2013. április 22., hétfő

Mikor lehet a paradicsomot kiültetni szabadba?


A paradicsom kiültetése.

Húsvétkor még szinte havat kellett seperni, mára meg igazi tavasz köszöntött be. A természet mintha be akarná pótolni az elvesztegetett időt, minden egyszerre nő, virágzik.
A szabadban elvetett magoknak is rövidebb idő kell a csírázáshoz, a kikeléshez. míg a 03-03-án vetett borsónak egy hónapra volt szüksége, addig a 04-12-én vetett borsó (Zsuzsi) mára már bújik.
Nem soká jelentkezni kell a céklának is. Tegnap kipalántáztam a kelkáposztát, karfiolt, brokkolit.




Ami viszont cikkünk témája, a paradicsom:
Általában az alapszabály az, hogy paprikát, paradicsomot nem ültetünk ki a májusi „Fagyosszentek”  előtt. A korán kiültetett palánták gyakran lehűlésnek, fagyveszélynek vannak kitéve.


Azonban sok vidéken az az eljárás, hogy Szt, György nap előtt ki kell ültetni a paradicsom palántákat.
A májusi fagyok előtt, még bőven van a palántáknak idejük begyökeresedni, és a májusi lehűlés kevésbé tesz kárt bennük. A 24-e után kiültetett palántáknak már kevesebb idejük van megerősödni, így nagyobb a veszély. míg a korai kiültetésű növények erős gyökérzetet fejlesztenek, így esetleges fagyok miatt, ha elfagynak, akkor is hamarabb kihajtanak.


Ha nincsenek valamilyen különleges fajtáink, akkor mindenképpen érdemes megpróbálkozni a kiültetéssel. Én tegnap palántáztam, és szépen elviselték.


A kiültetés előtt mindenképpen fontos a fokozatos, megfelelő edzés. Az utolsó napokon, már az éjjeleket is töltsék kint.
A korai kiültetést jelenleg több körülmény támogatja:
- megfelelő talajnedvesség van eltárolva, a tavaszi esők miatt.
- a hosszabb távú meteorológiai előrejelzések nem jeleznek erősebb lehűlést. (a jól edzett palánták a 10 fok alatti éjszakai hőmérsékletet is könnyen elviselik)


A kiültetés során a palántákat inkább erősebben öntözzük be, hogy ritkábban öntözhessük, elkerülve a talaj lehűlését.
Ha 24-ig nincs időnk kiültetni őket, akkor inkább várjunk májusban a fagyveszély elmúlásáig. A begyökeresedéshez és megerősödéshez idő kell.


Amennyiben mégis komolyabb hideg érkezik májusra, a palántákat fóliával, papírral még védhetjük.
A paprika esetében viszont ne kísérletezzünk a korai kiültetéssel, a paprikának több meleg kell.
Az uborkát is csak palántának vessük még el, de néhány tő kiültetésével lehet kísérletezni. ugyanígy a cukkinivel is.


A Szt György napról ezt tartja a néphagyomány:
Ezt a napot a néphit alkalmasnak tartotta a földbe rejtett kincsek keresésére, amelyekről úgy hitték, hogy minden hetedik évben, ezen a napon lángot vetnek. Hittek abban is, hogy a Szent György nap előtt fogott gyíkkal megelőzhető a torokgyík, ha megkenegetik a torkukat vele. Ezen a napon vetették el a kukoricát, babot, uborkát. Ha a varjú nem látszott ki a búzából, jó termésre számítottak. Bizonyos területeken úgy vélték, ha e napon megszólalnak a békák, az korai tavaszt és nyarat jósol. Máshol a Szent György nap előtt megszólaló béka esőtlen nyarat jelzett. A Szent György nap előtti mennydörgés a bő termés előjele volt a magyar nyelvterületeken.


2013. április 7., vasárnap

Növényszaporítás saját magról.

El lehet-e vetni a boltban vásárolt zöldség magját?

