2014. január 16., csütörtök

Új kert lépésről-lépésre 01

Új év - új kert


Általában az ember egy reggel nem arra ébred, hogy márpedig én egy kertet csinálok. Bár lehetnek kivételek. Ez legtöbbünknél régebb óta motoszkáló gondolat. Sokszor visszanyúlik a kezdete a gyermekkorban, amikor szülők, nagyszülők kertjében teltek a boldog gyermekévek. Aztán később egyre jobban formálódtak az elképzelések: Akkora kertem, lesz, hogy a saját szomszédom is én leszek. Mindent meg fogok termelni, amire szükségünk van. 

Aztán a vágyak és a realitások küzdelme folytán kialakul egy valami, ami még most csak egy darabka föld, lehet hogy nincs rajta semmi, de az érzés elmondhatatlan: A MI KERTÜNK!

Lázasan kergetőznek a gondolatok, hogy hol, milyen zöldségek fognak termeni, milyen bokrok, fák ontják az ízletes gyümölcsöket, milyen virágok fognak pompázni. A gondolatból lassan valóság lesz. De hogyan?

Néhány gondolat a kezdéshez:

1. Ismerjük meg a kertünket (fekvés, talaj, szélviszonyok, fény-árnyék)

Fontos a kert fekvése. Tudnunk kell a fő irányokat, hogy merről kel a nap, és merre van észak, ahonnan hidegebb várható. A sorokatm főleg magasabb növényeknél legjobb É-D irányban telepíteni, mert ebben az esetben a nap körbejárja. Merről szokott fújni legtöbbször a szél. Abban az irányba valami szélfogó bokrot kell ültetni, mert gyakorta megdönti a kényesebb, gyengébb szárú növényeket.
nagyon nem mindegy milyen a talajunk. Na, nem mindenféle tudományos értékekre gondolok, hanem arra, miből van. A homokot könnyű művelni, hamar melegszik, de kevésbé tartalmaz tápanyagot, nem tartja a nedvességet és sokat kell öntözni. Az agyagos föld pont az ellentéte. Nehéz művelni, hideg, tömörödik, a legkisebb víztől sáros, ha kiszárad, mint a beton.


2. Mérjük fel a lehetőségeinket. ( víz, eszközök, tárolás, egészség, szabadidő, anyagiak)

A munkákat alapvetően meghatározzák a lehetőségeink. Mennyi időnk van kerti munkára. Napi, heti ráfordítható idő.Általában itt az is meghatározó, hogy ott lakunk, ahol a kert van, vagy a település más helyén, esetleg még utazni is kell. Senki nem szeret kényszerből dolgozni. Ennek megfelelően határozzuk meg a kert méretét. Ha a terület nagyobb, mint amire időnk van, akkor nem kell az egészet megművelni. 
Aztán meghatározó a korunk, egészségünk is. Idősebb korban, hiába tagadja valaki, nem úgy tud dolgozni, mint fiatalon.

Az sem mindegy, hogy mivel tudunk locsolni. Van, és ha van, milyen a kút? Vagy vizet kell gyüjteni? Nem mindegy. Ez a vízigényes növények termesztését is korlátozhatja. Aztán a terméssel mit kezdjünk. Egy hét után az összes rokon, szomszéd menekülni fog, ha salátával a kézben meglát közeledni. Hogyan tudunk tárolni? 

Itt írtam arról, hogy kb. mennyi terület elég egy 4 fős  családnak. És van itt terv is. (ebben elég részletesen írok a vetésforgóról is)


40 nm, nem is kicsi.



3. Gondoljuk át az igényeinket (Mit akarunk termelni, mire van szükségünk.)

Ha ezeket átgondoltuk, akkor már valami körvonalazódik. Nem kell felsorolni és termeszteni minden hallomásból ismert növényt. Bár nagyrészünk átesik ezen, mert az ember, így a kertész kíváncsi. Aztán egy idő után kialakulnak a bevált fajták.



