2011. február 2., szerda

Medve a hóban?

Időjóslás.

Nem!. Nem jött elő. Vagy, ha előjött, árnyékot nemigen látott.
A kertészt a növények után az időjárás érdekli legjobban. Ma van gyertyaszentelő napja. A népi regula így tartja számon ezt a napot:

FEBRUÁR
BÖJTELŐ HAVA
Halak
TÉLUTÓ HÓ
(II.21.-III.20)


2. Gyertyaszentelő. A rómaiak a hajdani tavaszkezdő ünnepen gyertyás-fáklyás felvonulásokat rendeztek. A kereszténység átvette az ősi tűzkultuszra utaló szokást: a házakban eloltják a tüzet és mindenhol szentelt gyertyákkal világítanak. A gyertyaszentelő napjához fűződik a legszélesebb körben elterjedt időjóslás: e napon a téli álmából felébredő medve kijön a barlangjából, ha napos időt talál, s meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Tehát, ha ebben az időszakban felmelegedés, napos idő van, a tél még hosszúnak ígérkezik. 

Idézet és további jeles napok innen a Népi kultúrák, kalendárium oldalról.

Puky Simon 1846-ban írott Időjárás jövendölése című könyvében így ír:

"54. Februárius
rendszerint Februárius kezdte hideg szokott lenni és szinte közepéig ollyan marad, mellykorigi napjai közben közben néha ugyan engedelmesek is szoktak lenni, de ismét hidegre fordulók kisebb nagyobb változásokkal:- közepén túl rendszerint lágyulni szokott egész végezetéig.

Egyébiránt:
a. Általában hamari kitavaszodást következtet a Februárius folyvást kitartó hideg.
b. Ha februárius eleje gyenge vagy meleg, kemény hideg következik a többi részeiben.
c. Ha az egész Februárius hava nemcsak fagyás nélkül folyt le, de meleg is volt, - akkor a Márczius és Április hideg lesz.
d.Ha nem csak meleg az egész Februárius hava, de egyszersmind tiszta nap-fényes szépségű is, akkor nagy nyári szárazságot várni.
f, Ha Februárius nagyon sok hó eséssel vólt, akkor Márcziusban igen szép tiszta idők következnek, kivált azon esetben, ha Januáriusban is sok hó esett, és Februáriusban is egyfolytában."

Nézzük a Gyertyaszentelőről mit ír:

"n. A Gyertya szentelői tiszta szép időéés meleg még sok hátra lévő hideget és havazásokat jelent. ha pedig zivataros, havas, esős, vagy homályos: akkor jó időre forduló változás lészen. mondják némellyek azon tapasztallásukat, hogy ha a medve ezen a napon lyukából kijövén nap-fényes időt lát, haragos morgással siet vissza sötét lakába. ezen törvény áll akkor is, ha Gyertya szentelőkor meleg nincsen, hanem csak tiszta idő, még ha az nagy hideggel vólna is."

Eddig az idézet (az egész könyvet feltettem ide letölthetően)

Így nyugodtan készülhetünk, mert ha a medvének lehet hinni, akkor nem lesz hosszú tél.
ma a kaliforniai és bikaszarv paprikából a biztonság kedvéért vetettem újra egy adagot, mert nem látszik jele a kelésnek.
Két cserépbe pedig Marmande paradicsomot vetettem, ami majd fóliába fog kikerülni.
Aztán az időjárás meg majd elintézi magát, olyan lesz, amilyen akar:)

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Cím!
    Szeretnék a lakásban konyhakerti növényeket termeszteni. A gyerekek felnőttek, kiröpültek, helyettük elférne pár paradicsom, vagy paprika vagy más zöldség. Válaszát köszönöm.Kántor Gabi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabi! Elnézést kérek a kései válaszért.
    A lakásban való növénytermesztésre nagyrészt alkalmazható sikeresen az erkélykert című bejegyzésben leírtak. A vonatkozó cikk baloldalt a cimkék között érhető el legkönnyebben.

    Üdv:IL.

    VálaszTörlés