2015. április 26., vasárnap

Időszerű dolgok 02

Sok nap telt már el eső nélkül, legalábbis felénk nem esett. Valószínűleg, hogy száraz nyárra lehet számítani.
A korábban elvetett gyökérzöldségek még nem igyekeznek kelni, egyedül a borsó növekszik.
A szárazság ellenére felénk nem volt túlságosan meleg, főleg az éjszakai és reggeli órákban. A palánták fejlődése is kevésbé intenzív ezen az új helyen, de az éjszakai lehülés nem nagyon viselte meg őket, így legalább nem nyurgultak fel. Egy pár paprika fázott meg, és pusztult el, de ez nem vészes veszteség.

Paradicsom esetében most nem lesz áprilisi, korai kiültetés, de nem is elsődleges célom a koraiság. Május közepére majd biztonságosan ki lehet őket ültetni.


Korábban írtam az áprilisi, korai paradicsom palántázásról, és lehet, hogy többen ki is ültettek. Fagyveszély nem várható, így sikerülhet nyerniük kb. két hetet. De ehhez fejlett palánták kellenek, amikhez februárban kell vetni.


A talaj melegedésével lehet vetni a cukkiniket, korai uborkát, csemegekukoricát, céklát. Még folyamatosan lehet retket, levél és jégsalátát is vetni.
A kora tavaszi bokor- és faültetéseket ne felejtsük el locsolni.
Az erkélyekre is ki lehet lassan helyezni a gyógy- és fűszernövényeket, paradicsomokat. Paprikákkal még várni kellene.

Fűvágáskor a levágott fűvel lehet a talaj felszínét takarni, ha van rá módunk, ilyenkor érdemes a csalán friss hajtásait begyűjteni egyrészt gyógyteának, másrészt megszárítani későbbi ázalékok (permet, tápoldat) készítésére.

4 megjegyzés:

 1. Kedves Inlandir!
  Szeretném a segítségét kérni, mert a foghagymáim és vöröshagymáim megbetegedtek. Semmi különös nem látszik rajtuk (kártevő, lárva, elszíneződés), de a leveleik csavarodnak. A vöröshagyma csöves levelei ráadásul össze is tapadnak. Nincs ötlete mi lehet, és hogy hogyan lehet védekezni ellene? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A hagymafélék betegségeiről küldök egy linket. http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0010_1A_Book_08_Novenyvedelem/ch13s04.html
   Valószínű, gombabetegség, réztartalmú szerrel (Bordói lé) kellene permetezni.

   Törlés
  2. Nagyon köszönöm!:) a szárfonálféregnél olvastam még levélcsvarodást. Ha élősködő és a réztartalmú szer nem használ, akkor milyen szerrel lehetne kezelni?

   Törlés
  3. Igazából, ha a fonálféreg már a növényben van, biológiai szerről nem tudok. Vegyszereket alkalmazók ekkor felszívódó szereket használnak. Ha ilyen tünet jelentkezik, inkább érdemes azt a növényt kihúzni, és megsemmisíteni.

   Törlés