2010. január 22., péntek

Paprika, paradicsom fajtaválaszték 2010-ben.

A legtöbb gondolkodást ebben a kis konyhakertben a paprika és paradicsom fajták kiválasztása okoz.
Míg a retkek, saláták, zöldségfélék, hagymák általában azonosak évről évre, és nem is kell belőlük sok fajta, addig ez a két növény mindig gondos tervezést kíván.

Figyelembe kell vennem a kertben rendelkezésre álló szűk helyet. Paprikának egy 5,5 * 1,5 méteres ágyásom van. A paradicsom pedig 3 db 5 méteres sorba kerül kiültetésre.


A paradicsomok:

A paradicsom évről évre mindig ugyanabba az ágyásba kerül. Egyes biokertészeti szakírók azt állítják, hogy a paradicsom szereti a saját „kigőzölésében” fejlődni. A kontroll tövek alapján ennek az ellenkezőjét nem állíthatom. Semmivel nem fordult elő több betegség ott, ahol előtte is paradicsom volt. A termés megfelelő volt. Így is csökkentenem kell a tövek számát, mert több volt a termés, mint amire szükségünk volt. Viszont szeretnék több fajtát, a változatosság miatt.

A San Marzanót nem hagyjuk ki, abból is a nagyobb, Lungo fajtát. Ez kései, de kiváló, édes befőző fajta. Nagyon jól lehetett aszalni, kevés levű. Karó mellett nevelem, két méter magasra megnő.

Lugas F1 elég jó ellenálló, kemény húsú, közepes nagyságú. Ennél nagyobb egy helyi, általam Kereknek nevezett fajta, ami kemény húsú, zamatos, ízletes fajta.

2009-ben volt két új fajtám, a nagyon nagy termésű Ökörszív, és a Black Prince nevű fekete paradicsom. Ezeket megszerettük, és most is lesz. A Korallból is lesz néhány tő, az egyik legízletesebb nagyobb gyümölcsű fürtös fajta. A különlegesebbekből elég max. 3 tő, ha sikerül, ennyi bőven elég.

Paprikák:

Paprikából több fajtára van szükség. A zöldpaprikák étkezésre, savanyításra, szárításra használhatók. Elég korai a zöld, erős Rekord. Ennél nagyobb termésű a csípős Kofa, és csemege Duna. Sajnos a Duna magjából kifogytam, és eddig még nem sikerült vennem. De keresem. Helyette, ha nem kapnék a Szentesi kosszarvút szántam, ami édes, hosszú termésű fajta. Fehér paprikának a Tizenegyest tervezem ebben az évben, ami korai, intenzív, csokros termésű. Későbbre a Start és Ciklon lesz.
Kései édes csemegének a Bikaszarvú fajtákat, a sokáig elálló Kapia és Gigant fajtákat ültetem. Ezek éretten vastaghúsú, piros színű paprikák. Nekem még zölden, papírba csomagolva, dobozba téve még mindig van belőlük.
Lesznek még különféle, igazi „atomerős” fajták is fűszernek, savanyításra.


A magok felhasználhatók 3, esetleg 4 évig is, így egy zacskó több évre elég. Az F1-es jelzésű fajták hibridek. Ezeknek a terméséből e hagyjunk saját magot, mert az utódok nem lesznek fajta azonosak. A nem hibridek magjaiból azonban éretten hagyhatunk saját magot, későbbi vetés céljára.
A neten találhatók kiváló fajtaismertető helyek. Érdemes keresgélni.
Heirloomtomatoes.bizland fajtajegyzék (ang.)
Tomatobob nagyon jó fajtaismertetős választéka. (ang)
Semiorto.com 2010-es magkatalógusa pdf-ben (ang, ita.)

Végül a  kertemben 2008-2009-ben vetett és 2010-ben tervezett fajták listája:
Fajtajegyzékem 2008-2010


5 megjegyzés:

  1. Hasznos fajtaösszeállítás. Én is vetek ezekből. A San Marzanóról lehetne majd bővebben?
    Üdv: Ági

    VálaszTörlés
  2. Üdv!
    Készítek egy összeállítást a San Marzanókról. Egyik kedvencem.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Inlandir!
    Hogy lehet a ZKI-től rendelni, vásárolni? Vannak kecskeméti rokonaim, van ott esetleg mintabolt? Kár, hogy az árak nem láthatók a weboldalunkon, bár egy ilyen kis kertnél, mint az enyém, egy nagyobb csomag sosem fogyna el. Mit tanácsol az ilyen ici-pici hobby kertészeknek magvásárlás ügyben?
    Köszönöm előre is a válaszát.Üdv: Szilvia

    VálaszTörlés
  4. Kedves Szilvia!

    A ZKI termékeit minden gazdabolt forgalmazza, így eléggé könnyen beszerezhetőek. Az általános magok kb 150 Ft körül vannak, a különlegesebb, mint a Ciklon paprika 400, a Bernadett uborka 600 Ft volt tavaly. Március elejáig, még biztosan eljutnak a szállítmányok a kis üzletekbe is.
    Üdv: IL

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindkét választ!

    VálaszTörlés