2011. február 21., hétfő

Vissza az alapokhoz 4. Permetezés a biokertben

Mi ellen mivel permetezzünk szelíd módon?

(Mi is az a bió?)


Valamikor régen, amikor először találkoztam a biotermesztéssel, akkor szinte mindenki számára a kukacos alma volt az első, ami eszébe jutott. Az akkori felfogás szerint minden bió volt, amit nem permeteztek. Lassan és szerencsére mára ez a felfogás lassan kezd megváltozni. Bár még ma is vannak elegen, akik a nem permetezett kertjük terméseire azt mondják, hogy ők biomódon termesztenek.
Nos ki kell ábrándítsam azon kezdő, ámde lelkes kezdő kertész társaimat, akik azt hiszik nem kell permetezni. Bizony a biokertész is permetezik. Sőt, többet, mint a "hagyományos" termelő.többet, mert nem használ felszívódó, hosszabb hatású kémiai szereket, hanem esetről esetre gyakran permeteznie, trágya leveznie, öntöznie kell. Sem szervetlen trágyát, sem kémiai szereket nem használ fel.
Ugyanakkor a biotermesztés nem azt jelenti, hogy nem permetezzük a növényeinket, hanem azt is, legalábbis számomra, hogy a természet egyensúlyára törekedve, a természet által felkínált lehetőségeket kihasználva, A természet törvényeit betartva, azt tisztelve, kárt nem okozva termesztjük meg a szükséges terményeinket.
ez egyben kissé filozófia is. Másrészt nem csak a kertészkedéssel megtermelt munka gyümölcse tölt el jóérzéssel, hanem az a tudat is, hogy egészséges termést teszek a családom elé és, ha csak a magam módján kicsiként is, de megóvom a Földet a vegyi hatásoktól.
A termesztés során felhasználjuk őseink tapasztalatait is. Én magam nem is szeretem a biokertészkedés kifejezést használni, nem is nevezem a saját kis kertemet sem biokertnek. Maga a biotermesztés is azt az eljárást jelenti, ahol az egyik legfontosabb tényező az ellenőrzés és minősítés.
Még maga a blog sem használja címében ezt a kifejezést, kockáztatva, hogy kevesebben találnak rá a keresőkben. A külföldi irodalomban az organikus kifejezést használják arra a termelési elvre, amit én is elfogadok. Magának a szónak az egyik jelentése: az élő szervezetek rendezettsége. Ez a lényege, hogy élő és rendezett. Egyensúlyban kell lenni mindennek, mert másként ez a rendezettség felborul, annak pedig kárát látja az ember és kárát a természet. Ez pedig senkinek sem jó.

Rovarkártevők elleni levek:

Ezért most nézzük át, mik azok a permetezési praktikák, amikkel felvehetjük a küzdelmet a terményeink számára káros kártevőkkel és kórokozókkal.
Amikor a mennyiségekről írok, akkor abból indulok ki, hogy nekem maximum egy vödörnyi anyagra van egyszerre szükségem. A súlyok sincsenek kőbe vésve. Nálam általában a kanálnyi és a  félmarék az alap mérőeszköz. Többet nincs értelme készíteni, mert nem használom el. akinek több, vagy kevesebb lére van szüksége, az változtathat, csak az arányokra kell ügyelni. Ez a táblázat természetesen csak egy összefoglaló. Minden egyes növényre nem terjed ki és minden kártevőre sem. Bátran kell kísérletezni a kertben. Ha nem sikerül, akkor legfeljebb lesz néhány kukacos almánk. 

Rovarok elleni védekezés levekkel
Adjunk hozzá egy kis szappant és / vagy egy pohár tejet (nedvesítőszer), a folyadék kifújása előtt, hogy jobban tapadjon a levelekre!


