2014. április 2., szerda

Beindul a kertészkedés a szabadban.

Kinti vetés.


Itt a jó idő, azonban én először benti munkáról beszélek.

A paradicsomok már áttűzdelve növekednek. Hetente egyszer, esetleg kétszer megöntözöm őket, ahogy kívánják. Túl sok víz, az káros és a palántadőlés fő okozója.


A múlt héten áttűzdeltem a paprikákat is. Elég vegyesen keltek, egyes fajták 10 nap alatt, mások majdnem 3 hétre.


De most már elérték azt, hogy ideje volt őket áttűzdelni. A tűzdeléshez való földdel nem sokat bíbelődök. Ősszel elkészített kerti földhöz keverek 1/3-ad homokot és némi perlitet. Régebben használtam tőzeget, de nem volt jó tapasztalatom. sűrűn kiszáradt, tápanyagtartalma semmi, savanyú, nem fejlődtek benne a növények. ha nincs kerti föld, a tőzegnél a vásárolt virág, vagy palántaföld is jobb. A palánták nevelésénél nem alkalmazok semmilyen különleges eljárást. Nincs csoda talajkeverék, nincs tápoldatozás, legfeljebb 1-2 csalánleves permetezés. Nincs semmilyen pótvilágítás, legyezgetés és egyéb eljárás.A szabadban az első csapat Rajnai törpe zöldborsó szépen kikelt, rá két hétre vetettem még egy adagot.A március közepén vetett gyökérzöldségek közül a Nanti 2 -es répa bújik. A hónap végén elvetettem az előcsíráztatott Impala nevű korai krumplit.

A tavaly augusztusban, sebtében, levelesen áttelepített ribizlik szépen hajtanak.  A borsó sorol, és a krumpli elvetve.

A barázdába vetve és a kiszáradás ellen fűvel védve a póré.

A kabakosokat általában helyszűke miatt palántának vetem, de most kicsit több helyem van és így helybe vetettem 3 fajta cukkinit (sárga, Black Beuty, és Nápolyi). Tudom, hogy még hideg lehet rá, de régebben, ami termés télre kint maradt, azoknak a magja sokszor kikelt. Majd érzi, hogy mikor van az ideje.
Vetettem még céklát, tarlórépát, karalábét és pórét.

Elől az ősszel dugdosott hagymák ,közte elszóródott magból kelt mák. A bakháton, vékonyan fűvel takarva a répa, petrezselyem, mögötte karalábé, cékla stb...

A kibédi hagymák szépen kikeltek, még várom, hogy erősödjenek és azután szétpalántázom.
A zöldhagymákat már régen esszük, lassan lesz retek is. Azokat több turnusban vetettem.
Folyamatosan vetek büdöskét, körömvirágot, kaprot.

Zöldhagymás reggeli.

Ha marad a jó idő, nem soká lehet palántának korai salátauborkát is vetni.
Ha marad az idő, egy csapat paradicsomot érdemes korainak kiültetni április 15-20 között. Ezek a májusi fagyokig jól begyökeresednek, és a lehűlést is átvészelik. Az a lényeg, hogy a paradicsomoknak erős gyökérzetük legyen.
A kert ilyenkor már egyre szebb. Zöld minden, virágzanak a fák és egyre éled a rovarvilág is. Reméljük, nem lesz erősebb lehűlés.

A zeller.

Sokan, akik most ismerkednek a kertészkedéssel, lehet, hogy túl bonyolultnak érzik ezt a sok megismerni valót. Mit hova, mivel, mikor ültessünk, hogyan gondozzuk:

Ami a lényeg, nem kell annyira tudományosan, és mérnöki precizitással kezelni azokat, amik le vannak írva. Elrettenni meg főleg nem.

Biztos, hogy minden helyes, amit én írok? Nem tudom. Nekem beváltak. Már jártam úgy, hogy olvasóm írta, hogy nem úgy termesztett valamit, ahogy írtam, és sikerült neki. Miért ne. Általában hangoztatom, hogy a kertészkedés állandó kísérletezés, mert két egyforma év nincs, nincs két egyforma időjárás, egyformán csapadék, és egyforma mag sem.

Hogy miért írom ezeket mégis le, ha nem vagyok biztos benne? Mert másnak is sikerülhet. Amikor a nagyszüleimet kérdeztem, hogy valamit miért úgy csinálnak, csak annyit mondtak: mert így láttam a szüleimtől. Ha mégsem jön össze, akkor sem kell elkeseredni, majd máskor.
Ha kicsi a helyed, akkor jó ötlet az elő- és utóvetemények alkalmazása. Pl. a letermett borsó után mehet még uborka, cékla, őszi káposztafélék, őszi és téli retek. A paprikák és paradicsomok előtt még beterem egy kis retek, korai karalábé például.

Javaslom, hogy az oldalon lévő linkek közül töltsd le a Balás Sándor féle Zöldségtermesztés könyvet, amiben szinte minden benne van, amit érdemes tudni. 
Csak egy titok: Nekem sincs minden a fejemben, azért jegyzetelek, leírom miből mennyit vetettem, mikor kelt ki, mikor tűzdeltem, mikor ültettem ki, sikerült-nem sikerült. No, meg, ha szükséges olvasok másoktól is. Egy idő után a rendszeres dolgok úgyis rögzülnek.

