2010. január 22., péntek

Hogyan alakítsuk ki a veteményes kertet!

Így az év elején el kell terveznünk, hogyan alakítsuk ki a kertünket. Aki most kezdi, annak néhány tanács.


1. Mérjük fel, hogy a területünk milyen fekvésű! Legjobb a déli fekvés, így körbe járja a nap. A napfényre szinte minden növénynek nagy szüksége van.

2. Fontos a víz kérdése! Annak ismeretében tervezzük meg a termesztendő növényeket, hogy mennyire tudjuk biztosítani a vízellátást. Van-e lehetőség öntözésre. Azonban az sem jó, ha túl sok a víz. Ha fennáll a gyakori vízborítás veszélye (árvíz, belvíz), akkor alakítsuk ki az elvezetést, vagy gondoljuk át a termesztést.

3. Fontos tudni, milyen a talajunk! A homoktalajok hamar melegednek fel, könnyű művelni, azonban nem tartják a vizet, gyakran, nagy adagokkal kell öntözni. Az agyag talajok nehezen melegednek fel, nagyon tartják a vizet, nehezen művelhetők. Legjobb a kettő közötti vályogtalaj. A legegyszerűbb talajpróba, amikor egy kissé nedves, fél marék földet a kezünkben összenyomunk. Ha az elengedés után kipereg, homokos, ha gombóc marad, akkor agyag. De természetesen mindet lehet javítani.

4. Ne legyünk a kert rabszolgái! Csak az a munka öröm, amit szívesen végzünk. Akkora kertet alakítsunk ki, amekkorát meg tudunk művelni kényelmesen. Ez a ráfordítható időnktől, esetleges egészségi állapotunktól, netán anyagi lehetőségünktől is függ. Ha még nem történt meg, tervezzük el, hogy milyen ágyásokat alakítunk ki. Ha módunkban van, majd készítsünk burkolt utakat, hogy rossz időben is tudjunk közlekedni. Ha erre nincs lehetőség, akkor az utakon ne ássuk fel a füvet, vagy ha már fel van, majd tavasszal vessük be fűmaggal. Ezeket az utakat később szépen lehet nyírni fűnyíróval.

5. Listázzunk!.Ami már minden évben elvégezhető: egy lista készítése a termesztendő növényekről. Itt el lehet tervezni, mi lesz korai növény, mi lesz az elő, fő és utó növény. Mit, milyen ágyásokba termesztünk, és milyen növény mellé, mi kerüljön. Nézzünk utána milyenek a növények termesztésének feltételei. Mit hogyan, és mikor kell szaporítani.

6. Készítsünk fajtajegyzéket! Összeállítjuk a termesztendő növények fajtajegyzékét, az igényeink szerint. Korai növénynek ne vessünk egy közép, vagy netán hosszú tenyészidejű fajtát. Írjunk listát, és ennek megfelelően keressünk a boltokban.

7. Készítsünk tervet a kertről! Ez lehet egy egyszerű kockás papír, szépen rajzolt kartonlap, vagy akár számítógépes terv is. Így bejelölhetjük, hova, mit vetetünk, felírhatjuk a fajta nevet, mennyiséget, a vetés idejét.

Én számítógéppel készítem, mint itt is látható , így évről-évre használható az alaprajz.

8. Innen kezdve kezdődhet a megvalósítás, a palántanevelés, és a jó idő várása. Ahogyan érzi a kertész a tavasz közeledtét, annál izgatottabb lesz. De most, amikor csak hó van kint, még csak a tervek készítése folyik. Míg kint a kertben a tavaly elszóródott magok melegről, és napfényről álmodnak.