Növény
Módszer
Hatások
Fokhagyma
Allium sativum
Permetezés
Tegyünk 150 g durvára vágott friss fokhagymát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűvös időben fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarölő szer - fungicid

hernyók, kukacok, atkák, csigák.
Fokhagyma 2. módszer
Allium sativum
maceráció
80 g fokhagyma kivonatát tartalmazza,   5 l vízbe 12 órán át áztatni. Szűrjük le, és adjunk hozzá 4 ml alkoholt.
Rovarölő szer - fungicid

hernyók, kukacok, atkák, csigák.
Fokhagyma 3. módszer
Allium sativum
olajos kivonat
100 g fokhagyma kivonatolásával 20 ml olajban, 24 órán keresztül áztatva. Adjunk hozzá 1 liter vizet és 10 ml szappan. Szűrjük le. Hígítsuk 20 szorosra alkalmazása előtt. Lehet kombinálni chili kivonatával.
Rovarölő szer - fungicid

hernyók, kukacok, atkák, csigák.
4. módszer fokhagymás hagymás
Allium sativum és Allium cepa
maceráció
80 fokhagyma kivonatát tartalmazza, hagyma: 500 g8 l víz 12 órán keresztül áztatva. Szűrés, majd fújjuk a  növényekre.
Rovarölő szer - fungicid

hernyók, kukacok, atkák, csigák.
Közönséges csalán
Urtica urens
Permetezés
tegyünk felaprított és áztatott csalánt kb 1kg- 9 liter vizbe. Fedjük le a tartályt. 3 nap után szűrjük, fújjuk a  növényekre minden héten.
Rovarölő szer - fungicid

levéltetvek sárgarépa legyek és  penész ellen,.
varádics
Tanacetum vulgare
Permetezés
tegyünk 150 g durvára őrölt friss varádicsot 5 liter forrásban lévő vízben. 10 perc után szűrés, hűtsük és fújjuk a    növényekre, ahogy van. Alkalmazzuk napi 3-szor 10 napos időközzel.
Rovarirtó

levéltetvek, hangyák, moly, káposztalepke, málnamoly és szár likasztó ellen .
Üröm (fehér)
Permetezés
150 g friss durvára őrölt ürmöt 5 liter forrásban lévő vízbe tegyünk. Szűrés után, hűtsük ki és fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.. Alkalmazzuk napi 3-szor 10 napos időközzel.
Rovarirtó

levéltetvek, hangyák, moly, káposztalepke, málnamoly ellen .
páfrány
trágya
felaprított és áztatott leveleket 1kg 10 liter vízbe tegyük. Fedjük le a tálat, és keverjük minden 2 nap.  8 nap után, kész a törzsoldat. Hígítsuk 10% vízzel
Rovarirtó

levéltetvek ellen.
bazsalikom
Ocimum basilicum
Permetezés
tegyünk 150 g friss bazsalikom durvára aprított 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után, hűtsük és fújjuk a    növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

levéltetvek és spárgalegyek ellen
macskamenta
Nepeta cataria
Permetezés
tegyünk 150 g durvára őrölt friss macskamentát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. hűvös és spray növények, ahogy van.
Rovarirtó

bogarak
koriander
Coriandrum sativum
Permetezés
tegyünk 150 g durvára aprított friss koriandert 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után, hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

levéltetvek és atkák. ellen
bodza
Sambucus
Permetezés
tegyünk 150 g összetört bodza levelet, virágot 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

levéltetvek és lárváik, sárgarépa legyek, molyok, kukacok.
borostyán
Hedera helix
Permetezés
tegyünk 150 g friss durvára őrölt borostyán levelet 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. hűvös és fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

kukoricamoly
menta
Mentha
Permetezés
tegyünk 150 g durvára aprított friss mentát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

burgonyabogár és a hangyák. ellen,
petrezselyem
Petroselinum crispum
Permetezés
tegyünk 150 g  levelet durvára vágva, 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

spárgalegyek.
muskátli
muskátli
Permetezés
tegyünk 150 g durvára őrölt friss levelet 5 liter forrásban lévő vízben. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

káposztalepke és a kukaca  kukoricamoly.
fehércirok
Sorghum halepense
Permetezés
tegyünk 150 g durvára aprított fűvet, levelet 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

szőlőmolyok.
zsálya
Salvia officinalis
Permetezés
Tegyünk 150 g durvára őrölt zsálya levelet, virágot 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

