2011. február 23., szerda

Vissza az alapokhoz 4. Permetezés a biokertben 2.

Használjunk  növényi és természetes anyagokat a gombák elleni permetezéskor.

Talán még korai permetezésről beszélni, de a tél végi metszés elvégzése után lassan a gyümölcsfák és bokrok téli lemosása is elkövetkezik.
Ámbár most a legfontosabb a holnap reggeli időjárás lesése, ugyanis jön Mátyás. Aztán minden attól függ, hogy mit talál. Jeget, vagy vizet. mert, ha nem talál legalább egy kockára való jeget, akkor biztosan csinál.
A téli lemosásra elsősorban ez a két szer  használatos, ami kivételesen nem növényi eredetű, de használható biokertben is Bordóilé (Rézgálicból való készítését Szijj Feri jól leírja) valamint a mészkénlé. Lemosásra a növényolaj réz és kén tartalmú Vegasol készítmény is használható.

A teljes táblázat az előző résszel együtt letölthető innen:


Gombaölő szerek
Adjunk hozzá egy kis szappant és / vagy egy pohár tejet (nedvesítőszer), a folyadék kifújása előtt, hogy jobban taapadjon a levelekre!

Növény
Módszer
Hatások
torma
Armoracia Parasztbecsület
Permetezés
Tegyünk 150 g durvára őrölt friss tormát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Gombaölő
gyümölcsfák gombabetegségei ellen.
snidling
Allium schoenoprasum
Permetezés
Tegyünk 150 g durvára aprított metélőhagymát 5 liter forrásban lévő vízben. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Gombaölő
alma varasodás, peronoszpóra uborka, ribizlirozsda.
metélőhagyma 2. módszer
Allium schoenoprasum
Permetezés
Áztassunk, 60 g metélőhagymát 1 liter vízben 24 órán keresztül, majd leszűrjük.
Gombaölő
alma varasodás, peronoszpóra uborka, ribizlirozsda.
zsurló
Equisetum hyemale
főzet
500 g zsurló 5 l vízben áztasunk, 3 órán át, majd forraljuk 30 percig. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre. Hígítsuk 30%, kivéve a betegség meglétekor amikor kifejezetten a tiszta főzetet fogják használni. Fújjuk egy héten kétszer, ha a betegség van, ha nincs havonta egyszer.
Gombaölő
gombás betegségek (gombák), rozsda, penész, rothadás. Ideális bab, paradicsom, burgonya, saláta számára.
Kovasav tartalma nagy
fokhagyma
Allium sativum
Permetezés
Tegyünk 150 g friss durvára vágott fokhagymát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Fokhagyma 2. módszer
Allium sativum
maceráció
80 g fokhagyma, 5 l vízben áztatva 12 órán át. Szűrjük le, és adjunk hozzá 4 ml alkohol, fújjuk a  növényekre.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Fokhagyma 3. módszer
Allium sativum
kivonatát az olaj
100 g fokhagyma 20 ml olajban áztatva, 24 órán keresztül. Adjunk hozzá 1 liter vizet és 10 ml szappan. Szűrés 30 perc után. Fújjuk a  növényekre. Hígítsuk 20 szorosára alkalmazása előtt. Lehet kombinálni erőspaprika kivonattal.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Közönséges csalán
Urtica urens
Permetezés
Tegyünk 1kg felaprított növényt és áztassuk 9 liter vízben. Fedjük le a tartályt. 3 napi ázás után, szűrjük és fújjuk a  növényekre hetente.
Gombaölő
Gombák, rozsda, vagy a penész ellen.
Bordói lé
Ugyan nem növényi eredetű, de biokertben engedélyezett, régóta használt gombaölő szer. Általános gomba ellen 1-1,5 %-os, lemosásra2-3 %-os oldata.
baktériumos- és gombabetegségek ellen (peronoszpóra) 
Lisztharmat ellen NEM jó.
Mészkénlé (Tiosol)
Ugyan nem növényi eredetű, de biokertben engedélyezett, régóta használt gombaölő szer. Általános gomba ellen 1-1,5 %-os, lemosásra 2-3 %-os oldata.
baktériumos- és gombabetegségek ellen(Liszharmat) 