Fórumokon gyakori kérdésként merül fel, hogy a boltban, piacon vásárolt paprika, paradicsom, vagy egyéb ízletes, tetszetős termés magját el lehet-e vetni. Mint minden magot, ezeket is el lehet vetni természetesen. Aztán jön a csalódás, hogy sokszor az elvetett magból kikelt növényeken lévő termés sem ízben, sem kinézetben nem hasonlít arra, amit szerettünk volna. Nézzük, mi ennek az oka.
A boltokban, piacokon vásárolt termések eleve nem biológiai, hanem fogyasztási érettségben vannak. Így ezek magja nem használható vetésre, mert nincs beérve, az eltárolhatóság miatt éretlenül szedik le. A paradicsomok esetében még esetleg lehet próbálkozni, de a paprikák nagy része biológiai érettségben piros színűek.

A vetőmagtermelés során igyekeznek új tulajdonságú fajták előállításával a fogyasztói igények legteljesebb körű kielégítésére törekedni. Az így kikísérletezett növények keresztezéssel vannak előállítva, így hibridek, amik az anya és apa növény megfelelő tulajdonságát hordozzák.

Hibridek magját nem lehet tovább szaporítani. Kikel, de nem fajta azonos. A termés nem lesz azonos az előző évben szedett terméssel. A vetőmag csomagoláson a jelzésük F1. Ezek magjának meghagyása és elvetése után kikelő növény nagy valószínűséggel vagy az anya, vagy az apa növényre üt vissza.

A piacon, boltban vásárolt termések esetében legtöbbször a fajta nevét sem lehet tudni. Ha lehet tudni, akkor már a neten hamar utána lehet járni, hogy ez hibrid, vagy konstans fajta-e.
Elsősorban piacokon, kistermelőktől vásárolt termések lehetnek konstans, tájfajták, de ekkor is meg kell kérdezni a nevét. Még így is lehet meglepetés, mint ahogyan én jártam Erdélyben egy szép paradicsomnál. megkérdezve, hogy milyen fajta, azt a választ kaptam, hogy holland hibrid fajtát termesztenek J
  
A konstansok azok nem hibridek. Neten az angol nyelvterületen  heirloom néven lehet megtalálni. Ezeket nálunk régi, tájfajtáknak nevezik, vagy azok szelektációjával előállított, államilag elismert fajtaként hozzák forgalomba. Pl: cecei, hatvani, kecskeszarv, elefántormány, kecskeméti fehér, bogyiszlói, bikaszarv stb. De ez más növényekre is vonatkozik: paradicsom, retek, répa stb....
Ezekből fogott magok fajtaazonos termést hoznak, keresztbeporzás is ritka. Nálam eltérő fajták vannak egymás mellett, de nincs  keresztezés, hacsak nem a következő generációban. Akkor történhet "elfajzás", ha virágzási időpontban többfajta növény virágzik közel egymáshoz, egy időpontban.
Viszont a  paradicsom önbeporzó növény, és az idegen beporzás veszélye nálunk néhány ezreléktől 1%-ig terjedhet, a vonatkozó szabvány 4 m-es fajtaválasztó utakat ír elő. Az izolációs távolságot illetően eltérőek a vélemények. A paprikánál nagyobb a keresztbeporzás veszélye.
Néhány paprika fajta:

Ahol F1 jelölés van, az hibrid!

Fehér:
Fehérözön Synthetic
Suptol
Tizenegyes
Táltos Synthetic
Hosszú Táltos
Albaregia
T–52
Hó F1
C 1–39 F1
HRF F1
Syn Cecei
Rezisztens Keszthelyi
B–420 F1 (bolcky)
B–56 (blocky)
Blondy F1 (blocky)
Savó F1
Hungarian Wonder (bl)
Karmen
Javított Bogyiszlói

Paradicsom alakú pritaminok:
Paradicsom-alakú zöld Szentesi
Paradicsom-alakú zöld Pallagi
Greygo
Pritavit F1

Zöldpaprikák:
Novator F1
Novares F1
Radipus F1
Rapires F1
Kovácsházi
Keceli I F1
Hatvani
Szentesi kosszarvú
Duna F1
Elefánt-ormány

Édesalma, Alma,

Néhány hazai paprika fajta részletes ismertetőjét innen lehet letölteni.