Káposztalepke és kukaca.
Citromfű
Artemisia abrotanum
Permetezés
tegyünk körülbelül 150 g citromfű levelet aprítva 5 liter forrásban lévő vízben. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

Káposztalepke és kukaca.
kakukkfű
Thymus vulgaris
Permetezés
150 g kakukkfű tegyünk az 5 l forrásban lévő vízben. Filter 30 perc után. hűvös és fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

Káposztalepke és kukaca.
paradicsom
Lycopersicon lycopersicum
Permetezés
tegyünk 150 g durvára zúzott levelet  5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

spárgalegyek káposztalegyek
üröm
üröm
Permetezés
tegyünk 150 g durvára zúzott levelet  5 liter forrásban lévő vízben. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Rovarirtó

legyek.
rebarbara
reuma rhabarbarum
Permetezés
tegyünk 150 g durvára aprított friss levelet a 3 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
TELJES ROVAR

rovarok ellen
eukaliptusz
eukaliptusz
Permetezés
tegyünk 150 g durvára őrölt eukaliptuszt  5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
TELJES ROVAR

rovarok ellen.
Erős paprika
Paprika növény
Permetezés
tegyünk 150 g durvára őrölt erős paprikaport 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
TELJES rovarriasztó

riaszt minden rovart.
Erős paprika
maceráció


Áztassunk 250 ml erős paprikát 500 ml vizben 24 órán keresztül. Hígítsunk 15 ml-t a keverékből, 4 liter vízben alkalmazása előtt. Ne fújja palántára!
TELJES rovarriasztó

riaszt minden rovarot.
Szappanos víz

(kenőszappan, káliszappan)
hígítás
Hígítsuk 30 ml szappant-vagy mosogatószert 4 liter vizzel. Adjunk hozzá 25 cl alkoholt, 50-70 %-ost (ha van), fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
TELJES ROVAR

rovarok de főleg levéltetvek ellen a a leveleken.
Mohák

(tető és fűmoha)
tegyünk 150 g durvára zúzott levelet  5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Csigariasztó hatása van.


Maceráció (hideg vizes kivonás, áztatás): Szobahőmérsékleten végzett szakaszos kivonási módszer. Több órai, napi állás, áztatás után különítik el a kivonatot a növényi résztől. A kivonó folyadék mennyisége rendszerint 5-10-szerese a drognak. A kivonó folyadék párolgása elkerülhető jól záró edény alkalmazásával. A nyálkatartalmú növényi részek esetében hideg vizes kivonatokat készítenek. 
(Erről a kifejezésről nem is hallottam, míg a szakirodalomban rá nem akadtam. mindeddig csak egyszerűen áztattam ezeket a leveket. Most már tudom, hogy macerálok:)
(legközelebb a gombák elleni és egyéb szerekkel folytatom.)

25 megjegyzés:

  1. A permetlé kijuttatására ajánlanék egy nagyszerű, tartós kivitelű magyar gyártású permetezőgépet, a Pritán-16-ot. Ez sűrített levegővel működik; szinte hangtalan, csak egy kompresszor kell hozzá. Hosszú évekig hasznot hozó eszközte a gazdának.

    VálaszTörlés
  2. Tehát a permetező gép neve PURITÁN-16 :)

    VálaszTörlés
  3. Szia InLandir!

    Szeretnék pár kérdést feltenni. Szeretett híve vagyok ezeknek a természetes eredetű védekező szereknek. Mert így is annyi vegyszert használunk, szennyezzük magunkat... és ha megtehetjük, akkor miért ne folyamodnánk természetes védelemhez?!

    Készítettem egy Gombaölőt és egy rovarirtót!