4. Egyeztessük az elképzeléseket a realitásokkal.

Most már tudjuk mit akarunk, és tudjuk, hogy mik a lehetőségeink, ha csak nagyjából egyeznek, az már jó eredmény. Így valószínű, hogy nem fogjuk hamar feladni.

5. Tervezzünk.

Papír, ceruza elő, rajzoljunk, számoljunk, írjunk fajtákat, mennyiséget! Fontos, hogy legyen valami elképzelésünk.


A régi kert rajza. Ez sem volt több 100 nm-nél

Várom a kérdéseket, ki, miről szertne olvasni. A régebbi bejegyzésekben sok mindenről írtam, de tudom, sokan nem szeretnek keresgélni. Így, közösen el tudjuk indítani az évet.

Mindenkinek jó kertészkedést kívánok.

8 megjegyzés:

  1. Minden tiszteletem, hogy ennyire alaposan kezeled az alaprajzot:) Én is tervezek rajzban, miután minden télen újraolvasom a biokertes könyveimet, jegyzeteimet, de ilyen szépet még nem csináltam... Teljesen türelmetlen vagyok idén. A jó idő miatt már átrostáltam és szétterítettem a komposztot is, pedig legtöbbször erre csak márciusban akad lehetőség. Visszametszettem a szederlugast és tervezem, hogy ha marad a tavasz,elezdem a gyümölcsfákat is. Nem korai még? A korai lonc egy hónapja virágzik:))))

    VálaszTörlés
  2. Ez precíz! Így kéne valóban.
    Nálam ez sajnos nem jön be. Tervezek és valami mindig másként lesz.
    Jó munkát a megvalósításhoz!

    VálaszTörlés
  3. Gyula, az a jó, hogy ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve. Ahhoz, hogy kialakítsuk a kertünket, vagy a meglévőt fenntartsuk, ezek csak támpontok. Ha valamit nem veszünk figyelembe, vagy nem is tudunk róla, akkor majd közben, amikor rájövünk, akkor kell változtatni.
    Na persze az is szabály, hogy az ember tervez, a természet meg végez.

    VálaszTörlés
  4. Én még annyit, hozzá tennék, hogy kezdjük kicsiben, legalább az első évben. Mert az nem jó szerintem, hogy belevágunk mint a ... nagyon beleölünk egy adag pénzt aztán nem lesz belőle semmi. Az egyik szomszédom kezdett neki úgy hogy vett egy viszonylag nagy fólia sátrat, felállított csilli villi, tyúkólat. Aztán két hónap múlva kifutott a lelkesedés miután a szél összetörte a sátrat, és a róka megette a negyedik alom tyúkját.
    Illetve találjuk ki hogy miért csináljuk az egészet, hobbynak mert akkor nem számít mennyit terem csak az, hogy jól érezzük magunkat. Esetleg valami másnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, ezért kell felmérni a lehetőségeket, és egyeztetni az igényekkel. Akkor kevésbé érheti csalódás az embert.

      Törlés
  5. Ó, olyan sok dolgot szeretnék, de annak örülnék a legjobban, ha választanál egy zöldséget, vagy csoportot és a vetéstől, a mindenen keresztül nyomon követhetnélek titeket. Mikor veted, pikírozod, ülteted ki, milyen helyet kap, milyen társakkal, hogyan gondozod és mikor borul virágba, ha borul, mikor fordul termőre és mit főztök belőle. Hát ilyen kis sorozat. És én meg jól leutánoznám. És nem gurult el a gyógyszerem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      Jó ötlet. Lehet, hogy tényleg jó lenne fajtánként ismertetni.
      Köszönöm.
      Nyugodtan írd meg, mit tartanál még fontosnak. (Más is)

      Törlés
  6. Ó, hát tudom, hogy pofátlanság, de nagyon örültem a videóidnak a kis paradicsomodban, szóval, ha lesz rá energiád, akkor továbbra is nagyon fogok nekik örülni.:)

    VálaszTörlés