A termesztéssel együtt ismertetve a hazai fajták innen tölthetők le:

Csak példának néhány fajta ismertetője a letöltésekből:
Tizenegyes (Államilag minősített fajta, 1986)
Származása: ÉT 399-es (feltehetően mutáns) törzsből szelekcióval állították elő. Fajtafenntartó a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Budatétényi Osztálya.Morfológiai jellemzése: alacsony, determinált növekedésű. Levelei sötétzöld színűek, a többi fehér bogyójú fajtától jól elkülöníthető. Virágai csokrosan fejlőd­nek. Bogyói megnyúlt kúp alakúak, fehér színűek, nem csípősek, csüngő állásúak. Bogyói közt előfordulhat horpadt, kismértékben csőrösödésre hajlamos. TMV-rezisztens, takácsatka-toleráns fajta. Gazdasági értéke: jó termőképességű, rövid tenyészidejű fajtajelölt. Dohány­mozaik vírussal szemben rezisztens.Termesztési javaslat: kizárólag haj tatásra, elsősorban fólia alatti termesztésre javasolható. Vízigényes, folyamatos és egyenletes tápanyagellátást igényel.
Fehérözön (Államilag minősített fajta, 1981) Származása: Keyston R. G. Csokros felálló II., 11 C/D törzsekből keresztezéssel előállított fajta. Fajfenntartó a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Kecskemét, Kutató Állomás Újmajor, Budatétényi Osztálya.Morfológiai jellemzése: alacsony (25-30 cm), determinált növekedésű. A rövid elágazások virág-, illetve terméscsokorban végződnek. Szára szilárd, rövid internó­diumokkal. Levele világoszöld színű, széles csüngő állású. Virágai fehérek, csokrosan felállóak. Bogyói szabályosan nyújtott kúp alakúak, 10-12 cm hosszúak, vállátmérőjük 6-7 cm, húsvastagságuk 5-6 mm. Bogyóátlagtömege 55-60 g. Színe sárgásfehér. Csípősségtől mentes. (30. ábra).Gazdasági értéke: jelentősen megelőzi a köztermesztésben levő tölteni való paprikák terméseredményeit. Igen bőtermőfajta. Bogyói darabosak, jó minőségű­ek. Determinált növekedése ellenére gyorsan regenerálódik, így termésképzése viszonylag folyamatos. Konstansfajta.Termesztési javaslat: igen értékes hajtatási és szabadföldi fajta. Termesztése biztonságos fényszegény időszakokban is. Őszi és téli hajtatásra egyaránt alkal­mas. TMV-rezisztens, takácsatka-toleráns.
D. Cecei SH (Államilag minősített fajta, 1978)
 Származása: a Keyston resistant giant és a Javított Cecei fajtákból back cross módszerrel, valamint TMV-re rezisztens egyedek szelekciójával állították elő. Fajtafenntartó a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Újmajori Állomása, Budatété­nyi Osztály.Morfológiai jellemzése: a növény középmagas, ágas bokor. Szára szilárd, az internódiumok hosszúak. Folytonos növekedésű bokor. A levelek tojásdadok, hegyesek, középnagyok, színük középzöld. Termése 10 cm hosszú, vállátmérője 6 cm. Felülete sima, húsa vastag, színe fehér, csüngő állású, íze édes.Gazdasági értéke: az egyik legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező fehér húsú, jó alkalmazkodóképességű, nagy terméshozamú, gazdaságosan termeszthető fajta. Dinamikus éréslefolyású. Jó minőségű, darabos bogyókat terem. A bogyó alakja, íze mind a friss fogyasztás, mind a konzervipar igényeit kielégíti. Betegségek­kel, különösen a vírusfertőzésekkel (TMV) szemben ellenálló.Termesztési javaslat: szabadföldi termesztésre alkalmas. Termesztési igénye a Cecei típusú fajtáéval azonos.
 Szintetikus Cecei SH (Államilag minősített fajta, 1980)
 Származása: Keyston R. G., Javított Cecei, Soroksári, Csokros csüngő, Antibois, Góliát hibridek Cecei típusú törzséből diallél keresztezéssel előállított szintetikusfajta. Fajtafenntartó a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Újmajori Állomás, Bu­datétényi Osztály.Morfológiai jellemzése: a növény középmagas, ágas bokor. Szára szilárd, az internódiumok hosszúak. Folytonos növekedésű. Levelei tojásdadok, hegyesek, középnagyok. Színük középzöld. Termése 10-12 cm hosszú, vállátmérője 5,5-5,6 cm, nyitott vagy széles kúp alakú. Átlagtömege 50-60 g. Színe fehér, felülete enyhén bordás, csüngő állású, csípősségtől mentes (25. ábra).
Gazdasági értéke: a Cecei fajtasor legújabb tagja. Dinamikus éréslefolyású, középkorai érésű fajta. Állománya kiegyenlített. Jó minőségű osztályos bogyókat terem. A bogyó alakja, íze, minősége - a Cecei fajtával azonosan - friss fogyasztás­ra, de konzervipari felhasználásra is alkalmas. Mint szintetikusfajta első a fajtavá­lasztékunkban Termesztési javaslat: a különböző termesztési viszonyokhoz jól alkalmazkodó fajta. Hajtatásban nagy terméshozama, szabadföldön pedig jó alkalmazkodó ké­pessége teszi értékessé. Termesztése biztonságos. Dohánymozaik vírussal szemben rezisztens, az uborkamozaik vírussal szemben toleráns. 
 Én salátát, vörös, lila, póréhagymát, petrezselymet, céklát, kerekrépát régóta saját magról nevelek. Sőt egyes paprika, paradicsom és cukkini fajtákat is.