    A Gombaölét zsurlóból, frissen szedett zsurlót áztattam és főztem 30 percig, ahogy te leírod!
    Valamint szedtem ürmöt, ezt meg ilyen kis szívó állatkák ellen. És még régebbről van csalán levem is, ez már talán 2 hetes, és nem kell ugye félnem, hogy megromlik.
    Természetesen mindegyiket leszűröm, mielőtt használnám.

    Szeretném megkérdezni, hogy ezeknek a használatát túlzásba lehet-e vinni? Például, ha már nem tetves a levél, attól én bírom használni az ürmöt; ha már nem gombás a zsurlót, bevonatként. És keverhetem ezeket a szereket egymással?
    Eléggé esős az idő, és hát így még jobban felvetődik a kérdés.
    Valamint a felszívódóságuk? Valamilyen védelmet adnak a növényen belül is, vagy csak kontakt védelmet nyújtanak?
    Írod, hogy a zsurlónak nagy a kovasav tartalma, és ez a paradicsomnak ha jó tápforrásként (immunerősítőként), akkor ez felszívódik?

    Másik fontos kérdésem: a tárolhatóság - ezeket az ázatokat, főzeteket, forrázatokat ha az ember elkészíti, akkor egy kisebb növény állományra nem fogja elhasználni mindet egyből, ezért el kell rakni.
    Lehet őket tárolni? Ha igen, meddig? És milyen helyen? Pl a Zsurló, rengeteg van belőle, de így is hígítva kell használni, ürmöt, meg jól tudom magában. De sokat félreteszek, különösen ha nem szabad huzamosabb ideig használni.

    Előre is köszönöm a kimerítő válaszod!

    VálaszTörlés
  4. Az elkészített leveknél a különbség, ha rövid áztatás/főzés után leszürjük, akkor az rovar/gombaírtó. ha tovább ázik a lében a növény, akkor már trágya és azt hígítás nélkül nem lehet használni. A rovarírtókat hígítás nélkül, vagy csak kissé hígítva kell használni, keverhetők.
    A trágyákal nem érdemes keverni, mert ezáltal a rovarírtó is hígul.
    Az ázalékok leszürés után elállnak, de így inkább csak trágyákat használjuk. A kimaradt rovarírtó mehet a trágyába. Az erjedés, szagosodás csökkenthető egy-két marék kőporral.
    Az eltarthatóságra nincs szabály. Lehetőleg árnyékban, viszonylag hűvösebb helyen legyen, ne forrjon fel a napon.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Landir!

    Már vártam a válaszod.
    Igen azt tudtam, hogy a kettő között mi a különbség, ha a permetezésre való felhasználásukat nézzük. Természetes hogy leszűrtem mielőtt elrezerváltam.

    Tehát ha mondjuk csinálok zsurló ázalékot, akkor az veszít a hatékonyságából ha hetekig áll?
    Érdemes egyáltalán ezt a leszűrt állott levet a trágyához keverni?

    Ha már itt tartunk, valahol olvastam, hogy a zsurló szintén jó trágyázásra ha erjesztjük, bár erről elkészítési útmutatót nem találtam. Neked mi a véleményed?

    VálaszTörlés
  6. Kedves Landír!! Szeretettel üdvözöllek és az összes tagot is!!! Most találtam meg az oldalad és nagyon tetszik!!!! Sok mindent elolvastam és sok mindenre választ kaptam. Most szeretnék tőled tanácsot kérni!!! A termő uborkát és paradicsomot mivel lehet permetezni lisztharmat vagy más ellen??!!! Üdv és várom válaszod Öcsi!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lisztharmat ellen a fentebb említett zsurlólevek sikeresen alkalmazhatók. A lisztharmat ellen még kénnel lehet sikeresen védekezni. Erre a célra én a Tiosol mészkénlevet alkalmazom. Ez biogazdálkodásban engedélyezett szer. Megelőzésképpen kellene kijuttatni kéthetente lefújni az uborkákat. Paradicsombam nem ismeretes lisztharmat betegsége, oda réztartalmú szerek kellenek a gombás megbetegedés ellen. Erre a célra a szintén engedélyezett Bordóilé alkalmas, melyet megelőzésre kell használni, tehát kb 10 naponta kis töménységben lefújni a növényeket. (én egy ksi 5 literes fújóba egy pillekupaknyit teszek.) Ebben a cikkben a gombaölő szerekről írtam, érdemes ezt is elolvasni. Nagyon jó hatásuk van a hagyma, fokhagyma ázalékoknak is ezen a téren. http://ilkertje.blogspot.hu/search/label/permetszerek

      Törlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Landír!!! Előre is elnézést kérek, de mostanában sok kérdést fogok feltenni néked, mivel egy laikus, kezdő kertész vagyok!!! Olvastam valahol, hogy a Nikandra nevű növényt lehet ültetni a répa, uborka, paradicsom közé,ami megvédi a légytől!!! Az interneten nem sok mindent találtam róla!!! Szerinted működik a dolog???? Milyen nagyra nő meg ez a virág? Ha a legyeket pusztítja, akkor ,pl, ha a cseresznye fa alá ültetek egy párat akkor megvéd a cseresznyelégytől??? Köszönöm és várom válaszod! Mivel új vagyok nem tudom, hogy milyen sűrűn szoktál válaszolni,de igyekszem szemmel tartani az oldalt . Üdv Géza.

      Törlés
    2. Üdv. Én nem ismerem ezt a növényt, de itt olvashatsz róla. http://kertlap.hu/nikandra/
      Az említett légy, azért nem egyformán ellensége minden növénynek. Sőt, több fajtáját meg kell különböztetni. hagymalégy, répalégy. Az uborkának, paradicsomnak nincs ilyen kórokozója. Répa-hagyma kevert ültetése védelmet nyújt a legyek ellen. Általában minden légyre vonatkozik az, hogy a célnövény illata vonzza őket. Ezt kell elnyomni más illattal. Erre én kaprot, körömvirágot, tagatest alkalmazok.
      Fáknál más a helyzet, itt növényt nem lehet közel ültetni, mivel a virágok magasabban vannak. Itt eredményesen alkalmazhatók a fent említett növényi ázalékok, melyek "illata" eredményesen elnyomja a virágét

      Törlés
  8. Kedves Landír!! Az utóbbi években a paradicsomot augusztusban ellepték a zöld poloskák!!!! Ez csak a színük nem a nevük!!! Azt nem tudom!! Szeretném megkérdezni, mit lehet ellenük csinálni??? Permetezni nem merek, mert van érett paradicsom!!! A poloskák mind tönkre teszik!!! Köszönöm válaszod!!! Géza.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nevük: zöld vándorpoloska, Nezara viridula. Az utóbbi évek száraz, meleg időjárása segítette a szaporodásukat. Természetes ellensége nálunk nem nagyon van. Nálam szerencsére még nem fordultak elő, talán köszönhető a sokfelé ültetetett riasztó virágoknak. Védekezésül javasolható néhány tő csapdanövény ültetése, pl bokorbab, őszre káposzta. Ezeket, amikor ellepik, kiszedni és elégetni. Így az aktuális nemzedék elpusztul, nincs szaporulat. Alkalmazható még sikeresen a kenőszappanaos permetezés is. HA más ellenszer nincs, az engedélyezett Biola nevű szerrel való permetezés is szóba kerülhet.

      Törlés
    2. Korábban ezt írtam róluk:
      Az erős meleg hatására sok helyen elszaporodtak a zöld poloskák. Kérdezték többen, hogy mit lehet tenni természetes módon ellenük. Ezekkel túl nagy tapasztalatom nincs, mivel nálam nem fordulnak elő. Más poloskafajoknál azt tapasztaltam, hogy főleg a fészkesvirágzatú növényeket kedvelik. nekem mindíg van a kertben felmagzani hagyott sárgarépa, kapor, zeller, petrezselyem, paszternák. Ezeken vígan elvannak a poloskák és nem mennek más növényekre. Talán ezért sem jelentkeznek paradicsomon nálam. A cikkek szerint a szaguk miatt nem nagyon van természetes ellenségük. (nem bio módos a decist javasolják ellenük) Külföldön természetes ragadozóit telepítik kultúrákba, de ez kiskertben nem hiszem, hogy nálunk megoldható. .

