Ahogyan egyre több a napsütés és egyre hangosabb a madarak
éneke odakint, úgy dolgozna egyre többet a kertész a szabadban. Csábít a
napsütés, de reggelente még gyakran fagyok vannak. Bár most csak az eső esik
Vannak olyan munkák a kertben, amiket ilyenkor is lehet
végezni. Lehet a fákat metszeni, összeszedni a télre kint maradt gazokat,
talajtakarókat. Esetleg elgereblyézni az ágyások felszínét, hogy amint az idő
engedi lehessen vetni.
Sokan ilyenkor türelmetlenül elkezdik a veteményezést, mondván,
hogy a zöldség, retek, saláta hidegtűrő. Az lehet, de a csírázáshoz ezeknek is
kell megfelelő hőmérséklet, és nem nagyon szeretik az éjszakai fagyokat. Várni
kell, míg kissé felmelegszik a talaj is. Ellenkező esetben a magok elfekszenek
és, ha sok nedvesség van, akár el is rothadnak, mire kikelnének. Erre mondják,
hogy a zöldség „kotlósodik”, befullad.
A zöldborsót azt lehet kezdeni, mert annak először a talaj
nedvességét magába kell szívnia, meg kell duzzadni. Na a többi magnak is, de a
borsó mennyivel nagyobb!
Tehát türelem. A földművelők sok-sok évszázad
tapasztalatával generációkon keresztül megőrizték egymás tudását. Tudták mit,
mikor vessenek, tudták, hogy mi mehet egymás mellé, és mi az, ami gátolja a
másik növény fejlődését. Egymásnak adták át a tudást a nemzedékek.
Mai korunkra ez is
megváltozott, generációk estek ki a megváltozott életkörülmények miatt, a
földművelés egyre kisebb mértékben jelent megélhetést. Én voltam olyan
szerencsés, hogy gyermekként még nagyszüleim mellett szívhattam magamba az ők
tudását, lehettem el módszereiket, fogásaikat. Némely szerszámom még a
nagyapámé, apámé volt. Nagyapám érdekes módon a kertjében mindig mezítláb
dolgozott legtöbbször. Azt mondja így érzi a földet. A melegét, hűvösségét,
nedvességét, porát. Itt a lényeg. Érezni kell a körülöttünk lévő természetet.
Nem benne, hanem vele kell élnünk.
Sokan talán éppen ettől a vágytól vezérelve vonzódnak a
kertműveléshez. Érzik, hogy a napi élet rohanásában, a mindenkori
taposómalomból időnként ki kell törni. Le kell állni és valami teljesen mást
kell csinálni. Így fordulnak vissza a természethez. Vannak akik túráznak a
szabadban, vannak akik valamit alkotni akarnak. És vannak, akik mindkettőt. Ők
kertet gondoznak. Nem baj, ha nem csinálták, nem baj, ha nem ismerik a
fogásokat. A kapa, az ásó majd egyszer csak belesimul a kézbe, és a sokadik
magból termés lesz. Akkor pedig jó érzéssel leül, és büszkén nézi a
teremtményét.
A legtöbben idegenkednek, félnek a kémiai szerek használatától,
hiszen mindenhol azt hallják, hogy ma már nem lehet mérgek nélkül termeszteni
semmit. De lehet. Magunk és gyermekeink számára meg tudjuk termelni a
zöldségeket, gyümölcsöket, amiknek nem az anyagi értéke a jelentős, hanem az
érzés, hogy ezt mi termeltük, a saját földünkben, kezünk munkájával, mérgek
nélkül.
Nekik (is) szól ez a blog. Segítség, kapaszkodó, ha
elbizonytalanodnak.
A kertészkedés állandó kísérletezés, hiszen a régiek is így
jöttek rá összefüggésekre, így találtak új fajtákat. Némi sikertelenség
előfordulásakor sem kell elcsüggedni. Majd legközelebb sikerül.
Sok sikert és kellemes időtöltést kívánok mindenkinek.
Köszönöm a biztató szavakat! :)) Eszter
VálaszTörlésKicsit megijesztettél:) A múlt heti tavaszban én is leszedtem a takarást, gereblyéztem és tettem -vettem. Aztán még maradt szabad nap és szép idő, így elvetettem a koraiakat. "Szomszédasszonyom" zöldbabot és uborkát is vetett. Állítólag tavaly is így csinálta, és letakarta, ha fagyot mondtak... Hát ennyire bátor nem vagyok, de elkezdeni már olyan jó!
VálaszTörlésMég csak most akadtam rá erre a blogra, de nagyon tetszik, köszönöm!
VálaszTörlésSok sikert kitartást hozzá!
köszönöm! Remélem találni lehet hasznosítható ötleteket.
VálaszTörlés