2015. március 22., vasárnap

Védőnövények termesztése.

Facélia, Körömvirág, Tagates, Kapor

A kertben nem csak zöldségeket lehet termeszteni, hanem gyógy-, fűszer- és védő növényeket is. Ezek a szépségükön és felhasználási céljukon kívül védőhatásukkal is szolgálnak bennünket.
Az évelő gyógy és egynyári fűszernövényekről most nem írok. Azonban a kertbe rendszeresen vetek virágokat, melyek védőhatást fejtenek ki a haszonnövényeinkre.

Ezek a tegnapi jó időt kihasználva a földbe kerültek: 

A mézontófű (facélia, méhvirág, hernyóvirág)
Virágzáskor erősen vonz mindenféle repülő rovart, így a zengőlegyeket is, melyek kártevőkkel táplálkoznak. Nagyon érdekes megfigyelni, ahogyan szinte megrészegülten tobzódnak a virágokon. Gyümölcsfák alá vetve nagyon jó rovarcsalogató, melyek segítik a beporzást és pusztítják a kártevőket. Én a fák sorába vetettem.


Március végén, áprilisban kezdhető a vetése, ami 1-2 hetes szakaszolással akár június közepéig is eltarthat. A túl korai vetések az állomány „megfázását” ritkulását, sőt kipusztulását is eredményezhetik. Zöldtrágyának az év bármely szakában vethető. Mulcsnak még az augusztusi vetések is sikeresek lehetnek.



A vetésmélység a talaj fizikai összetételétől függően 2-4 cm legyen. Laza, homokos talajokon ajánlott a mélyebb vetés. Az a nagyon lényeges, hogy a magok azonos mélységre kerüljenek, így a kelés is egyenletes lesz.


Vetésidők

     kora tavasz (magnak)
III. 15-30.
     késő tavasz (méhlegelőnek)
IV. 1-30.
     másodvetés (zöldtrágyának
     és méhlegelőnek)
V. 1. – VII. 30.
     őszi vetés
IX. 10-30.
Sortávolság
12 cm takarmánynak

24-36 cm méhlegelőnek
Vetésmélység
2-3 cm
Virágzási idők a vetés ideje szerint

     márciusi vetésű
virágzás 11 hétre
     áprilisi vetésű
virágzás 7-8 hétre
     májustól augusztusig
virágzás 6 hétre
     őszi vetésű
virágzás májusban

A mézontófű magvainak csírázása - még optimális esetben is gyakran - két hétig is eltart. A növénykék kezdeti fejlődése lassú, ilyenkor gyomelnyomó-képességük minimális. Amennyiben a 25-30 napig is eltartó gyenge kezdeti fejlődés idején a gyomok elnyomják a fejlődő állományt, érdemi termésre már nem számíthatunk

A körömvirág (Calendula officinalis)
Nagyon régóta ismert és használt gyógynövény. Nem csak a kertben, hanem gyógytea és krém formájában is használjuk.  A teáján kívül mi krémet is készítünk belőle sebek gyógyítására, és tapasztalatból mondom, nagyon hatásos.


Hatóanyag: flavonid (izoramentin- és kvercetin glikozidok), karotinoid, szaponin, C-18 zsírsav
A kertben fonálféreg-riasztó, főzete csigariasztó, valamint erős rovarcsalogató.
Napfény- és meleg igényes, szárazságtűrő.
Vetési idõ március elejétől.

Vetés ideje
Sortávolság
Tőtávolság
Vetésmélység
III. 1-15.
40-50 cm
30-40 cm
2-3 cm

Május végétől 3-4 naponként a virágzat szedése folyamatosan szükséges, mert ez segíti elő az újak képzését. A hőmérséklet emelkedésével a virágok mérete csökken, ekkor kell felújítani. Én ilyenkor fűnyíróval levágom és újra kihajt. A beérő magokat folyamatosan szedem, így megfelelő mennyiségű vetőmag is lesz.


A kapor (Anethum graveolens L.) fűszerkapor, uborkafű.
Hatóanyag: d-karvin, d-(1) fellandrén

Antiszeptikus, nyugtató hatás. Felhasználása fűszerként, a kertben rovarcsalogató, illatával pedig alkalmas a répalégy, hagymalégy megtévesztésére, úgy, hogy elfedi a védett növény illatát.
A csírázás-kelés időszakában hidegtűrő, később hőigényes. Vízigénye a szárbaindulás és a virágzás között a legjelentősebb. A könnyen melegedő, jó tápanyag ellátottságú talajokat kedveli. Az uborka közé vetve pedig segíti a párás levegőt biztosítani. Kovászos uborka pedig nincs nélküle.

Magtermesztésre március végén, április elején kell vetni. Fűszerkapornak szakaszosan március elejétől május közepéig vethető, vagy utóveteményként július közepétől augusztus közepéig.

Megnevezés
Mag és illóolaj
zöldkapor
Telepítés ideje
Sortávolság
Vetésmélység
III. 20.-IV. 10
24 cm
1-2 cm
III. 10.-V. 10. (szakaszosan)
12 cm.
1-2 cm


Tagetes. Tagetes erecta / Tagetes patula. Bársonyvirág.
Elsősorban fonálféreg risztó hatása van, így erre érzékeny gyökérzöldségek védelmére szolgál. A rovarcsalogató hatása sem kicsi.

Vetés: Védőcélra én közvetlen szabad földbe szoktam vetni. Nagyon sok változata van.  Palántát is nevelhetünk. Ha nem virágzó palántát tervezünk kiültetni, március közepi vetés is megfelelő. A hőmérséklet csírázáskor 18 fok legyen, később 15-16 fokra csökkenthetjük. A csírázási idő: 7-14 nap. 

A főnövények sorai közé én mindig szoktam egy úgynevezett "vegyes sort" vetni. Ez általában a következőkből áll:

Körömvirág, kapor, büdöske, hónapos retek, karalábé, esetleg saláta, spenót. Ebben általában minden növény jól érzi magát.

Elvetettem a sárgarépát, petrezselymet, pórét, spenótot, eldugdostam a vörös és fokhagymát.

2 megjegyzés:

  1. Hűha! Bele kell húznom a kertészkedésbe! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Kedves InLandir. Én is szoktam ültetni körömvirágot és néha jó sok mennyiség lesz. Már próbálkoztam egyszer krém készítésével, de nem volt sikeres. Esetleg leírnád a te krémreceptedet.

    VálaszTörlés