2011. január 16., vasárnap

Mennyi idő kell a vetéstől a kiültetésig.

Vetési terv 3., avagy a palántanevelés időigénye.


A növényeknek eltérőek a növekedési, fejlődési tulajdonságaik és ráadásul ezeket még befolyásolják a korábban megbeszélt életfeltételek.
Tételezzük fel, hogy a palántanevelés folyamán minden feltételt biztosítani tudunk. Akkor is ott van még az időtényező. Azt kellene kiszámolni, hogy ha azt tudom, hogy mikor tervezem a növényt fóliába, üvegházba, vagy szabadföldbe kiültetni, akkor a megfelelő állapotú palánta előállításához mikor kell a magját elvetnem.
Erre már  régi tapasztalatok alapján, és a növények tulajdonságainak ismeretében szakemberek különféle táblázatokat állatottak össze. Ezek alapján a legáltalánosabban termesztett zöldségfélék adatait írom le.
Palántázással szaporított zöldségfélék szaporítási adatai:
(nagy mérethez kattints a képre)

Ezek az időpontok természetesen nincsenek kőbe vésve, függ az időjárástól. ha nincs megfelelő hőmérsékletű palántanevelőnk, akkor 4-7 nappal korábban is kezdhetjük a vetést.
Ha tűzdeljük a palántákat, akkor egy héttel még megnövelhetjük az időt, mert a tűzdelés visszaveti a növények fejlődését, de erősebb palánta állítható elő. Aki a tűzdeléstől idegenkedik, az vetheti egyből külön pohárba a magokat. De kiváló lehetőség a tűzdelés megtanulására a paradicsom. Sokszor úgyis sok mag van egy zacskóba, vagy kimaradt régebbi mag, amit el lehet ládába vetni. Ezeket lehet, hogy kidobnátok. kikelés után nagyon jól lehetne gyakorolni velük a tűzdelést. A gyakorlás, és az esetlegesen elkövetett hibák a legjobbak a tanulásra.
A fenti idők figyelembevételével már el lehet jobban tervezni a munkák szakaszait, és a kisebb kertekben a terület hasznosításának lehetőségét másodnövényekkel.
Ha a vetéssel, palántaneveléssel kapcsolatban van kérdésetek, nyugodtan írjatok megjegyzésekbe.

2 megjegyzés:

  1. Most találtam rá a blogodra, azonnal tudtam imádni fogom. Megnéztem a képeket a diákat, gyönyörű. gratulálok! Én is kertészkedem, van abban valami csoda, hogy a téli pihenő után, amikor azt hiszed itt nem lesz semmi, hogy éled föl a természet.

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik a blog. Bizony, ilyenkor már minden és mindenki érzi, hogy itt az új év. A természet örök körforgása folytatódik és ennek jó részese lenni.

    VálaszTörlés