyre kell vetni, csírázáshoz fény kell, így csak szinte hintve takarni vetéskor. Ahogy kikel hűvösre kell vinni, mert nagyon megnyúlik. Inkább már érdemes szabadba vetni. Ha sűrűbb a vetés szét lehet palántázni később fejesnek, ha ritkábban vetjük, akkor nem fontos szétültetni. Én csak pergetem a magokat, és közülük a sűrűbb részből ültetek szét fejesnek valót.

      Törlés
  6. Köszönöm. Akkor a salátát vékonyan hintem homokkal és ahogy kikel megy az udvarra. Ha fagy lesz, akkor is maradhat ott? Jobb lett volna ősszel elvetni. Lehet, hogy nem is az összes magot vetem el, hagyok őszre is.
    A paradicsom és paprika témához: A déli ablakunk nem radiátoros, de ha odatűz a nap, nagyon nagy a meleg. Kellene árnyékolni a paprikát, ha ott hagyom? Az a baj, hogy az összes többi ablakunk alatt radiátor van. Ez kelésig jó, de az csak néhány nap. A hideg szobában viszont, ahová csak délután süt be a nap nincs is radiátor. A paradicsomot oda tudom tenni. Ha nagyon tűz a nap, akkor meg ki is tudom nyitni rá az ablakot. Tűzdelés előtt betehetem már a hidegre, vagy csak tűzdelés után?
    Zellert lehet még vetni? Köszönöm, ha válaszolsz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha mozgatható edényben lesz a saláta, akkor érdemes valahova éjjelre betenni. De lehet szabadföldbe is vetni.
      A déli ablak tökéletes lesz, annyira meleg nem lehet, hogy ártson. Úgyis szoknia kell a napfényt.
      A paradicsom is jó jó helyen lesz, nem kel az ablakot rányitni, legfeljebb áprilisban. Tűzdelés előtt b lehet tenni.
      Zeller még vethető, legfeljebb kicsit később lesz. Ne nagyon legyen takarva a mag, csak, mint a saláta. Kis fújóval nedvesen tartani kelésig.

      Törlés
  7. Köszönöm, nagyon sokat segítettél. A salátát szerintem már az udvarra vetem és letakarom éjszakára valami nejlon darabbal. Neked kel már valami? Éppen néztem a kertet, hogy a tavaly elszóródott petrezselyem magokból jó kis növénykéim vannak már. Igaz, hogy minden felé kelt, de nem baj, alkalmazkodom hozzá. Jönnek a tavaszi hagymások sok-sok virágom van: krókusz, íriszek. Nagyon várom már, hogy kitavaszodjon.
    A csalánteát ilyenkor filteres teával - vagy zacskós szárított teából készítitek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ősszel dugdostam hagymát és vetettem salátát. Azok szépek már. Nekem is van sok petrezselyem elszórt magból, azok most ellátnak zölddel. Csalánteának valót mi szedjük és szárítva tároljuk.

      Törlés
  8. Köszi a bejegyzést!
    Ismét tanulságos információkat osztottál meg az emberekkel.
    Szeretném megkérdezni, hogy te használsz-e pótmegvilágítást a palántákhoz, vagy csupán a Napfény teszi a dolgát? Mert mindig is szép palántáid vannak a képeket elnézve.
    Illetve ha nem használ az ember, akkor aggódhat azon, hogy a február végén elvetett paradicsom palánták nem lesznek megfelelőek az április második felében való kiültetésre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pótmegvilágítás kérdése, ahogyan olvasom slágertémaként jelent meg egyes fórumokon. Én nem alkalmazom. Egyrészt nincs megfelelő felszerelésem, másrészt annál a százvalahány palántánál nincs értelme, amennyit én nevelek. Ha egy átlagos, benapozott ablakban vannak a palánták, értem ez alatt azt, hogy nem csak a párkányon, hanem egy elé helyezett állványon is elhelyezve, akkor van annyi fény, amennyi feltétlenül szükséges. Sok feltett kérdés szól arról, hogy megnyultak a palántjaim, mit tegyek. A legtöbb válasz erre: több fényt, világíts. A palántanevelés feltételei között azonban nem csak a fény a legfontosabb tényező, hanem a hőmérséklet és a víz. Én általában az öntözés mérséklését (amúgy sem kell naponta locsolni) és a hőmérséklet csökkentését szoktam javasolni. (de általában a modern tudományos magyarázatok erősebbek. különböző színhőmérsékletek, meg, hogy legyezgessük, hogy erősödjenek.)) Nagyobb palántáknál pedig a térállás növelését, (széjelebb rakni)
      Tehát nem kell egyből kétségbe esni, nem lesz azokkal semmi baj.

      Törlés
    2. Köszi InLandir!
      Ezzel megnyugtattál... nem leszel egyedül a pótfény hanyagolásával :)
      Akkor marad a napfény, és a paradicsomoknak a 16 fokos szoba, a paprikákkal leszek kicsit gondban, azoknak melegebb kell, de megoldom, esetleg azok maradnak az északi ablakban, de melegebb helyen... Te együtt neveled a paprikákat a paradicsomokkal?

      Törlés
    3. Együtt vannak. nincs különbség a nevelésben.

      Törlés
  9. Üdv. kertészkedők!
    Tudna valaki tanácsit adni, hogy mit csináljak, hogy a kikelt magok (dinnye paradicsom paprika) szárai ne nyúljanak meg?
    Köszönöm előre is.
    Ákos

    VálaszTörlés
  10. Több fény és/vagy kevesebb hőmérséklet kell.

    VálaszTörlés