A mulcsozás, talajtakarás kérdései.
A kertekben már teljes erővel nő minden. Sokak palántáznak
már a szabadban. Így felmerült a palántázással, talajtakarással kapcsolatban
több kérdés, melyet olvasóim küldtek. Mivel valószínű, hogy többeket érdekelnek,
így itt válaszolok.
Azt szeretném
megkérdezni hogy a balkonon nevelt paradicsomokat milyen gyakran kell locsolni
- naponta hogy mindig legyen víz az alátét tálcán?
A balkonon nevelt növényeknek mások a körülményei, mint a kertben, talajban
termeszett növényeknek. Itt nincs állandó nedvesség utánpótlás a talaj
hajszálcsövecskéin keresztül. Ezért az edények alatti tálcák reggel, de, ha
napos az erkély, vagy meleg van akkor naponta kétszer is legyenek feltöltve vízzel.
A növényeket ilyenkor sem túl jó fentről öntözni, kivéve, ha még friss az
ültetés és kicsi a növény.
Kacsolással
kapcsolatban: a blogodban azt írod hogy a determinált paradicsom fajtákat
nem kell kacsolni. Ahogy olvastam a Korall is ilyen -ezek szerint ezt sem
szabad/kell?
Minden folytönnövő paradicsomot rendszeresen kell kacsolni, függetlenül a
termesztés helyétől. A Korall a tapasztalatom szerint csak féldeterminált és
egy méteresnél magasabbra nő, így ezt is kell kacsolni. A kacsolt paradicsom
ráadásul nem szárat nevel, hanem termést, és nem is sűrűsödik be. A kacsolásról részletesen itt írtam:
.
Lenne pár kérdésem
a trágyázással és a mulcsozással kapcsolatban. Annyi weboldal, eltérő leírások. Természetesen összefügg a paradicsom
termesztéssel, mivel magam is holnapután azt fogok ültetni.
A palánta
elültetését, úgy képzelem, hogy ások egy kb 40 cm-s lyukat, abba rakok
szárított marhatrágyát, majd komposzt, de ha nincs akkor virágföld, és arra a
paradicsom. Majd beiszapolom a palántát, és csalánteával megöntözöm még plusz.
Azt mondják ez jó (ha nem így van akkor indokold. Kíváncsi vagyok, és kezdő).Miért szárított marhatrágya, azért mert a
közelben nincs olyan, akinek lenne tehene, vagy lova, egyszóval nem egy olyan
hely ez. Ettől eltekintve, szeretnék organikusan termeszteni, és szinte minden
mesterséges, vegyszeres beavatkozást kerülni. De ha netán nincs szárított
marhatrágya, marad a műtrágyázás. Persze tudom: az őszi ásás, meg a korábban
betrágyázás... Igen, de most így jött ki. Azért még is lesz haszna annak a
trágyának ott a földben, még így is -nem?
Én általában nem szoktam ekkora előkészületet csinálni a palánták ültetéséhez. Ha a talaj nincs teljesen kiszáradva (Itt jön a takarás fontossága), komposztot ősszel forgatok be, de lehet ültetés előtt is. Külön trágyát szerintem nincs értelme beforgatni, mivel a túlzott tápanyag miatt a növény a generatív (termés hozás) növekedés helyett a vegetatív (szár, levél) fejlődés irányában fejlődik. Nekünk nem dús, nagy bokorra van szükségünk, hanem sok termésre, lehetőleg hamar. Így feleslegesnek tartom a direkt trágyázást.
Másik: ajánlanak különböző tápoldatokat. Neked
mi a véleményed róla? Hasznos, nem hasznos? Vagy ha hasznos is, ez már
vegyszeres = nem bio?
A növénynek a szükséges tápanyagokat menet
közben a fejlődés során adagoljuk. Ekkor lehet különféle erjesztett növényi
trágyákkal öntözni. Ebbe lehet tenni valamennyi marha trágyát is. Aki nem
kifejezetten ellenzi a némi tápoldat használatot, a növényeket virágkötődéskor,
termések kialakulásakor és érés közben tápoldatos permetezéssel is
kényeztetheti. A direkt műtrágyázást én kerülöm, nem is alkalmazom. Itt
előfordulhat a túltrágyázás miatt a növény kiégetése is. Növényi ázalék
levekkel nem lehet túltrágyázni.
Mulcsozás - na itt egy másik dolog.Ugye a mulcsozást
általában a gyomok végett használják. Azonban engem a gyom nem különösebben
érdekel, hanem az, hogy a föld jó legyen, és ez is hozzájáruljon a növények
fejlődéséhez. Első sorban (!) zöldmulcsra gondolok, amelyet ilyen kaszálékkal,
lekaszált gyommal valósítanák meg. Ezt szétszórnám a paradicsom palánták körül,
de úgy hogy a tő körül azért legyen, hely, hogy bírjam öntözni csalánázalékkal.