Példaként:

A Kapia tipusú paprikák alapfaja a nálunk, a magyar Kocsolai nevű fajta.
Ez nem hibrid. A piacon, boltban vásárolt paprika magját meghagyva az a baj, hogy sosem tudhatod, hogy pontosan milyen nevű fajtából való. A Kapia tipusú paprikák között is van sok hibrid, melyek  a második nemzedéknél, már valószínű, nem lesznek fajtaazonosak.
Kikelni ki fog, virágot is fog hozni, de a termés nem biztos, hogy az elvárt lesz.
A boltban kapott magok zacskóján fel kell tüntetni, ha valami hibrid. Ezt a fajtanév melletti F1 jelzés mutatja.
A ZKI Kurtovszkaja Kapia nevű magja nem hibrid, ebből fogható mag. A kaliforniai tipusok nagyrészt hibridek.

Saját termésből való magszedésre nem a tévesen hitt, megmaradt utolsó termést, hanem pont a legelső termés, a legszebbet kell meghagyni, teljes beérésig.
Vásárolt magnál a kísérlet pont egy évig tart. Ugyanis elvetéstől a termés beéréséig lehet megtudni, milyet terem. Mint feljebb említettem, ez nem így van, ha pontosan lehet tudni, mi a fajta neve. Ekkor megtudható róla minden.
Ismeretlen fajú, kísérletképpen cserépben nevelt palántánál, kiültetés után, a meghozott termés megmutatja, hogy milyet terem. Ennek megfelelően el lehet dönteni, hogy a következő évben elvetjük-e vagy sem.

Különböző régifajta zöldségfélék magjait cserélgetve, idősebb emberektől kunyizva lehet beszerezni.
Ha valaki nem hivatásszerűen, megélhetésből, a minősített termék eladására termel, nem kell vérkomolyan venni a mag bio voltát. Ha valami megtetszik, nyugodtan meg kell venni a bolti magot. 20 szem paradicsom mag, ami nem biotermelésből származik, nem fog megmérgezni.
Aztán ami megtetszett, és nem F1 hibrid, annak meg lehet szedni a saját magját.
Beszerzési forrás lehet még külföldi, webes magrendelés, szép katalógusok vannak, már csak a fajták miatt is érdemes nézegetni. Itt sokszor be lehet azonosítani nálunk kevésbé elterjedt fajtákat is.
Néhány paprikafajta vetőzacskó képe:









Remélem a leírtak nyújtanak segítséget ebben a kérdésben. Tehát a legfontosabb: beazonosítani a termés fajtáját. Ha ismeretlen fajtával találkozunk lehet akkor is kísérletezni, de az eredmény nem garantált. Ekkor sem kell sehol hibát keresni, csak egyszerűen hibrid volt a növény.