És főleg, ne bonyolítsd túl, nem kell izgulni, csak egyszerűen.:)

14 megjegyzés:

 1. Csakhogy újra itt vagy!!!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, vártam már én is, mikor frissíted a blogot, hogy össze tudjam hasonlítani a palántáidat az enyémekkel. (Neten próbáltam pár blogot keresni, ill. Youtube-on nézelődni, de szinte mindenki kivétel nélkül mesterséges világítást használ, ami miatt nem volt összehasonlítási alap.)

   Törlés
 2. Szia! Március elején vetettem el a paprika/chili magokat és még csak egy valódi levélpárt növesztettek, némelyiknél ez még elég kicsi. Nappalra ki szoktam tenni őket, este vissza be. Szerinted ez a lassú növekedés normális? A földet nem locsolom túl, egyszerű, olcsó kerti virágföld, perlitet és egyéb anyagot nem kevertem bele.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs gond, majd, ha jobb idő lesz, jobban nőnek. Lehet, hogy ezek amúgyis lassabb fejlődésű fajták. Ha ilyen kicsik, még nem túl jó kihordani őket. Ráérnek, ha nagyobbak lesznek.

   Törlés
  2. Köszönöm a megnyugtató választ!

   Nem jó kihordani őket? Akkor most tartozom egy vallomással: elején tettem egy ballépést és a tűző napra raktam ki egyből párat, hát mi tagadás sziklevele azoknak már nem sok maradt... (Viszont valódi levél már van) Mentségemre legyen mondva, hogy gondolta volna a fene, hogy a márciusi nap is így meg tudja pirítani őket, erre tényleg nem számítottam. Attól, hogy a sziklevél leégett, nagyon vissza lesz vetve a palánta fejlődése?

   Szóval ettől a ballépéstől eltekintve, még árnyékba/fél árnyékba sem jó kivinni őket? Mikortól számítanak nagyobbnak, hány normál levele legyen? Egyébként csak a fény miatt hordozgatom ki őket nap, mint nap. Elég nekik a benti világosság is?

   Egyébként azok a palánták fejlődtek a legjobban(de azóta ezek is visszavettek bőven a tempóból), amiket később pikíroztam ki a végig bent tartott keltetőládákból, ez lehet akár bizonyíték is arra, hogy még várni kéne a kihordozgatással... Viszont sok palántám van, és nem tudom mindegyiket déli fekvésű ablakban elhelyezni.
   Arra is gondoltam, hogy rossz a föld (olcsó fajta), de ma megnéztem egy párnak a gyökérzetét, és hát igaz, hogy nem nőtte még ki a műanyag pohárkákat, de már lehet látni, hogy birtokba veszik itt-ott a földet.

   Elnézést a sok kérdésért és az össze-visszaságért, remélem azért tudsz a fenti kérdéseimre válaszolni, előre is köszönöm! :)

   Törlés
  3. Amit lejjebb írtam, a te esetedre is érvénye. Olvasom én is máshol, hogy hordozzák ki a palántákat. De, ha hűvös az idő, azzal többet ártanak. A palánták fejlődésekor bármi, ami nem biztosítja a megfelelő körülményeket, visszaesést okoz. Ilyen a hideg, a túlzott, direkt napfény. Meg kell várni, hogy legyen elég levele és elég erős gyökérzete.

   Törlés
  4. Köszi! :) Azt szeretném még kérdezni, hogy mikor érdemes a paprikákat ikertőbe ültetni.

   Törlés
  5. Azokat, amelyek nagy növésű, vagy nagy termésű fajták, nem szokták. (Kapia, Kaliforniai, Start stb) A többit, minden további nélkül lehet, főleg, ha kicsi a hely.

   Törlés
  6. Köszönöm szépen, és további jó kertészkedést Neked!

   Törlés
 3. A palántáid szépek nagyon. A kerted is előre van. Jó hogy már a hagyma ehető.
  Nálam még csak most bújt ki, 5-7cm-es. Retek galambtojásnyi. A paprika vetésemet a kazánházban valami feldúlta, és kiette. 4-5 szál maradt, ami kikelt. Talán a paradicsom az jó lesz. Most olyan 4-6 cm-es. A brokkoli felnyúlott. Már kitettem. Bízom benne hogy meg erősödik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A káposztaféléket akár ki is ültetheted a helyükre, ezek hidegtűrőek. Most eléggé kedvező volt az idő, azért szép minden. A krumpli is kikelt szépen.

   Törlés
 4. Kedves InLandir!
  A tapasztalataid alapján fogtam idén hozzá a palántaneveléshez. Szépen fejlődnek a paradicsomok, paprikák. Az eddigi tanácsokat nagyon köszönöm! Kérdésem az lenne, hogy mikortól lehet őket a kinti időjáráshoz szoktatni? Bár most kicsit hűvösre fordult, de napközben ki lehet már a palántákat tenni? Azért vagyok tanácstalan, mert két éve szerintem itt rontottam el és valószínűleg megfáztak. Már szép életerősek, a paprikák a második lomblevelüket hozzák (hmmm... így hívják egyáltalán? szóval a sziklevél+2 levelük van már :) ), a paradicsomok akkorkák, mint a Te képeiden.
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Erika

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Semmiképpen nem szabad a kiültetést elkapkodni. Minden palántánál (paprika, paradicsom stb) legfeljebb kiültetés előtt 1 héttel kel kiszoktatni. Azt is fokozatosan, eleinte árnyékba, majd félárnyékba. A hosszabb erő napsütéstől megégnek. Ha májusban akarod kiültetni a paprikákat, akkor ráérsz előtte kiszoktatni. Az általad leírt palánták még kicsik. Tehát: türelem:)

   Törlés