Vagy a mulcs eleve hozzáérhet a palánta tőhöz és a vizet, vagy ázalékot elég a
mulcsra ráönteni tetszőlegesen. Gondolom, két párhuzamos paradicsom sor lesz,
és középen egy fél méter hely. Amelyet szintén mulcsozok majd, mivel itt
járkálok, ezt a mulcsot bele is taposom a földbe, mert ott fogok járkálni. Vagy
erre nézve, ezt a részt nem is muszáj mulcsozni? Tehát zöldmulcsról beszélek. Nem tudok, de nem is
terveztem kérget használni. Másodsorban, szalma sincs a közelben, de olyan
üzlet sem, ahol szalmát lehet venni.
A mulcsozásnak nem csak a
gyomok elnyomása a feladata, hanem főleg a megfelelő talajélet fenntartása. A
talajban rengeteg szabad szemmel látható és még több nem látható élőlény
munkálkodik. Ha a talaj ki van téve a napsütésnek, akkor a felső rétegek ki
vannak száradva, így az itt lévő segítők vagy mélyebbre mennek, vagy
elpusztulnak. Így egy élettelen száraz poros, vagy összeállt talaj van nekünk,
ami nem igazán megfelelő a növények részére, és mesterségesen kell a talaj
minőségét javítani. De, ha a kiszáradást megelőzzük, akkor fenntartható a
talajélet is. Ehhez el kell kerülni a kémiai műtrágyák használatát is.
Ez a mulcsozás
legfontosabb szerepe. Nézzük meg egy nem takart talaj minőségét, száraz,
élettelen. Vagy nézzük meg ott, ahol egy vastagabb széna, vagy fűcsomó által
takarva van, félrehúzva azt, a talaj nedves, morzsalékos, életteli. Ezt kell
nekünk takarással elérni.
Balra paradicsomok, közte zeller, mellette padlizsán
Takarni lehet szénával,
lekaszált fűvel, szalmával, elvetett növények (zöldtrágya növények: spenót,
körömvirág, mustár stb) levágott zöld részeivel, faforgáccsal, kéreggel, száraz
falevéllel. A lényeg az, hogy takarás előtt a talaj felszínt kapáljuk meg, és a
takarást kb öt cm vastagságban terítsük el. A felszín kapálása elszaggatja a
talaj hajszálcsövecskéit és nem szárad ki olyan hamar a felszín. Ez érvényes
nem takart talajra is. Az öregek azt
mondták, hogy egy kapálás felér két öntözéssel. Én a nem takart felszíneket, ha
nem is kapálom, de gereblyével sűrűn megegyengetem, így nem szárad olyan hamar.
A cukkinik takarva.
Lehet az egész ágyást
takarni nagyobb növényeknél (paradicsom,uborka, tökfélék, krumpli) vagy csak a
sorközt, és a növény sora nyitott.
A paprikák helye elkészítve. A sorok kihagyva, ezt előre belocsoltam, hogy kellően nedves legyen, és a palántázás utáni locsolás ne hűtse le nagyon a talajt.
A növény töve lehetőleg ne
érintkezzen közvetlenül a takarással, mert így elkerülhető a szárrothadás,
gombásodás. Az öntözővíz amúgy átszivárogna a akaráson is.
A takarás a nedvesség
megtartása mellett eső esetén véd a gombák terjedésében is, mert a
talajfelszínről az esőcseppek nem verődnek vissza a levelekre.
Ha utakat készítünk, akkor
azt érdemes takarni, mert így kisebb a taposáskár, nem tömörödik annyira a felszín.
A takarás kérdése erkély és növénykertészeknél is szóba kerül. Itt elsősorban a nedvesség megőrzése a fontos. A takarásra edényekben, cserepekben, ládákban finom forgácsot, kérget, apró köveket, kavicsokat lehet alkalmazni. ezek beszerzése kertészeti árudákból, kisállat boltból (macska alom, hörcsög alom :)), asztalos műhelyből lehetséges.
A zöldségfélék sorai vetés után forgáccsal voltak takarva vékonyan, ezek mára lassan a locsolás és talajlazítás miatt elkopnak, de még láthatóak.
Van ez az úgynevezett fejtrágyázás, amit a
levelekre spriccelünk, mármint csalánázalékot, vagy un. erjesztett
gyógynövények levét. Tudsz erről valamit írni? Hogyan készítsem el? Meddig
álljon ez a lé?
Az ázalék
készítésről már írtam korábban, így ajánlom ezt az írásom, ezt, valamint ezt is. Az itt leírt ázalék készítés vonatkozik a trágyalevekre is. Fontos figyelni a hígításra.
Remélem válaszoltam mindenre és tudjátok alkalmazni. ha
valami kimaradt, írjatok.