      Törlés
  9. Kedves InLandir!
    Kezdő kertészkedő vagyok. Vettünk egy kertet gyümölcsfákkal. Mindenhol azt olvasom, hogy most, tavasszal le kell permetezni őket. Mit ajánlasz, mivel? Tisztelettel boksy

    VálaszTörlés
  10. Üdv!
    A tavaszi lemosó permetezésre biomódon művelt kertbe a rézkénlevet javaslom, ami olajos változatban is kapható, a csomagoláson feltüntetett töménységben. A hatóanyag a kén és réz.
    http://www.gazdabolt.hu/novenyvedo-szer/lemoso-szer/T06197-Olajos-Rezken-SE-1-l?filter_name=r%C3%A9zk%C3%A9n

    A linkelt termék ismertetője: Agroterm Olajos Rézkén SE 1 l
    Ökológiai termesztésben engedélyezett. Folyékony lemosó és gombaölő permetezőszer Almatermésűekben, szőlőben baktériumos és gombás eredetű betegségek ellen, levéltetvek, pajzstetvek és atkakártevők gyérítésére alkalmazható kora tavaszi lemosó permetezőszer. Hatóanyaga: 90 g/l fémréz (rézoxiklorid formában) + 210 g/l kén + 420 g/l ásványolaj Az Olajos Rézkén gyári kombinációban tartalmazza a növényvédelemben külön-külön már régóta alkalmazott és közkedvelt rézoxikloridot, a mikronizált elemi ként és ásványolajat (fehérolajat). A hármas hatóanyag kombinációja miatt hármas a hatása is: lisztharmat gombák, baktériumos és egyéb gombás betegségek (ágelhalások, tűzelhalás, stb.), rovarok áttelelő alakjait pusztítja, gyéríti.

    VálaszTörlés
  11. A légy és poloskaügyhöz szólnék hozzá.
    Mindig váltósorokban egymás közé ültetem a hagymát és a sárgarépát, mert kezdőkertész korokban bedőltem annak a baromságnak, hogy egymást megvédik a sárgarépalénytől és a hagymalégytől. Olyan közel ültetem egymáshoz őket, hogy összeér a hagyma a sárgarépával, mégis nyűves a sárgarépám. Azért maradtam ennél az ültetési módnál mert jó a helykihasználása. Hiszen a répa levelei szétterülnek, míg a hagyma felfelé tör. Amikor már egymást akadályoznák a fejlődésben, addigra a hagyma beérik és kikerül az ágyásból, helyét kihasználja a répa. Mivel hagymából több sor kell. mint répából, ezért néha külön hagymaágyást is ültetek. Abban sincs több hagymalégykár mint a vegyesen ültetett hagyma és sárgarépa ágyásokban.
    A poloskákat én is csalinövényeken szedem össze. Általában marad az ágyásokban magfogás céljából kapor, retek, kerekrépa stb. Ezeken tömegével telepednek meg a poloskák. Alájuk teszek egy tálat és megrázom a növényt, ezzel a módszerrel könnyen begyűjthetem őket. Némely poloskák amúgy is hajlamosak a potyogásra. Ami abban nyilvánul meg, közelítve hozzájuk, földre vetik magukat.