Növény
Módszer
Hatások
Közönséges csalán
Urtica urens
trágya
Tegyünk 1kg felaprított növényt és áztassuk 9 liter vizben. Fedjük le a tálat, és keverjük minden 2 napon.  15 nap múlva, amikor már több buborék nincs,szűrjük le. Hígítsuk fel 10szeresre vízzel, hogy elkerüljük a növényeket leégetését, öntözzük a  növényekre 10naponta és ültetéskor.
nitrogénben és vasban  gazdag. Ideális burgonya, káposzta, spenót, cukkini számára..  Fekete nadálytő hígtrágyával keverhető
Közönséges csalán 2. módszer
Urtica urens
trágya
Áztassunk 3-4 napig 75 g apróra vágott friss csalánt vagy 15 g szárított csalánt 1 liter vízzel. Ne tároljuk.
nitrogénben és vasban gazdag
Fekete nadálytő
symphitum officinale
symphitum officinale
trágya
Tegyünk 1kg felaprított növényt és áztassuk 10 liter vízben. Fedjük le a tálat, és keverjük minden 2 napon.  15 nap múlva, amikor már több buborék nincs,szűrjük le. Hígítsuk fel 10szeresre vízzel, hogy elkerüljük a növényeket leégetését, öntözzük a  növényekre 10naponta és ültetéskor.
Nyomelemekben és káliumban. gazdag és Ideális burgonya, paradicsom, zöldség, gyümölcs, bogyós gyümölcsök számára. Társulhat csalán trágyával
fekete nadálytő és csalán tea kombinációja
trágya
Tegyünk 500g csalánt és 1kg fekete nadálytő levelet és áztassuk 10 liter vízben. Fedjük le a tálat, és keverjük minden 2 napon.  15 nap múlva, amikor már több buborék nincs,szűrjük le. Hígítsuk fel 10szeresre vízzel, hogy elkerüljük a növényeket leégetését, öntözzük a  növényekre 10naponta és ültetéskor.
nitrogénben gazdag és a vas, nyomelemek és kálium. Ideális burgonya, paradicsom, zöldség, gyümölcs, bogyós gyümölcsök számára.




Növény
Módszer
Hatások
burgonya
(vagy rizs)
Solanum tuberosum
főzővíz
Szűrjük le a burgonya vagy a rizs főzővizét és permetezzük azt gyomokra. A víz gazdag keményítőben is.
gyomírtó

A legjobb megoldás:
Talajtakarás a zöldség növények sorában: szalma, len, csalán vagy akár levágott fű vagy szárított gyógynövények,  földre terítve, és frissítve 4 / 5 naponta.

gyomírtó




7 megjegyzés:

  1. Köszi hasznos volt

    VálaszTörlés
  2. Szöveg színezése
    Szia InLandir!
    Lenne kérdésem ezekkel az ázatokkal kapcsolatban. Például a Zsurló ázat. Lehet zsurlóteával helyettesíteni? Főleg az ázatokra gondolok, és nem az erjesztett trágyákra. Sok olyan növény van, amit bioboltban olcsó pénzért meglehet venni. Ha az ember főz mondjuk egy 3 liter zsurlóteát, azt kihűtve, majd hígítva lehet a növényekre alkalmazni?
    Ezeket milyen arányban kell hígítani.

    VálaszTörlés
  3. Mindent lehet helyettesíteni. Nincsenek ezek a szabályok kőbe vésve. Azonban a teafőzésre nincs szükség, elég egy napra langyos vízbe áztatni, és 2-3*ra hígítani. De ezek nem trágyázási célra valók, hanem betegségek megelőzésére. Sok gyógynövényt nem is ajánlott főzni. Ezért elég a langyos vizes áztatás. Aztán a hígított levet érdemesebb egy kézi permetezővel a levelekre fújni. Más a trágyák kérdése, azokat a cikkben leírt arányokban hígítva a tövekre locsolni.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a mihamarabbi választ!
    Tehát akkor még egyszerűbb a helyzet.
    Egy palánta körülbelül mennyi spriccet érdemel, hol a legalkalmasabb használni a zsurlót?
    Igen-igen a trágyák használata már jobban világos, egyébként is 2,5 kg csalán már erjed körülbelül 5-6 napja 25 liter vízben. Jó igazi trágya "illata" van neki - szó szerint, mint egy igazi trágya.
    250-500 liter hatóanyag lesz belőle. Ha már így összeültünk, akkor azt is megkérdezem, hogy egy palántához hány liter, precízebben: hány dl ilyen felhígított trágya való?
    Gondolom több száz litereket az ember nem fog elhasználni még 4-5 nap alatt sem. Hogyan raktározzam el őket, ha már a habzás elmúlt felette, vagy egyáltalán szükséges azt rögtön leszűrni, állhat a hordóban? Esetleg elég annyi ha a csalánt megmaradt maradványait kiszedegetem?

    Köszi a választ előre is!

    VálaszTörlés
  5. A spriccelés csak egyszerűen úgy, mintha lefújnád ha nem szűröd le, akkor trágya' merfujvaperzselhet. A leszűrt lé eláll sokáig és keverhető mással

    VálaszTörlés
  6. Kedves InLandir,
    Van ennek az írásnak esetleg valamilyen forrása? Egy könyv vagy hasonló? A tudományos háttere érdekelne engem nagyon, hogy pontosan mi hat ilyenkor és miért és mire.
    Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  7. Nem tudom mi számítana konkrét forrásnak. Ezeket az adatokat ha kissé különbözően is, az eléggé kiterjedt szakirodalom tartalmazza. A biotermesztésben alkalmazott módszerek legtöbb része hosszú idők tapasztalata alapján állították össze. Az ázalék leveket valahol biztosan megvizsgálták összetételük szerint. A biokertészettel foglalkozó könyvekben konkrét elemzést nem tudok. Forrást ilyen vizsgálatokról nem tudok.

    VálaszTörlés