A különlegesebb fajtáink magját továbbra is érdemes üzletben megvenni. Mint korábban is írtam, a magok elállnak több évig, így a költség már nem is olyan magas, és teljesen felesleges egy évben egy teljes zacskó magot elvetni.

Csíraképesség ideje:
Már jó néhány év óta a vetőmagok csomagolásán a faj és a fajtanév mellett nem a csíraképesség megőrzésének idejét, hanem a fémzárolás érvényességét kell feltüntetni. rajta van a csomagoláson a fémzárolás ideje, a fémzár, vagy a vetőmag tétel száma, illetve annak érvényességi ideje is, ami két év. Tehát "lejárt" magokat is el lehet vetni, csak ismerni kell a csíraképesség idejét.
 A felbontott tasakokat lehetőleg légmentesen lezárt fémdobozban, vagy befőttes üvegben,  csekély minőségromlással eltarthatók a csíraképesség megőrzésének idejéig.
A zöldség vetőmagok csíraképessége
1 év
Fekete gyökér
Metélőhagyma
Pasztinák
Rebarbara

2-3 év
Csemegekukorica Petrezselyem
Póréhagyma
Spárga

3-4 év
Bab
Cékla
Csillagtök (patisszon)
Paprika
Sárgarépa
Sóska
Új-zélandi spenót
Vöröshagyma
Zeller

4-6 év
Fejes saláta
Káposztafélék
Paradicsom Retek
Spenót
Sütőtök
Tojásgyümölcs
Zöldborsó

6 év
Görögdinnye

6-8 év
Spárgatök

8 év
Uborka

8-10 év
Sárgadinnye


Sok sikert! No, meg még mindig várjuk a Tavaszt!

2013. április 1., hétfő

Kerti napló: Március vége.

Kerti napló 01.

Vége márciusnak, de a tavasz nagyon kéreti magát. A kertet néhány napja még hó takarta.
Így kinti kertezésről nem nagyon lehet beszámolni.
Bent a lakásban nőnek a palánták. A paradicsomok jól tűrték az áttűzdelést, és szépen fejlődnek.
A paprikák elég jól keltek ki, és nemsoká át kell őket tűzdelni.

Most így néznek ki, ahogyan a lenti videó mutatja:


A növényházban még hűvösek az éjszakák, így nem lehet őket kivinni, még nappalra sem.
Arra nagyon figyeljen mindenki, hogy a lakásban tartott palántákat ne öntözzük túl, és, ha már nem sziklevelesek, akkor hűvösebb hőmérséklet is elég.
Remélhetően már melegedés várható, így a kinti munka is elkezdhető.

Kiegészítés:
Nem csak én nézem rosszallóan a hideg kertet, hanem a visszatérő vendég is.



 Néhány napja még hó takart mindent.


Salátafélék csatornában

Amint elolvadt a hó, elvetettem a salátafélék magjait. Ebben az évben új módszert próbálok ki. Eddig a salátával az volt a baj, hogy a talajon elég sok csiga lakta be.
Most újításképpen kiemelem a talajszintről. Kiselejtezett esőcsatornákat helyezek el egy állványon, kb egy méter magasságban, kicsit egy irányban lejtősen. A végét úgy zárom le, hogy a felesleges esővíz ki tudjon csurogni.

Amit remélek tőle:
Itt nem érik el csigák, tisztább lesz a termés, nem kell annyit lehajolni.
A szabadban már kikelt fejes salátákból ültettem át, vetettem bele jégsalátát és kétféle tépősalátát, valamit ritkásan karalábét.


Várom az eredményt.