    VálaszTörlés
  12. Üdv InLandir!
    Tavaly ültettem párdarab ribizlit, de sajnos ma észre vettem, hogy hangyák másznak rajta. És már amennyire én tudom abban az esetben levéltetű is van rajta. Itt olvastam a blogodat, és sok jó dolgot találtam benne. Azt viszont szeretném meg tudni, hogy a szappanos víz nem ártalmas a gyümölcsöknek? Habár amit a gazdaboltban meg veszek az is vegyszer és ártalmas. A növényeket meg nem biztos hogy tudom használni, mert nagyon sok fajta növényre allergiás vagyok. De ha inkább a növényből kinyert hatóanyagot ajánlod a gyümölcsökre akkor meg oldom valahogy. Kérlek segíts nekem mert nem szeretném elveszíteni a ribizliket. Várom mielőbbi válaszodat.
    Ellőre is köszönöm Kissné

    VálaszTörlés
  13. Üdv Beáta! Semmilyen formában nem árt a növénynek. Azt azonban ki kell emelnem, hogy kenő, azaz káliszappanról, vagy úgynevezett háziszappanról van szó. Előbbi zacskóban kapható, gél, vagy krém állagú, utóbbit pedig kis tömbökben árulják. Ezek nem vegyszerek. ha tartasz ezektől, akkor a csalán egy napos ázalékát használd tömény formában, de azt többször kell ismételni.

    VálaszTörlés
  14. Udv! Azt szeretnem megkerdezni, hogy fuzariumos fonnyadas ellen jo a fokhagymas permetle? Vagy mi lenne a legjobb? Padlizsanrol van szo! Elore is koszonom valaszodat!

    VálaszTörlés
  15. Kedves InLandir!
    A kertemben a fákon, virágokon, zöldségféléken amerikai lepkekabóca invázió van. Utánaolvasva arra jutottam, hogy egyedül az Actara nevű permetszer az, ami gyéríti a számukat, de ez a permetszer egyszerű haladó számára nem vásárolható. Ezen kívül mindenhol azt olvasom, hogy sem természetes ellensége, sem mesterséges ellenszer nincs erre rovarra. Esetleg tudnál valamilyen megoldást ajánlani?
    Köszönettel,
    PP

    VálaszTörlés
  16. Kedves InLandir!

    Szeretném megkérdezni,hogy ezek a levek szobanövényekre is használhatóak-e?
    Fokhagymás és a korianderes lére gondolok atkák ellen,
    A korianderes lé csak a friss növényből jó, vagy az élelmiszerboltokban kapható fúszer alakban is hat?
    köszönettel
    Emília

    VálaszTörlés
  17. Üdv! Én mindenre egy bizonyos anyagot használok erre persze magamtól jöttem rá és lássanak csodát,hát nem bevált! Az orgonafáimat teljesen rendbe hozta úgy hogy én hosszú évekig nem foglalkoztam velük,hát ez tényleg jó a levéltetűre,kukacra stb...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv! Elárulod, hogy mi ez a bizonyos anyag? Előre is köszönöm a válaszod!

      Törlés
  18. Üdv! Antibakteriális folyékony szappan,hát a neve FLOREN és igen csak jó,hát az igaz én még néha felturbózom más fertőtlenítő anyaggal is,de csak néha. Nekem nagyon bevált én egy 10 literes permetezővel dolgozom és ez visz mindent,hát jó most egy kicsit túloztam mert a tűzhalál ellen biztos nem jó,de én ezzel gondoztam utána a meggyfám és szépen helyre jött a paradicsomot,epret mindent ezzel nyomatok.Szerintem egy próbát megér neked is,hát az arányokat döntsd el te,de majd úgyis látod milyen hígitás kell például a rózsáknál levéltetű ellen,de igen ezt én mondom neked ezt erre találták ki és az ára 1 liternek 300-400ft körül van csak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm a válaszod! Mindenképpen kipróbálom. :-)
      Most már csak egy kérdés motoszkál a fejemben:a kukac alatt rágó, 'külső' kártevőt értettél? Gondolom, pl. a molyokra nincs túl nagy hatással (gyümölcs megkukacosodása, vagyis a lárvakártétel).
      Az aránnyal kapcsolatban egyelőre a klasszikus, káliszappanos 1 %-ot fogom alkalmazni, aztán majd kiderül, hogy merre érdemes változtatni esetleg.
      Még egyszer köszönöm!
      Üdv! Jani

      Törlés