2011. július 28., csütörtök

Terítve a kerti asztal.

Ételek a kertből júliusban.

Így július vége felé már nem hiszem, hogy bárki is éhen maradna a kertben. terített asztal van, csak el kell készíteni. Szinte elég egy szelet kenyérrel és szalonnával kimenni a kertbe és bőséggel van hozzávaló.
De lehet sütni, főzni is.
Az előző bejegyzésben említettem, hogy itt a lecsószezon.Ez a nyár első igazi hírnöke. Lecsó ezerféle van, ahány ember, annyi fajta. Én így készítem.
Lecsó:
Paprikából minél több fajta, annál jobb, mehet bele a nem túl erős zöld típusú is. A lecsót Isten ellen való vétek olajjal felkészíteni. Ebben az esetben hallgassanak el az egészséges táplálkozás hirdetői. Van ebben zöldség elég. A lecsóba zsír kell, de lehet szalonnát is pirítani alá. Hogy adjunk egy engedményt az egészségvédőknek, még jobb, ha mangalica szalonna. A zsírban párolt hagyma az könnyebb, és más ízű, mint az olajban párolt. Hagymát, paprikát vékony szeletekre, a paradicsomot héjastól kisebb cikkekre vágom.
Az edénybe megpirítom a szalonnát, majd beleteszem a hagymát. ha kezd üvegesedni, akkor a paprikát. kb 4-5 percig párolódik, ekkor megy bele a karikára vágott lecsókolbász. lehet néhány szelet házikolbász is de ne sok, mer annak domináns az íze, és elnyomja a zöldségét. A lecsókolbász esetleg virslivel helyettesíthető. Meghintjük kevés sóval, és kanálnyi pirospaprikával. ekkor kerül bele a paradicsom, amit összekeverünk az edényben fővő többi anyaggal, de ezt már csak 1 percig főzzük. ekkor teszek bele személyenként egy-két tojást, amit előzőleg felverek csipet sóval. Ezt ráöntve még pár percig főzzük, míg a tojás is megfő. A lényeg, hogy a zöldségek, de főleg  a paradicsom ne főjön puhára. A legigazibb, ha ez szabad tűzön, bográcsban készül. De gázon főzve is ehető.

Rusztikusan tálalva...

...de így egyszerűen is meg lehet enni:)

Érik a padlizsán is, ezt is többféle módon elkészíthetjük:
Padlizsánkrém:
A terméseket megszurkálva sütőben puhára sütjük. (kb 25 perc)
A húst a héjából kikaparjuk és keverőbe, mixerbe téve pépesítünk olivaolaj hozzáadásával. Ízesítésnek fokhagymát, némi vöröshagymát, sót, kis kanál cukrot, balzsamecetet vagy/és citromlét esetleg fehérborsot adunk hozzá. Jól kikeverjük, majd kis dobozokba téve kiadagoljuk, és a későbbi felhasználásra valót fagyasztóba tesszük el, ami kiolvasztva szinte olyan, mint a friss.Később, ha terem szintén megsütött vastaghúsú pirospaprika húsát is hozzáadhatjuk.

Töltött padlizsán:
A terméseket kettévágjuk, és a közepüket kiszedjük. Kevés darálthúst előre kicsit átpirítunk, és fokhagymával, borssal fűszerezünk, majd a padlizsánokba töltjük és sajttal lefedjük. Sütőben addig sütjük, míg puha lesz.

Ilyenkor már van bőven cékla és cukkini is, amit szintén sokféleképpen fogyaszthatunk. Néhány példa:
Párolt cékla cukkinivel:

A céklákat héjastól előfőzzük, és szeleteljük. A cukkinit ujjnyi csíkokra vágjuk. Tepsi aljára kevés olajat csurgatunk, és a tepsi egyik felébe a cukkinit, másikba céklát lerakjuk rétegesen, közéjük aprított fokhagymát, kevés sót teszünk. A céklát kevés őrölt köménnyel is megszórjuk. Az egészet tejszínnel leöntjük, lefedjük és sütőben puhára pároljuk. húsok mellé kiváló köret.



Mángoldos húsgombóc:
A mángoldokról szép leveleket szedünk, megmossuk. Majd a leveleket forró vízbe mártjuk, hogy hajlíthatók legyenek.Darált húsból hasonló keveréket készítünk, mint a töltött káposztához, de nem teszünk bele piros paprikát. A húst levelekbe csomagoljuk, és edénybe tesszük. A maradék leveleket is hozzátesszük, és készre főzzük.  

Amikor készen van, a gombócokat kiszedjük, a főtt leveleket pedig összeturmixoljuk kevés tejszínnel, sóval, fehérborssal. A gombócokat tányérra adagoljuk és mellé ezt a mártást tesszük.


Töltött cukkini:

darált, vagy vagdalt húsból pörköltes alapot készítünk, ezt a cukkini kivájt belsejébe tesszük, majd sajttal fedjük és készre sütjük.


Van kapor is bőséggel, ami kell a tökös ételekbe, kovászos uborkába. De nem maradhat le a sztrapacskáról sem. Ennek elkészítését le sem írom, hanem Ottis receptjét olvassátok el.


Most ennyi elég egyszerre, irány a konyha.....:)


Júliusi képek a kertről

Július.

Ez a hónap már igazi nyári hónap, bár néha az időjárás rácáfolt, de azért sok panaszra nincs ok. Volt meleg is, eső is. Egyszer még jég is esett, de kisebb károkkal megúsztuk. A paradicsomok, az alma és a szőlő sérült jobban.
Az esők után, meg a jégverés után azonnal bordóileves permetezés következett, így sikerül elkerülni a gombabetegségeket.
A sok eső kedvezett a másodvetésű retkek fejlődéséhez, a víz miatt tudtak nőni, ugyanakkor ezt a földibolhák nem nagyon szerették.

A paprikákra is jó hatással volt a sok eső, fejlődnek szépen.

A padlizsánokról leszedésre került már az első kötés, amit padlizsánkrémnek dolgoztunk fel.

Július végén már van rendesen paprika és paradicsom is így kezdődhet a lecsószezon. Uborka is van már elég kovászolni, savanyítani.


A kert innentől már önnfentartó, sok munka nincs vele. A betakarítás meg inkább öröm,mint munka.


Black Prince fekete paradicsom
Lugas f1 
Korall 
San Marzano Lungo 
Sárga mini, körte alakú



Almát géppel aszaltam, téli csemegének. Így készül, majd a paradicsom és a szilva is.

Terítéken:)